Елена Йончева: Атентати няма да има, когато геополитиката спре да си играе с фундаменталисти

4325
Елена Йончева: Атентати няма да има, когато геополитиката спре да си играе с фундаменталисти
Снимка: Gettyimages.com

Карти, с които се „увеличава” територията на „Ислямска държава”, се появяват непрекъснато. Сплашването е едно, конкретен терористичен акт е друго. Сега Европа е на път реално да се включи в коалицията от 62 държави срещу „Ислямска държава”. На практика Франция се включи седмица преди атентатите в Париж, посочи журналистката Елена Йончева пред Нова телевизия.

Този атентат е игра ва банк – ще видим дали Оланд ще се изплаши. Предстои резолюция пред ООН и ще стане ясно дали ще се работи с Башар Асад, за да се усмири ИД или ще има разпад на национална държава, посочи Йончева. Тя припомни, че след атентатите в Мадрид през 2004 година Испания се изтегли от Афганистан. Основната цел е да бъде свален Башар Асад и чак след това да се гледа към справяне с ИД. Не казвам, че това е цел на САЩ, но има сили, които защитават тази цел, смята Йончева.

ИД заплаши за втори път САЩ с атентат

Терористичната групировка „Ислямска държава“ (ИД) разпространи видеозапис със заплаха да взриви Белия дом. Във видеото, пок...

Има борба на лобита, има една клептократична структура, която печели от войните, от пътя на наркотиците, която печели, убеден е експерът по сигурността Христо Смолянов. Той е сигурен – няма как да бъдат свалени няколко режима в региона и да не е ясно кой има интерес от това. Убеден съм, че с ръцете на „европейските и американските борци срещу тиранията” се цели ислямска диктатура, за да се постигнат целите на огромни печалби. Това е само началото, заяви Смолянов.

На въпрос дали е възможно България да стане цел на атака, Йончева отговори, че няма сили за сигурност по света, които да могат да гарантират на 100% спирането на атентати. Единственият начин да няма атентати е в геополитически план да няма „заиграване” с различни ислямистки групировки, подчерта журналистката. Още през 2003-та година САЩ обяви война на Ирак и тази „Ислямска държава” беше създадена там. Тогава Франция, Германия, Белгия отказаха да участват, припомни Йончева.

Във Франция се коментира политиката на държавата спрямо Сирия. Оланд сам си призна, че Франция финансира с тежко оръжие „умерената сирийска опозиция”, каза още Йончева.

За финал Смолянов посочи, че в България не инвестираме в технологии и наука, които да помогнат в борбата с тероризма.

В Лондон взривиха кола заради подозрения за тероризъм, в Ротердам евакуираха кмета

Британската полиция извърши контролиран взрив на подозрителен автомобил на улица „Бейкър стрийт“ в центъра на Лондон, преда...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика