Елена Йончева и вътрешният министър се изпокараха за оградата по границата

3199
Елена Йончева и вътрешният министър се изпокараха за оградата по границата
Снимка: БГНЕС

Прави се опит да се скрие информацията, че нарочно се строи едноредова ограда по границата с Турция, а не двуредова. Това заяви категорично депутатът от БСП Елена Йончева.

Преди над три години (бел. ред. – по времето на Пламен Орешарски) Министерският съвет взе решение да се изгради двуредова ограда по границата с Турция, като едноредова да се строи само на трудно достъпни места и при реки. През 2014 година започва строеж на двуредова ограда и са изградени 30 км специално в Хасково – по проект на МВР, каза червеният депутат. Общо мисля е трябвало да се построи ограда от над 130 километра, добави Йончева пред Нова телевизия.

Елена Йончева изрази съмнение за корупционна схема при строителството на границата

"Има съмнение за корупционна схема при строителството на оградата по българо-турската граница в района на Хасково – от река Тундж...

При второто правителство на Бойко Борисов се взема решение оградата от двуредова да стане едноредова, твърди Йончева, като това беше потвърдено от вътрешния министър Валентин Радев. Сключен е договор с частна фирма – за Хасково, като компанията прави проект и променя проекта на МВР, който е бил за двуредова ограда. Проектът е възложен, след като Гранична полиция възлага на областния управител на Хасково задачата и той намира фирма, която прави препроективането. Това е обект на националната сигурност, как се случва – говорим за търговия с националната сигурност, възмути се Йончева. И задочно се обърна към Делян Добрев, с който спори в предизборната кампания по въпроса, както и към Валери Симеонов, който предлагаше на депутати от БСП да ги вози с хеликоптер, за да видят какво е положението.

Още един проблем – от КПП Капитан Андреево до КПП Лесово камерите и сензорите на границата не работят, поради липса на следгаранционен договор за поддържка, заяви Елена Йончева, позовавайки се на доклад на Испектората на МВР. Това е актуална информация, зададох въпрос по време на блиц контрол, който сега мнозинството гласува да отпадне, обясни червеният депутат. И обясни, че вече е минал двугодишният период за гаранционна поддръжка на интегрираната система за наблюдение, като той не е подновен и затова сега системата не работи.

Йончева обяви, че БСП ще даде на прокурор всички документи за оградата, с които разполага. Според нея двуредовата ограда се преминава по-трудно, макар че не е невъзможно.

По телефона вътршеният министър Валентин Радев обяви, че Йончева внушава неистини и я покани на обиколка на границата. Същото нещо беше със 160-те млн. евро (бел. ред. – за борба с миграцията) от ЕС, които нямаше да дойдат според Корнелия Нинова, а дойдоха, добави Радев. Всичко за оградата е по правилата – решено е оградата да е едноредова, за да се построи по-бързо. Стигна се и до реплика: "Спрете да говорите върху мен, бе", от страна на Радев към Йончева.

Готови са 133 километра от оградата по границата ни с Турция

133 километра от оградата в момента са готови: останаха частта в района на Бургас и Хасково, които са по поречията на реките. Малко по-...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Радев и Главчев обсъждат исканите смени в кабинета

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Гроздан Караджов: ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ искаха да покрият скандала около Нотариуса

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Нанков: Лъжа е, че настоящият регионален министър е кадър на ГЕРБ

Още една рокада в Агенция "Митници"(ВИДЕО)

Новият директор на „Митниците“: Заварих уплашени хора

Еврокомисар Илва Йохансон ни обеща конкретна дата за сухопътния Шенген

БСП ще праща доклада за "Боташ" на Европейската прокуратура (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика