Екатерина Захариева: Имаме доста добри резултати в борбата с организираната престъпност

2966
Екатерина Захариева: Имаме доста добри резултати в борбата с организираната престъпност
Снимка: БГНЕС

Всичко, което зависи от правителството по доклада на ЕК, ще бъде направено, оттам нататък има съдебна система, която е независима и парламент. Това каза министърът на правосъдието Екатерина Захариева в „Денят започва” по БНТ във връзка с доклада на ЕК.

„Докладите са публични. Имаше доста информация преди официалното им оповестяване. Имаше и различно тълкуване на изводите. Считам, че критиката в доклада е градивна. Хубаво е всяка критика да се приема като такава. Тогава, когато този механизъм е сътрудничество и целта не е да се посочват виновните институции, да се дадат насоки какво трябва да се случи. Оттук насетне следва да се изпълняват препоръките”, категорична е министър Захариева.

Йордан Лечков иска по-голямо обезщетение от държавата

16 000 лева обезщетение от страна на прокуратурата не е достатъчно. Това заяви бившият кмет на Сливен и футболен герой от САЩ’94 ...

По думите й, тези доклади би трябвало да ни помагат. „Надявам се да не забравим препоръките и институциите, които са отговорни, да си имат табличката с тях и със сроковете за изпълнение”, каза тя и заяви, че е необходима най-вече активна работа и резултати. „Не само стратегически документи и чисто формална промяна в законодателството”, посочи тя. Според нея няко неща ще бъдат свършени, но уточни, че някои неща са процеси и даде пример с борбата с организираната престъпност. „Имаме доста добри резултати там. Има препоръки, които ежедневно трябва да се работи по тях. Няма как да кажем „изпълнихме ги”.

Измененията на законите, въвеждането на механизмите във ВСС за дисциплинарните производства, това трябва да се случи”, коментира министър Захариева. На въпрос дали има нещо в препоръките, което да я притеснява, тя отговори: „Няма невъзможни неща, стига да имаш желание и воля всичко може да се изпълни от доклада. Другите държави –членки са успели. Не всичко е в ръцете на правителството. Все пак законодателната инициатива и създаването на условия на институцията. Ние работим активно по законодателните процеси. Оповестихме вчера първото изменение на Закона за съдебната власт. Срокът ни е края на април. Тече работа по Наказателно-процесуалния кодекс, работата по детското правосъдие”, уточни министърът на правосъдието. На въпроса дали в края на 2016 г. може да очакваме позитивен доклад от ЕК, Екатерина Захариева заяви: „Всичко е в нашите ръце – всичко, което зависи от правителството, ще бъде направено. Оттам нататък има съдебна система, която е независима и парламент”, добави тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика