Депутатите отмениха на първо четене "проспан" закон, гарантиращ монопол на "Лукойл"

4182
Депутатите отмениха на първо четене "проспан" закон, гарантиращ монопол на "Лукойл"
Снимка: БГНЕС

Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за запасите на нефт и нефтопродукти, според които отменят изменения, влезли преди малко по-малко от два месеца. Решението днес (6 декември) беше взето със 129 гласа "за" и 36 "въздържал се".

С приетите промени се връща старото положение - компаниите - вносители на горива са задължени да съхраняват 50% от запасите си в складове в България, а не 100%. По време на разглеждането на новите текстове в комисията по енергетиката председателят ѝ Делян Добрев от ГЕРБ призна, че грешката е била "проспана".

Със законодателната инициатива се предлага още значително повишение на санкцията за отказ на лицензирания складодържател за предоставяне на ползване на складов капацитет, а при повторно нарушение се предвижда отнемане на лиценза. Още: Бивш енергиен министър прогнозира жесток стрес в страната, ако "Лукойл" спре работа

Дебатът

По време на дебатите Венко Сабрутев от "Продължаваме промяната-Демократична България" коментира, че няма как да подкрепят само 30% от горивата да се съхраняват на територията на България.

"Позицията на Народното събрание трябва да бъде национално отговорната, патриотичната позиция", заяви той. Сабрутев каза, че ще направят предложение между двете четения на законопроекта, така че да се обърне предложеното от вносителите съотношение и до 30% от запасите да се съхранява на територията на ЕС, а 70% тук в България.

Той се мотивира, че първото нещо, което затваря по време на война, са границите. Сабрутев посочи, че дори ковид пандемията е успяла да затвори границите. 

Според Павела Митова от "Има такъв народ" толкова драстично увеличаване на санкциите е малко пресилено. Затова тя посочи, че ще направи предложения между първо и второ четене. 

Добрев, който е един от вносителите на законопроекта, обясни, че санкциите са големи, защото целта им е да предотвратят заобикаляне на закона. "Трябва да гарантираме, че складодържателите няма да си плащат глобата и да продължават да не пускат вносители да съхраняват запасите си при тях, посочи той. Ако ви се струват прекомерни, съм готов да ги разгледаме между първо и второ четене", добави Добрев. Още: Пеевски приглася на ГЕРБ за "Пирогов" и "Лукойл"

"Ще подкпрепим законопроекта, но лошото е, че не ни чухте на 28 септември, когато ви заявихме, че правите една огромна грешка, и сега сме в тази унизителна ситуация за управляващите да връщаме същите текстове", коментира Драгомир Стойнев от "БСП за България". Не знам дали това е аматьорщина, не знам дали е незнание, не знам дали нарочно се прави, но това не може да продължава по този начин, коментира той. Моят съвет е нищо ни пипайте в сферата на енергетиката, защото такова чудо никога не е било, призова Стойнев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Депутатите заседават извънредно

"Екзакта" прогнозира голяма преднина на ГЕРБ пред ПП-ДБ

Главчев пред посланици: България ще участва активно във възстановяването на Украйна

Предизборно: По 100 лв. месечно отгоре за храна в МВР

„Левицата“ представи водачите си за двата вида избори на 9 юни

Христанов: Притеснява ме как Кирил Петков заклеймява медии за това, че са част от мафията

НСО опроверга Денков за преустановената охрана

Минчев отрича да е замесен в "Да запазим Корал"

Прокуратурата реагира с 8 месеца закъснение по скандала с Кирил Петков и "Да запазим Корал"

Денков: Пеевски подвикваше на Желязков какво да прави

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика