Експерт: Прокуратурата целенасочено и последователно атакува президента

3552
Експерт: Прокуратурата целенасочено и последователно атакува президента
Снимка: БГНЕС

"Бяха преминати конституционните граници на намеса в работата на президентската институция", така доц. Атанас Славов, експерт от Антикорупционния фонд, коментира пред БНР акцията на прокуратурата на "Дондуков" 2, при която бяха извършени претърсвания на кабинети в сградата на президентството.

Юристът беше категоричен: "Имунитетът на държавния глава не е просто имунитет на лицето, което осъществява функциите на президент, а е имунитет, който се разпростира върху комуникацията на държавния глава, върху помещенията, където той осъществява функциите си. Учудвам се, че български съдии са издали подобни разрешения, но имайки предвид органите, от които са тези съдии - от Специализирания наказателен съд и от Военния окръжен съд - това не бива да ни учудва, защото тези съдилища не са известни със своята независимост".

Според доц. Славов прокуратурата целенасочено и последователно атакува президентската институция през последната половин година:

Прокуратурата сезира министерства и ДНСК да проверят строежите в парк "Росенец"

Върховна административна прокуратура (ВАП) сезира министъра на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), министъра на околната ...

"Опит последователно да бъде уронен авторитетът на държавния глава. Това вече не е юридическо действие, а е политическо действие, защото президентът има изключително важни функции по Конституция и не може с лека ръка, който и да е държавен орган - включително и прокуратурата - да атакува по този начин президентската институция или да подлага на административно-наказателни репресии лица, които осъществяват функции в президентската институция - секретари, съветници".

Доц. Славов подчерта, че публичното поведение на прокуратурата трябва да е изключително прецизно и юридически обосновано, за да не оставя съмнения за селективен и политически подход към държавния глава.

"Крайно проблематичното е, когато прокуратурата излезе извън конституционната си функция на държавно обвинение, а си присвоява функциите на раздава публично присъди, каквито по закон могат да издават само независимите съдилища", коментира още юристът.

По думите на експерта от Антикорупционния фонд критиката на президента Румен Радев към прокуратурата е напълно обоснована.

Иванчева: Прокуратурата ни обвинява по едни голи твърдения

Бившият кмет на "Младост" Десислава Иванчева коментира присъдата си от 8 години затвор. За мен тази присъда е пародия. Целта е да бъде...

Във връзка с огласените чатове на президентския секретар Пламен Узунов с бизнесмена Пламен Бобоков, доц. Атанас Славов коментира:

"Изнасянето селективно на комуникация на президента с когото и да било - независимо дали с бизнесмени, или с хора от неговата администрация - е нарушение. това е процесуално нарушение, за което трябва да бъде търсена отговорност по силата на Закона за съдебната власт. Изнасянето на тази информация, обгърната във внушението, че те са извършили тежко престъпление, имаме нарушаване на презумпцията за невиновност".

Според него е притеснително, че един съдебен акт, който не е окончателен и публичен, е попаднал в ръцете на секретаря на президента - Пламен Узунов и трябва да бъде установено как е станало:

"Това със сигурност е крайно притеснително и трябва да бъдат задействани механизмите и да се извърши проверка по Закона за съдебната власт".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

20 г. България в НАТО: Тагарев награди военни и цивилни (СНИМКИ)

"Правят глупост": Гроздан Караджов за спешните промени за служебните премиери (ВИДЕО)

Мария Габриел благодари на държавниците, тласнали България към НАТО

На комисия: Депутатите приеха спешни промени за служебните премиери

Подуправителят на БНБ каза би ли приел да е служебен премиер

И бившият депутат от ДПС Петър Чобанов не иска да е служебен премиер

Омбудсманът: Не мога да съм служебен премиер, ще подам оставка

“В грешка сте”: Атанасов обясни, че няма да има двойни депутатски заплати (ВИДЕО)

Денков за 20 г. България в НАТО: Съюзната сила е най-мощното послание за агресорите

Борисов търси Настимир Ананиев зад фикуса: Вижте да няма някой (ВИДЕО и СНИМКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика