ДСБ: Моделът "Борисов" разпределя общите пари на приятелски кръг

3133
ДСБ: Моделът "Борисов" разпределя общите пари на приятелски кръг
Снимка: БГНЕС

Във връзка с приетия Бюджет 2018 г., от "Демократи за силна България" (ДСБ) изпратиха позиция до медиите, в която се казва, че "Моделът Борисов" е механизъм, чрез който се използват общите пари на държавата за закупуване на политическо влияние.

"В своя предходна резолюция Изпълнителният съвет (ИС) на ДСБ констатира като основна цел на “модела Борисов” едноличното управление на общите пари. С този механизъм на разпореждане парите се използват основно за купуване на политическо влияние. Това се потвърждава и от начина, по който беше приет бюджeтът на страната за 2018 г. от Народното събрание", отбелязват от ДСБ и допълват, че някои от неговите основни принципи са следните:

ДСБ иска "табела на истината" пред Паметника на съветската армия

Общинският съветник от ДСБ Марта Георгиева настоява табелата на Паметника на съветската армия в центъра на София да бъде сменена, като ...

1. Наличието на икономически растеж основно се дължи на положителното икономическо развитие в ЕС. Същевременно има рязко намаляване на чуждестранните инвестиции, а растежът на практика е резултат от нарастване на потреблението;

2. Продължава тенденцията за свръхцентрализация на бюджета, което се отразява много негативно на общините. Българските общини и кметове са поставени в унизително положение на зависимост от Министерството на финансите;

3. Запазва се състоянието, при което се създават условия за огромни бюджетни излишъци, които се изразходват произволно, без санкция на НС, по волята основно на министър председателя.

По време на управлението “Борисов” чрез законови промени изпълнителната власт си присвои правомощието да разпределя общите пари в интерес на “приятелския кръг”.

Десните извън парламента: Превърнаха държавна банка в банка на олигархията

Българска банка за развитие (ББР) промени устава си така, че да може да отпуска финансиране на свързани лица и политици. Това твърдят в...

Наложителна е законова регламентация, при която изразходването на парите от бюджета да става, контролирано от висшия орган на държавна власт – Парламента, както е записано в Конституцията.

Това може да се случи само чрез смяна на политическия модел на управление и възстановяване на парламентарната република, пишат още от ДСБ, като посочват, че Изпълнителният съвет на партията приветства постигнатия напредък в сътрудничеството, чрез съвместните политически действия между ДСБ, Движение “Да, България” и други приближени формации, като утвърждава изграждането на общия европейски екип “Български манифест за Европа” и дава мандат на Ръководството да продължи усилията си в посока създаване на двуосово равнопоставено партньорство, гарантиращо ясно и принципно лидерство в устойчив бъдещ коалиционен модел.

Възлага на областните и общинските структури на партията да увеличат интензитета на общи заседания, срещи и съвместни политически действия със структурите на Движение “Да, България” и други партии и сдружения със сходна оценка за управлението на България с цел формиране на силна дясна алтернатива за участие на европейски, местни и вероятни предсрочни парламентарни избори", завършва текстът на резолюцията на Изпълнителния съвет на ДСБ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Делян Пеевски лично поканил Елена Йончева да влезе в листата на ДПС за евровота

Антоанета Цонева: 80% от ръководните постове в РИК-овете са на ГЕРБ и ДПС

ГЕРБ, ДПС и БСП провалиха първото заседание на комисията за "Турски поток"

Кога идват първите осем F-16 Block 70? Министърът на отбраната с график

Въпреки трусовете: ПП-ДБ обявиха, че се явяват заедно на изборите 2 в 1

Рашков напусна комисията за "Митниците": ДПС го "захапаха" за снимките, а той обеща да ги научи да не купуват гласове

Бивш главен секретар на МВР: Стефан Димитров е ходил и на банкет на КАТ

Тристранката обсъжда утре обезщетенията при безработица

Обвинените в контрабанда са били при Петя Банкова и при Асен Василев

След бурна драма: Главчев вече е и премиер, и външен министър

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика