Депутатите затвърдиха създаването на паралелно НСО в МВР и отхвърлиха поредно президентско вето

4039
Депутатите затвърдиха създаването на паралелно НСО в МВР и отхвърлиха поредно президентско вето
Снимка: БГНЕС

Парламентарното мнозинство отказа да се съобрази с ветото президента Румен Радев и одобри повторно поправките в Закона за МВР, които той върна за ново разглеждане. Срещу ветото гласуваха 136 депутати, а само 59 го подкрепиха.

Законът предвижда да се създаде нова главна дирекция към ведомството "Жандармерия, специални операции и борба с тероризма", която да може да охранява както политици, така и служители в администрацията на органите на държавната власт.

От БСП не са съгласни с паралелно НСО в рамките на МВР, чудят се защо ГЕРБ се отказва от закон на Цветанов

От БСП поискаха ветото на президента върху закона за МВР да бъде подкрепено. Депутатът от левицата Иван Иванов не иска да се вменяват н...

Държавният глава изрази несъгласие с промените, с които се създава нова структура във вътрешното ведомство, която може да охранява висши длъжностни лица. Радев смята, че така ще се дублират задачи, изпълнявани от Националната служба за охрана (НСО), която е на негово подчинение.

Разисквания

Аргументите на президента получиха подкрепата единствено на БСП. Депутатите от левицата изтъкнаха, че поредното преструктуриране в МВР ще доведе не само до дублиране на функции, но и до нездравословно конкуриране между службите. И изразиха съмнение, че промяната е конюнктурна – заради борбата между изпълнителната власт и президентството, което в крайна сметка ще разстрои националната система за сигурност.

„С тези промени в Закона за МВР ще се въведе още една структура, която ще се занимава с охраната на физически лица. Ще има дублиране на функции и опасност от конкуренция между тези служби, а това е недопустимо“, коментира червеният депутат Иван Иванов.

Колегата му Красимир Янков смята, че и върху новата служба ще бъде лепнато петно като това върху НСО. Димитър Стоянов пък каза, че се прави опит да се отнемат права от президента.

ГЕРБ и Обединени патриоти няма да подкрепят президентското вето върху Закона за МВР

Няма да се съгласим с ветото на президента върху Закона за МВР, обяви депутатът от ГЕРБ Валентин Радев. Той се аргументира с това, че ...

Депутатът от "Атака" Павел Шопов обяви, че този закон ще помогне за закриването на НСО - служба, която е от времето на Тодор Живков. Заради той заяви подкрепа за промените. Същото мнение изказа и Искрен Веселинов от "Обединени патриоти", който настоя за поне промяна, ако не и закриване на НСО.

„Става въпрос за взаимодействие, а не за дублиране на функции ”, според мнението на депутата от ГЕРБ Красимир Ципов. По думите му мотивите на Румен Радев показвали „абсолютно непознаване на начина на функциониране на сектора за сигурност”.

Според Валентин Радев от ГЕРБ и в момента има дублиране на функции, а редът, по който ще работи новата структура, е известен, а не - неясен. Той смята, че и в момента има взаимодействие между МВР и НСО.

Съпартиецът му Маноил Манев пък намекна, че ако има някакъв проблем в сектора, той идва от амбициите на държавния глава: „НСО трябва да изгради своята съпротивителна сила срещу личностни и политически щения за власт от този, който я ръководи, и тогава тя ще следва своята нормална, професионална степен на развитие и няма да имаме напрежение.”

А лидерът на „Воля” Веселин Марешки направи доста интересен коментар: „Ние не знаем кой бизнесмен е изпратил есемеса на президента, с който го е накарал да вкара това вето”. Но стана пределно ясно, че ще подкрепи законодателните промени на управляващите.

Павел Шопов със сериозни критики към НСО, сравни ги с УБО

Позицията на "Атака" по въпроса за Националната служба за охрана е принципна, тя е последователна и непроменена от 2005 година. Ние вин...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Забраната за реклама на хазарта мина на комисия, но едва ли ще стане факт

Петков: Пеевски и Борисов не притежават тази държава (ВИДЕО)

ПП-ДБ, БСП, "Възраждане" и ИТН свалиха председателя на парламента (ВИДЕО)

Пеевски за обединението срещу Желязков: Видяхте неограничения кеш на коалицията на пудела (ВИДЕО)

Борисов: Честито на новата сглобка, ние се отървахме от ПП (ВИДЕО)

Проблем с кворума в парламента, ГЕРБ и ДПС опитват да спасят Росен Желязков

ИТН: ПП-ДБ провалиха кворума, спасявайки Росен Желязков (ВИДЕО)

Искрен Митев и "Възраждане" в пореден сблъсък: Стигна ли се до бой в парламента?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com