ЕК одобри програмата за сътрудничество между България и Гърция

4189
ЕК одобри програмата за сътрудничество между България и Гърция
Снимка: Getty Images

Европейската комисия одобри Програмата за трансгранично сътрудничество Гърция-България 2014-2020.

Програмата е една от общо петте програми на Европейския съюз за трансгранично сътрудничество, в които България ще участва през периода 2014-2020 г. - Програма Интеррег-ИПП за трансгранично сътрудничество България-Сърбия, Програма за трансгранично сътрудничество по ИПП България-Турция, Програма за ТГС Румъния – България и Програма Интеррег-ИПП за трансгранично сътрудничество България – Македония, съобщиха от МРРБ.

Териториалният обхват на програмата включва регионите, разположени на границата между двете партниращи държави: областите Хасково, Смолян, Кърджали и Благоевград за територията на България и префектурите: Еврос, Ксанти, Родопи, Драма, Кавала, Солун и Серес за територията на Гърция.

Общият размер на средствата по програмата възлиза на 129 695 569 евро, от които 110 241 234 евро от ЕФРР и 19 454 335 евро национално съфинансиране от двете държави.

Програмата ще функционира чрез пет приоритетни оси (ПО): ПО 1 Конкурентен и иновативен трансграничен регион; ПО 2 Устойчив и приспособим към климата трансграничен регион; ПО 3 Трансграничен регион с подобрена взаимосвързаност; ПО 4 Трансграничен регион с висока степен на социално приобщаване и ПО 5 Техническа помощ.

Управляващ орган ще бъде Министерство на икономиката, инфраструктурата, корабоплаването и туризма на Гърция, а Главна дирекция „Управление на териториалното сътрудничество“ към Министерство на регионалното развитие и благоустройството ще изпълнява функциите на Национален орган. Основният офис на Съвместният секретариат ще остане в град Солун, Гърция.

Проектите, които ще могат да кандидатстват за финансиране по програмата, трябва да включват поне по един партньор от двете държави. Бенефициенти по програмата могат да бъдат юридически лица, регистрирани в допустимия регион, като следва да са организации които не генерират печалба (в т.ч. местни/регионални/национални власти или подчинени структури на местни/регионални/национални власти, национални и регионални агенции; администрации на природни паркове; местни/регионални горски дирекции; здравни заведения; културни институции; обществени центрове/читалища; регионални агенции по заетост; неправителствени (НПО) или нестопански организации образователни институции като например университети, училища, колежи и библиотеки; еврорегиони и др. или сдружение от две или повече от изброените).

Очаква се първата покана за набиране на проектни предложения да бъде отворена през ноември 2015 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика