Патриотите пак опитват да ограничават парите на магистратските организации

2040
Патриотите пак опитват да ограничават парите на магистратските организации
Снимка: Обединени патриоти

Две години след като за малко в Закона за съдебната власт (ЗСВ) не бяха приети текстове, ограничаващи външното финансиране на съсловните организации на магистрати и които предизвикаха бурна реакция, включително твърда позиция на САЩ, отново има такова предложение. То е на "Обединени патриоти", а причината е случаят "Джок Полфрийман".

Зам.-председателят на ВМРО Искрен Веселинов изрично уточни връзката "Полфрийман" за "раждането" на предложението, като каза на трибунка в Народното събрание, че има много видими следи на БХК (Българския хелзинкски комитет) в биографията на Калпакчиев (съдия Калин Калпакчиев е председател на съдебния състав, който освободи Джок Полфрийман, а един от другите съдии е дъщерята на представляващия ВСС Боян Магдалинчев - Виолета Магдалинчева. Магдалинчев е известен с позициите си в подкрепа на статуквото в прокуратурата, а дъщеря му е с безупречна репутация в съдебната система).

Кирилов пак опита да скрие, че ЕС иска контрол върху главния прокурор, не върху тримата големи

В България продължаваме да спорим дали режимът за разследване, препоръчан от ЕС и Съвета на Европа, касае само главният прокурор или и ...

Конкретното предложение на "Обединени патриоти" е за промяна на чл. 217, където да бъде създадена нова алинея 3 със следния текст: "Източници на имуществото на организациите по ал. 1 могат да бъдат само членски внос, имуществени вноски и дарения от техните членове, както и средства по програми и фондове на Европейския съюз, както и средства по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Норвежкия финансов механизъм. Не се допуска друго финансиране или предоставяне на имущество под каквато и да е форма".

Припомняме, че и предишният път, преди две години, предложението беше на патриотите, но подкрепено от ГЕРБ. То мина на първо четене, но на второ отпадна. Въпреки това имаше призиви към президента Румен Радев да наложи вето на законопроекта, защото имаше и други промени (например възможност предишните членове на Висшия съдебен съвет, чиито мандат изтичаше след 2 месеца, да се върнат на избрани от тях позиции в съдебната система, но той не го направи. А мотивът, с който падна ограничението на финансирането беше, че приемането им в този момент не е удачно. Но отмяната стана чак след намеса на премиера Бойко Борисов.

В разгара на недоволството от готвените промени, Българският център за нестопанско право (БЦНП) каза следното за тях: "Наличието на "чуждестранно финансиране" не води до поява на зависимост за получателите на финансиране и в никакъв случай не е показател за защита на чужди интереси. През юни (бел. ред. - 2017 година) бяха гласувани 1.5 млн. лв. средства от ЕС за инициативи на Народното събрание. Това поставя ли в зависимост НС от институциите на ЕС? И каква е разликата между получаване на средства от чуждестранни източници, от държавни институции и от доброволни сдружения?"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Заплатите на военните скачат 30%, реши парламентът

"Няма как да излъжеш всички и завинаги": Главчев се похвали с раздаване на пари

"Не влязохме в сглобки и договорки": БСП отчете работата си в 49-ия парламент (ВИДЕО)

Кирил Петков: Пеевски не би посмял да ми каже тези неща, ако бяхме без охрана (ВИДЕО)

Хореограф се закле като депутат от ГЕРБ в последния ден на парламента

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика