Доц. Наталия Киселова: Гласуването на председател на Народното събрание определя съотношението на силите

4052
Доц. Наталия Киселова: Гласуването на председател на Народното събрание определя съотношението на силите
Снимка: БГНЕС

Начинът, по който досега се ръководеше Народното събрание, трябва да престане. За това настоя доц. Наталия Киселова от Катедра „Конституционно право“ в Софийски университет „Свети Климент Охридски“ в сутрешния блок на БНТ.  

По думите ѝ, гласуването за председател на НС ще определи съотношението на силите в 45-то НС. Според нея не просто политическа култура трябва да се промени, но време е да се изпълни съдържанието по Конституция, че правителството управлява с програма. Всички емоции, които досега бяхме свидетели, трябва да стихнат малко и да започнат да се търсят минималните теми, по които да се търси съгласие, настоя доц. Киселова. Тя даде за пример днешния ден на здравето, който е добър повод да се решават проблемите в здравеопазването.

Наталия Киселова: КС ще се произнесе за специалния прокурор след изборите

От петък тече тримесечният законов срок, в който Висшия съдебен съвет трябва да избере прокурор, разследващ главния прокурор. Тази нова...

Програмата на правителството е първата крачка във възстановяването на парламентаризма, категорична бе доц. Киселова. Действащото правителство има интерес да бъдат бавени преговорите, но от друга страна не знам дали си дават сметка, че подлежат на парламентарен контрол, посочи тя.

Доц. Киселова допълни, че доста трудно се водят преговори, когато няма мъдрост в политическите партии. Ролята на президента ще бъде голяма, но неговите подготвителни действия за парламентарно правителство са на полето на Народното събрание, обясни тя.

Според нея отношението към гражданите ще покаже дали има промяна в модела на управление и дали отново има от същото. Първите няколко действия и даване на възможност на журналистите да имат досега до народните представители, ще покаже ново отношение, каза още доц. Киселова.

В студиото на БНТ Борислав Цеков посочи, че има ключово значение как ще бъде ръководено Народното събрание. Трябва да се възвърне парламентаризма и да има нормален дебат, настоя Цеков, според когото няма задължение да се гласува кандидат за председател на НС от най-голямата парламентарна група, но там ще проличи белег за политическо мнозинство.

Много въпроси около изборите на 4 април: Кое е ясно и кое не?

В последните дни се наслушахме на доста тези, които отиват отвъд Изборния кодекс. Това заяви в ефира на сутрешния блок на bTV доц. Ната...

Издигането на председател на НС ще бъде първият тест за коалиционна култура и сглобяване на коалиционно мнозинство, посочи Цеков.

По думите му изборните резултати казват „никой от вас няма достатъчно доверие да управлява самостоятелно“. Според него правителство на малцинството при раздробен парламент не изглежда стабилно.

Прочетете още по темата: Доц. Наталия Киселова: Ако никой не състави правителство, президентът разпуска парламента и назначава нови избори

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Забраната за реклама на хазарта мина на комисия, но едва ли ще стане факт

Петков: Пеевски и Борисов не притежават тази държава (ВИДЕО)

ПП-ДБ, БСП, "Възраждане" и ИТН свалиха председателя на парламента (ВИДЕО)

Пеевски за обединението срещу Желязков: Видяхте неограничения кеш на коалицията на пудела (ВИДЕО)

Борисов: Честито на новата сглобка, ние се отървахме от ПП (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика