Депутатите приеха препоръките на комисията за НАП, обсъждаха има ли щурман и снайперист в агенцията

2662
Депутатите приеха препоръките на комисията за НАП, обсъждаха има ли щурман и снайперист в агенцията
Снимка: БГНЕС

Докладът на временната комисия за източването на НАП беше приет от парламента. Гласуваха 155 депутати, „за“ – 94, „против“ – 52, „въздържаха“ - 9.

В доклада са цитирани констатации от проверката на Комисията за защита на личните данни (КЗЛД), според които НАП, в качеството си на администратор на лични данни, не е приложила подходящи технически и организационни мерки за защита на данните, в резултат на което е осъществен нерегламентиран достъп и са разпространени личните данни на 6 074 140 физически лица. Временната комисия препоръчва да се направят промени в Наказателния кодекс и в Закона за защита на личните данни.

"Политически зоопарк": БСП призова ГЕРБ да не обижда премиера Бойко Борисов

До прекъсване на работата на Народното събрание за 10 минути се стигна, поради напрежение между депутатите Маноил Манев и Румен Гечев. ...

Резултатите от събраната информация бяха представени от създадената за тази цел временна комисия. Изпълнителният директор на НАП Галя Димитрова отчете направените поправки в системата на агенцията, месеците след хакерската атака през юли 2018 година.

Директорът на НАП заяви, че са направени редица стъпки за подобряване на системите за сигурност. Проведена е информационна кампания за потребителите на 130 услуги.

Препоръките на комисията

Извършване на одит на информационни системи на всички централни и общински администрации.

Да бъдат въведени по-строги наказания за киберпрестъпления. Сред мотивите за това предложение е фактът, че към настоящия момент най-голямото наказание е до три години и в повечето случаи, ако има осъдени лица, те биват или освобождавани от наказателна отговорност с налагане на административно-наказателна отговорност, или получават условни присъди, или пробации, тоест ефективно лишаване от свобода.

ГЕРБ: Хакерската атака срещу НАП беше направена с политическа цел

"Хакерската атака срещу НАП през 2018 г. не е световен прецедент и с такива случаи се борят ежедневно сили като САЩ. Този пробив беше и...

Всички администрации - държавни и общински, да извършат преглед на възнагражденията на специалисти по информатика. При наличие на възможност да бъдат увеличени разходите за системните администратори. Да се обърне повече внимание на процедурите за подбор на специализирани кадри за държавни служители, на образованието и специалността на кандидатите, включително и да се предприемат мерки за повишаване на възнагражденията.

Да се провежда задължително обучение на експертите от всички звена в държавната и общинската администрация, отговорни за разработването, внедряването и поддръжката на информационни системи, както и обучение по отношение на защитата на личните данни.

Министерството на финансите (НАП) да включва договорни клаузи за носене на отговорност от изпълнителите, които допускат виновно неизпълнение по отношение на договорите, за да не бъдат допускани казуси като случилото се в НАП. Имат се предвид и онези, които поддържат системите.

Дебати

По време на обсъжданията, депутатът от БСП Румен Гечев коментира, че на нито един човек в Министерството на финансите и в НАП не е потърсена отговорност.

БСП пита: Защо не се търси отговорност за теча на данни от НАП

Защо на никой от отговорните кадри в НАП не е потърсена отговорност? Това не е ли наглост?“. Това попита червеният депутат Румен ...

"Нито един наказан няма за тази трагедия, това не е ли наглост, това не е ли замитане на следите", попита той. Нещо повече сега министърът на финансите предлага увеличение на заплатите в НАП, коментира Гечев. Наистина трябва да се повишат заплатите на информационните специалисти, само че на кого увеличаваме заплатите, попита той. "Незабавна оставка на всички отговорни за това, че станахме за срам пред цяла Европа", поиска още Гечев.

Две интересни професии има в информатиката на НАП: щурман насочвач - при трета световна война той ще заблуди вражеските самолети да не би да ударят сървъра на НАП, и служител със средно образование, завършил спортна стрелба в спортно училище, посочи депутатът от БСП.

"Обърнали ли сте внимание, като минавате покрай НАП, че отгоре винаги има един отворен прозорец на последния етаж? Това е снайперистът-стрелец. Там, само да се появи някой хакер някъде в София, той го отстрелва с математическа точност", коментира Гечев с чувство за хумор и препоръча на политическата група на ГЕРБ и на правителството да назначат още трима.

"След прочитането на доклада присъствахме на един цирк, който няма аналог", коментира Маноил Манев (ГЕРБ). "Разбрахме, че щурманът насочвач не може да работи в държавната администрация - та ние имаме президент летец, какъв е проблемът", попита той. Манев обвини колегите си отляво, че не ги интересува сериозността на дебата, а циркът. Съдът е единственият, който може да раздава присъди, отбеляза той.

Галя Димитрова не се съгласи с редица коментари на БСП и определи изказванията като неточни. Един от тези въпроси е дебатът за квалификацията на служителите в „Информационно обслужване“.

Вече в съда: НАП не иска да плаща глоба за теча на данни, защото била жертва

Въпреки твърденията на НАП, че приходната агенция няма вина за теча на данни, от който миналото лято пострадаха милиони българи, делото...

Престрелките между депутатите на БСП и ГЕРБ доведоха и до прекъсване на заседанието за 10 минути. Стигна се до лични нападки между депутатите. Повече за "политическия зоопарк" в залата, прочетете в този материал.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Забраната за реклама на хазарта мина на комисия, но едва ли ще стане факт

Петков: Пеевски и Борисов не притежават тази държава (ВИДЕО)

ПП-ДБ, БСП, "Възраждане" и ИТН свалиха председателя на парламента (ВИДЕО)

Пеевски за обединението срещу Желязков: Видяхте неограничения кеш на коалицията на пудела (ВИДЕО)

Борисов: Честито на новата сглобка, ние се отървахме от ПП (ВИДЕО)

Проблем с кворума в парламента, ГЕРБ и ДПС опитват да спасят Росен Желязков

ИТН: ПП-ДБ провалиха кворума, спасявайки Росен Желязков (ВИДЕО)

Искрен Митев и "Възраждане" в пореден сблъсък: Стигна ли се до бой в парламента?

Не се очертава лесна и стабилна коалиция: Политолози за очакванията след изборите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика