ДСБ излиза в опозиция, но Москов остава министър

5440
ДСБ излиза в опозиция, но Москов остава министър
Снимка: БГНЕС

Националното ръководство на ДСБ реши партията да излезе в опозиция и да последва лидера си Радан Кънев. Това посочиха от политическата формация в съобщение до медиите. Днес, 12 декември, в Поморие беше заседанието на ръководството на ДСБ.

Здравният министър Петър Москов подава оставка като зам.-председател на партията.

Кънев смята, че може да има поправки в Конституцията между второ и трето четене

Лидерът на ДСБ Радан Кънев допусна възможност за обсъждане на поправки в Конституцията между второ и трето четене. "Чух, че е възможно ...

"Националното ръководство на ДСБ подкрепя решението на лидера за снемане на политическото доверие от правителството и напускане на парламентарното мнозинство в 43-то НС поради отказа на партия ГЕРБ от договорения вариант на конституционните реформи и бламирането на министър Христо Иванов като министър на правосъдието.

ДСБ подкрепя провежданите реформаторски политики от д-р Петър Москов и във връзка с решението му за оставане на поста, прие оставката му като зам.-председател на партията", се казва в решението на НР на ДСБ, прочетено от Кънев.

Москов обаче остава член на ДСБ, съобщава Дневник. "Благодаря на ДСБ за обявената подкрепа. Правя така и вярвам, че правя така, че лишавам от всякакво възможно алиби всеки един от тези, които от първия ден на влизането в управлението искаха унищожаването на мнозинството, унищожаването на управлението, спирането на възможността за провеждането на реформи там, където са възможни", посочи той. По думите му неговата оставка я искат ДПС, БСП и "ще ви излъжа още колко опозиционни партии от първия ден." "Моята оставка е най-настървеното искане в държавата. Няма да я получат по този начин", каза още здравният министър.

По-рано днес Радан Кънев посочи, че ако ДСБ реши да остане на власт и не излезе в опозиция, той ще подаде оставка като председател на партията.

Кънев: Ако ДСБ остане във властта, подавам оставка като лидер

Ако това е мнозинството, което видяхме в сряда в парламента, по-добре е да има предсрочни избори. Така съпредседателят на Реформаторск...

Припомняме, че министърът на правосъдието Христо Иванов подаде оставка, след като парламентът гласува значително окастрените предложения за съдебна реформа, които запазват като цяло правомощията на главния прокурор. След оставката на правосъдния министър и гласуването в парламента стотици излязоха на протест с искане за радикална съдебна реформа.

В петък при последната си публична проява министърът на правосъдието в оставка беше изпратен с аплодисменти и ставане на крака от съдиите от Върховния касационен съд и от президента Росен Плевнелиев. Иванов присъства на отбелязването на 135-годишнината на съда. ВКС отбеляза своята годишнина в отсъствието на премиера Бойко Борисов, на главния прокурор Сотир Цацаров, на председателя на Върховния административен съд Георги Колев, на председателя на Народното събрание Цецка Цачева. На тържеството дойдоха държавният глава и дипломатически лица.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика