Държавата иска да спаси армията, като включи в нея повече резервисти

9229
Държавата иска да спаси армията, като включи в нея повече резервисти
Снимка: Actualno.com/Юрий Илиев

В рамките на следващите 10 – 15 години България няма да разполага с достатъчно подготвени граждани за защита на отечеството, придобили статус на запасни, с които да бъдат окомплектовани военновременните формирования. Това е основният мотив, с който се предлагат промени в Закона за резерва на въоръжените сили на Република България - въвеждане на срочна служба в доброволния резерв.

Какво е предложението – срочната военна служба ще представлява "определен период от време (до 6 месеца), през който пълнолетен български гражданин преминава военна подготовка и изпълнява задачи в състава на военните формирования от въоръжените сили като резервист". Допустимата максимална възраст е 42 години, като не трябва да си осъждан и не трябва да имаш военна подготовка.

Каракачанов: Българският офицер трябва да има самочувствие

"Българският офицер трябва да има съзнанието, че е лидер в българското общество. Имайте самочувствието на лидери в обществото, а не сам...

Предвидена е възможност резервистите, сключили 5-годишни договори за служба в доброволния резерв, да бъдат извикани на активна служба за заместване на отсъстващ военнослужещ или за временно изпълнение на задълженията на вакантна длъжност на военнослужещ. Това може да стане и по действащия в момента закон, но за срок от само 1 година – предлага се този срок да се махне и така да бъде преодолян недостигът на кадри за армията. Когато изпълняваш активна служба в доброволния военен резерв, си в неплатен отпуск от всякаква друга работа, ако в този момент имаш друга професия. Друга идея, касаеща службата на резервистите е, те да могат да сключват договор на възраст не по-малка от 2 години от допустимата възраст за определена служба – според съответния военен чин тя е между 55 и 63 години.

Именно идеята резервът да стане на практика активна част от армията проличава в изменението на чл. 16 на действащия закон. Сега текстът гласи: "Президентът на републиката обявява обща или частична мобилизация на резерва по предложение на Министерския съвет", но се предлага да отпаднат думите "на резерва". Същото предложение има и за чл. 17, касаещ мобилизацията на на резерва от президента като главнокомандващ.

Има и идея за свободно избираеми часове за военно обучение в гимназията. Предвижда се такава възможност в рамките на не по-малко от 10 учебни часа от определените в учебните планове часове на IX-ти и X-ти клас като допълнително обучение, извън тези часове, което би могло да се осъществява и в избираеми учебни часове.

Какво каза военният министър Красимир Каракачанов за състоянието на армията ни на Гергьовден - припомнете си в този материал!

Президентът призова армията да бъде политически независима (ВИДЕО)

"Безмълвието днес може да струва скъпо утре. След десетилетия на пренебрежение, българската армия трябва да заеме своето достойно място...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Асен Василев: Борисов не е в положение да поставя условия

"Русия осъществява директно терористични операции в България": Бойко Ноев с предупреждение

Ицо Хазарта: ПП-ДБ трябваше да избира между боб и леща, а хората искаха пържола. В менюто пържола нямаше

ПП: Парите за "Мини Марица Изток" ще се окажат недопустима държавна помощ

Премиерът с 11 000 лева заплата - на планина за Лазаровден и Цветница (СНИМКИ)

Прокуратура за предизборна употреба и бухалките на мутрите: Дълбоката държава през погледа на АКФ

"Асен Василев прибра 5,4 милиарда лева от енергетиката": Делян Добрев пак раздава присъди

Борисов: ПП фалшифицират документи, ще работя с тях само при доминираща роля на ГЕРБ

“Ченгеджийки номер“: Кирил Петков с първи коментар за фалшифицирането на документи

Главчев без заплата като външен министър, от каква сума се отказа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика