Доставчикът на машините за гласуване поиска над два пъти по-висока цена

3751
Доставчикът на машините за гласуване поиска над два пъти по-висока цена
Снимка: ПП МИР

Има ли риск за доставката на допълнителните машини за вота на 11-ти юли? Фирмата доставчик "Сиела норма" обяви, че не може да осигури поръчката при заложената цена от 6.5 млн. лева. Казусът предизвика остри спорове в ЦИК, предаде БТВ.

Доставчикът на машините поиска над два пъти по-висока цена - 15 милиона лева. Аргументът е, че колкото по- малко количество се поръчва от тайванските устройства, толкова по-висока е цената. "При този бюджет от 6,5 млн. лв. няма да може да осигурим допълнителните 1500 машини и всичко, което ги съпътства като поддръжка и транспортиране до чужбина, Благоевград и още няколко села", каза за БГНЕС Веселин Тодоров, изпълнителен директор на „Сиела“, която е доставчик на машините за гласуване. "Парите няма да стигнат и това ще причини тежки загуби за фирмата ни, ако не съгласим с тази цена. Все още имаме възможност да изпълним поръчката и да доставим машините, но не и при тази цена“, допълни той.

ЦИК: Жените гласуват с машина по-бързо от мъжете

Имаме подадени близо 30 000 заявления за гласуване извън страната, най-много са подадените заявления в Турция, Великобритания и Германи...

Според него приемливата цена за поръчката на ЦИК е 15 млн. лв., като в случая тук не са начислени печалби за фирмата. Попитан дали има риск предстоящите предсрочни избори да се провалят, Тодоров каза, че има известен риск, ако ЦИК не преразгледат предложения бюджет. Тодоров подчерта, че са побързали да им кажат своето мнение максимално бързо, така че да имат време да търсят други варианти. От думите му стана ясно още, че ЦИК са подготвили обществена поръчка, която е само за "Сиела“.

Отговорът от ЦИК не закъсня. "Централната избирателна комисия няма да се подаде на натиска на "Сиела“, заяви говорителят на комисията Цветозар Томов. Той посочи, че ЦИК е взела решение на каква цена да обяви процедурата и няма да промени решението си. "Ще търсим други възможности, защото ние харчим пари на данъкоплатеца и не можем да си позволим да бъдем обект на такъв икономически натиск, защото фирмата изпълнител се е озовала в монополна позиция“, каза Томов.

В същото време той отбеляза, че вратата остава отворена и ако "Сиела“ премисли и реши да кандидатства за процедурата, ЦИК ще преговаря с нея. "Ще търсим други възможности и продължаваме да работим по организацията на изборите. Имаме 9600 устройства, с които може да се осигури по една машина във всички секции, според законовите изисквания“, каза още говорителят. Той категорично отрече да има заплаха за изборите. "При всички положения избори ще има и на тях всеки български гражданин ще може да гласува. Това не е фатален инцидент, който да направи провеждането им невъзможно“, подчерта Цветозар Томов.

"Твърдението, че тези машини са със 75% по-скъпи противоречи на търговската логика“, посочи и заместник-председателят на ЦИК Росица Матева. От комисията обявиха, че ще търсят решение в рамките на определения от държавата бюджет.

Росица Матева: Няма грешка при машините за гласуване

Пред Нова телевизия говорителят на ЦИК Росица Матева коментира подготовката за машинното гласуване в страната и чужбина: "Гласоподава...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Окончателнa подредба: Нинова води в две листи за НС, Вигенин е водач на листата на БСП за ЕП

ГЕРБ: ПП-ДБ късат мостовете за разговори след изборите

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП

Настимир Ананиев сигурен, че ПП-ДБ няма да паднат на четвърто място на вота

БСП на пленум изчиства листите за евроизборите

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика