ЕС не се престраши да наложи нови санкции на Русия заради Алепо

2462
ЕС не се престраши да наложи нови санкции на Русия заради Алепо
Снимка: Getty Images/Guliver

Европейският съюз няма да налага нови санкции на Русия заради военните кампании на руската армия в Сирия. Това стана ясно след снощното заседание на Европейския съвет на външните министри.

В своя декларация ЕС остро осъди руските въздушни удари над Алепо и обяви, че Русия може и да е виновна за военни престъпления, но нови санкции ще има само срещу режима на Башар Асад, пишат Reuters и The Wall Street Journal. „Откакто започна офанзивата срещу източната част на Алепо, интензитетът на бомбардировките не отговаря на реалната ситуация”, се казва в изявлението на европейските външни министри. Там е записано и, че Москва нарочно обстрелва болници, училища и ключова инфраструктура в града, а използването на варелни бомби срещу цивилни, както и на химически оръжия, „може да се приравни на военно престъпление”. Изразено е и възмущение, че Русия блокира резолюция на Съвета за сигурност на ООН, с която да бъде спрян окончателно огънят в Алепо, макар че има одобрение за временното примирие там. ЕС иска зверствата в Сирия да бъдат разгледани от Международния трибунал в Хага, но не е ясно нито кога ще стане това, нито под каква форма.

ПАСЕ призова за продължаване на санкциите срещу Русия

Парламентарната асамблея на Съвета на Европа прие поправка в резолюцията за Украйна, информира "Фокус". В нея се призовава европейскит...

В момента ЕС има наложени санкции срещу 208 физически лица и 69 юридически лица от Сирия, като заканата е бързо те да бъдат разширени – с поне 20 нови лица. Великобритания пък е настояла да има санкции и срещу руснаци, които бъдат идентифицирани като помощници на режима на Башар Асад, но това предложение не е срещнало подкрепа. Британският външен министър Борис Джонсън е заявил, че Лондон смята да наложи допълнителни санкции на поддръжниците на режима в Сирия, извън договорените на Европейския съвет, но не посочи директно Русия като поддръжник.

В четвъртък, 20 октомври, предстои Европейски съвет на лидерите на страните-членки на ЕС, където темата за санкциите срещу Русия ще бъде отново повдигната. Засега е ясно, че Гърция, Кипър и Унгария са твърдно против нови санкции срещу Москва. Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер също отхвърли възможността за по-строги санкции срещу Русия, въпреки слуховете, че канцлерът Ангела Меркел не е против такива действия. Щайнмайер заяви, че не вижда какъв би бил ефектът от нови ограничения срещу Москва по отношение на оказване на бърза помощ за Алепо.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Забраната за реклама на хазарта мина на комисия, но едва ли ще стане факт

Петков: Пеевски и Борисов не притежават тази държава (ВИДЕО)

ПП-ДБ, БСП, "Възраждане" и ИТН свалиха председателя на парламента (ВИДЕО)

Пеевски за обединението срещу Желязков: Видяхте неограничения кеш на коалицията на пудела (ВИДЕО)

Борисов: Честито на новата сглобка, ние се отървахме от ПП (ВИДЕО)

Проблем с кворума в парламента, ГЕРБ и ДПС опитват да спасят Росен Желязков

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com