Дончев се скара: Вие какво искате здравен инспектор да стои до вас и вашето семейство?

4612
Дончев се скара: Вие какво искате здравен инспектор да стои до вас и вашето семейство?
Снимка: БГНЕС

"Имаме готов списък със стъпки, какво би могло да се случи оттук нататък. Вчера здравният министър обяви някои от тях. Те не са драстично ограничителни мерки. Целият контролен апарат на държавата не може да замени личната отговорност. Вие какво искате санитарен инспектор да пази вас и вашето семейство? На първо място трябва да осъзнаем, че каквото се случва зависи от самите нас. И наред с това да си мислим, че преди мисълта за нови мерки трябва да се спазват съществуващите, защото едва ли ще оспорите, че не всички съществуващи в момента се спазват. Държавата обаче може да контролира и спазването на по-строги." Това каза пред btv вицепремиерът Томислав Дончев.

Ще затворите ли държавата? "Кратък отговор - НЕ. Имаме готовност да прилагаме ескалиращи мерки при нужда, без да се предвижда пълно затваряне", каза Дончев и даде пример с КПП-тата през април. "Тогава от нея имаше смисъл, защото заболяването беше локализирано в някои райони в страната и трябваше спрем разпространението му в другите области. Фактически към момента заболяване имат на територията на цялата страна – такава мярка (КПП) не би имала смисъл."

Цитирайки Ангела Меркел, че германската икономика не може да си позволи второ затваряне, подобно на това през пролетта, вицепремиерът отново подчерта планът на българското правителство: "Локализирани мерки там, където има нужда, там където има концентрация на болни. Изкуството сега е да се движим по ръба на бръснача - от една страна пазейки здравето на хората, от друга – без да съсипваме икономиката. И нека допълня – каквито и мерки и ограничения да се прилага – нищо не може да замени личната отговорност. Членовете на едно семейство да се грижат за своите близки и колеги . Да бъдат отговорни – да спазват дистанция, да носят маски да не повтарям в битов план – да си мият ръцете и т.н. "

Разказ за коронавирус: Вече е трудно да си направиш и рентгенова снимка в София

64-годишна жена с положителен тест за COVID-19, която има диабет, хипертония и е страдала от хронична пвнемония, вземала 9 дни антибиот...

Дончев беше категоричен, че правителството не се плаши от протести срещу строги мерки, каквито има в Европа, и при нужда такива мерки ще се приложат в България: "Мерки ще бъдат прилагани такива, каквито са необходими, а не такива, каквито някой би счел за угодно."

В момента по думите му в България няма хаос по отношение на борбата с коронавируса: "Няма състояние на хаос. Погледнете къде се намира България по брой заразени и починали. Тя е на 17-то място по брой заразени и на 10-то по брой починали. Едното отразява ефективността на ограничителните мерки, които трябва да спрат заразата, другото – състоянието на здравната ни система. Противно на нашия навик да си повтаряме колко сме глупави и зле, това очевидно не е вярно, гледайки данните.", посъветва той критиците.

Проспани ли бяха летните месеци? "Лятото не е проспано, като започнем от екипи на ниво болница и събирането на експерти за протоколи. Тогава нашите лекари не знаеха как да лекуват – имаха само протоколите от Китай. В момента, от натрупания опит и жертвите, които имаме и за които продължаваме да скърбим, ние успяваме да лекуваме голяма част от пациентите.", подчерта Дончев.

Можеше ли да бъде предвидена липсата на места в болниците? "Случва се да няма места в по-малки болници, винаги съществува възможността пациент да бъде транспортиран – може и не в същия град, в друг. Трудности по отношение на логистика, транспортиране на пациенти, конкретни прояви на небрежност или недобра организация са факт. За съжаление, ще отбележим, че те са факт - не само, когато говорим за болни от COVID, а и за каквито и да било други заболявания. И ако вашата констатация е дали в тази стресова ситуация показва къде има пукнатини в здравната система, ще се съглася с вас.", отговори Дончев.

За Бюджет 2021, Румен Радев и възстановителния план на правителството за България

Коронавирусът опразни заведенията у нас

Ресторанти и кафенета в столицата са полупразни и без вечерния час, който беше обявен на 1 ноември и трябва да продължи до утре. Подобн...

Вицепремиерът отхвърли твърдението, че Бюджет 2021 е разоряващ. "Всички мерки са насочени за помощ на хората" и напомни, че България е с най-ниският дефицит в Европейския съюз.

"Политическите клишета не позволяват да се говори така за сложна система, каквато е бюджетът", каза още Дончев за анализът на президента Румен Радев.

Томислав Дончев припомни, че примерът, който е дал за Котката на Шрьодингер е по повод поведението на президента: "Котката хем е жива, хем е мъртва. Хем от една страна да има мерки, хем ако има - защо има, така се държал държавният глава по отношение на действията на правителството."

"Какво би се случило, ако в момента бяхме без работещ парламент?", запита реторично вицепремиерът.

"Айде да не говорим в такива катастрофични мащаби! Тука сървайвингът не е правилното, не е това играта", отсече Дончев на въпрос дали кабинетът е оцелял.

Отново рекорден брой заразени с коронавирус за денонощие, 80 души са починали

Броят на новите случаи на коронавирус отбеляза пореден рекорд като абсолютно число. За 10 ноември са отчетени 4 390 нови случая. Това е...

Относно написаното от Румен Радев по повод 10 ноември, Дончев иронично коментира, "тука има усещане на жив класик в това изказване на президента".

Вицепремиерът отговори и на критиките на Христо Иванов и Цветан Цветанов за Националния възстановителен план на страната. Той смята, че не са чели достатъчно, за да разберат какво се предвижда.

Северна Македония

По повод отношенията ни със Северна Македония вицепремиерът каза, че никой не иска от България да се направи компромис. "Самите правила на ЕС са намислени да не се привнасят стари проблеми. Те първо трябва да се изчистят и тогава да има членство", каза Дончев.

"Не съм сигурен, че темата за разширяването на Европейския съюз ще бъде достатъчно дълго популярна на фона на сътресенията свързани с пандемията от коронавирус и здравните и икономически проблеми, които тя носи.", каза още Дончев и затова: "Скопие трябва да използва шанса, който има, но не се ангажира с прогнози за разрешаване на откритите въпроси между двете страни."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Даниел Митов се отказа да бъде външен министър (ВИДЕО)

Политолог: ПП-ДБ искат да покажат, че ГЕРБ, ДПС и Радев играят заедно, за да ги унищожат

На първо четене: Вдигат заплатите на военните с 30%

"Не е честно": Борисов не е доволен, че всички го питат за Митов (ВИДЕО)

Желязков с първи думи за исканата му оставка (ВИДЕО)

"Не съм предлагал нищо": Срещата премиер-президент приключи безславно

БСП иска оставката на Росен Желязков

Войната в Близкия Изток помага на Путин, трябва военна помощ за Украйна: Говори министърът на отбраната

Радев и Главчев обсъждат исканите смени в кабинета

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com