Евродепутати се обърнаха към ЕК за репресиите срещу Иванчева и Петрова

5008
Евродепутати се обърнаха към ЕК за репресиите срещу Иванчева и Петрова
Снимка: Getty Images/Guliver

Евродепутатът от Европейската народна партия Барбара Матера е направила официално запитване до Европейската комисия относно политическата репресия и нарушаването на човешките права на Десислава Иванчева и Биляна Петрова.

Срокът за отговор от комисията е два месеца и се очаква да бъде получен в края на настоящия месец. От защитата на Иванчева съобщават, че са получили писмен отговор от офиса на Президента Жан-Клод Юнкер и Първия вицепрезидент на Европейската комисия Франц Тимерманс, които също следят развитието на случая.

Панов иска прокурорската колегия да се произнесе по случая Иванчева

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов ще поиска от прокурорската колегия във Висшия съдебен съвет да се произнесе...

Италианката задава два конкретни въпроса на Комисията. Първият е какво прави Комисията за разследването, разрешаването и наказване на тези очевидни нарушения на правата на човека?

Вторият въпрос към Европейската комисия е какво може да се направи за разследване и противодействие на тези антидемократични практики в региона?

Темата на запитването е посочена като: Политически репресии и нарушаване на правата на човека на две жени политици в България. Депутат Матера посочва, че арестуването и лишаването от свобода на Десислава Иванчева и Биляна Петрова, кмет и заместник-кмет на район Младост на Столична община в България, постави под въпрос зачитането на демокрацията в региона.

„Няма доказателства срещу тези жени за предполагаемото им престъпление и те са били третирани с унижение на тяхното човешко достойнство по време на лишаването им от свобода, били са словесно малтретирани, подложени са на липса на достъп до слънчева светлина и чист въздух, затворени пространства и принуда.“

Матера обръща внимание още и на това, че в България не се спазва нормите на правовата държава, защото е пренебрегнат принципа за невинност до доказване на тяхната вина.

Окончателно: Иванчева и Петрова остават под домашен арест

Апелативният специализиран съд потвърди определението на Спецсъда мярката за неотклонение на отстранената от кметския пост в „Мла...

Споменава още липса на доказателства срещу Иванечва и Петрова и отказът да им бъде осигурена адекватна защита при ареста.

„Г-жа Иванчева е демократично избран политик, чиито политически възгледи за поддържане на зелени зони в района, включително противопоставяне на проекти за незаконно строителство, и стартирането на дело, което да разследва приватизацията на определени имоти, противоречи на позицията на управляващата партия в България.“, завършва официалното обръщение на италианската евродепутатка.

В подкрепа на колегата си се изказа и българският евродепутат Светослав Малинов.

"Подкрепям повдигането на темата на европейско ниво, тъй като смятам, че демонстративното потъпкване на правата на тези две жени, заплашва да се превърне в норма в нашата страна.

Управлението в България в нарушение на фундаментални правни принципи създава законови норми, с които се отрича едновременно от нашата принадлежност към ЕС, към общочовешките ценности, утвърдени в Европейската конвенция за правата на човека (ЕКПЧ), и от основни елементи на правовата държава, каквито са независимостта на съдилищата, неприкосновеността на частната собственост и презумпцията за невинност.", заявява Малинов.

Емануил Йорданов: Делото "Иванчева-Петрова" е тържество на двойния аршин при антикорупционния закон

"Делото Иванчева – Петрова е тържество на двойния аршин на прилагане на антикорупционния закон. По делото стоят много въпросителн...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Петков: Пеевски и Борисов не притежават тази държава (ВИДЕО)

ПП-ДБ, БСП, "Възраждане" и ИТН свалиха председателя на парламента (ВИДЕО)

Пеевски за обединението срещу Желязков: Видяхте неограничения кеш на коалицията на пудела (ВИДЕО)

Борисов: Честито на новата сглобка, ние се отървахме от ПП (ВИДЕО)

Проблем с кворума в парламента, ГЕРБ и ДПС опитват да спасят Росен Желязков

ИТН: ПП-ДБ провалиха кворума, спасявайки Росен Желязков (ВИДЕО)

Искрен Митев и "Възраждане" в пореден сблъсък: Стигна ли се до бой в парламента?

Не се очертава лесна и стабилна коалиция: Политолози за очакванията след изборите

Председателят на ЦИК се надява да няма пак "кодове" за машините

Росица Матева: ЦИК работи за честни избори 2 в 1

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com