Фирмата на транспортния министър плаща 13 млн. лв. на НАП, макар че спечели дело

15285
Фирмата на транспортния министър плаща 13 млн. лв. на НАП, макар че спечели дело
Снимка: БГНЕС

Фирмата "Еконт", чиито основател е настоящият транспортен министър Николай Събев, доброволно изплаща на Националната агенция по приходите (НАП) над 13 милиона лева за обратно начисляване на ДДС, макар че е фирмата е спечелила на първа инстанция дело срещу агенцията. Ето какво се казва в прессъобщение от "Еконт":

Повече от година продължава съдебната битка по въпроса, дали „Еконт“ да начисли със задна дата ДДС върху извършените от фирмата пощенски услуги за периода 2013-2015 година.

Междувременно от НАП отправиха предложение на компанията доброволно и със стара дата да начисли ДДС върху стойността на пощенските услуги, предоставени от „Еконт“ за периода от 2016 до 2019 г. Предложението на НАП е компанията да събере оспорваните суми от клиентите си. Съдът се произнесе в полза на „Еконт“ на първа инстанция. Въпреки това компанията взе решение да изплати въпросната сума на Националната агенция по приходите и избра да не продължава съдебните дела.

Претенцията на НАП за обратно начисляване на ДДС за периода 2013-2015 г. беше в размер на 3 800 000 лв. Тази сума беше депозирана още през 2020 г. и бе заведено съдебно дело.

Компанията спечели делото на първа инстанция. Основните аргументи на съда бяха, че такъв е бил законът тогава, както и доказаният факт, че самата НАП също е използвала пощенски услуги без ДДС именно на базата на съществуващото законодателство.

Дни преди Коледа на 2021 г. обаче „Еконт“ получи нова покана за внасяне на ДДС за услугите за периода 2016-2019 г. Въпреки решението на съда в нейна полза по отминалата покана, компанията реши да прекрати съдебния спор и да изплати на НАП цялата претендирана сума от 6 580 865 лв. Отделно към нея предстои начисляване на лихви. Така цялата сума, изплатена от „Еконт“, ще надхвърли 13 000 000 лв.

Журналист: "Министерска фирма “Еконт” доставя пратки без касов апарат

В социалната мрежа журналистът и основател на Антикорупционния фонд Николай Стайков написа статус за "Еконт" и министър Николай Събев, ...

Основните аргументи за това действие на компанията са както икономически и обществено-политически, така и морални и лични. Големите разходи, депозитите и продължилите с години дела са само част от икономическите причини на компанията.

От друга страна новата обществено-политическа обстановка в страната води съдружниците до убеждението, че от есента на 2021 г. постъпващите в държавния бюджет средства ще бъдат харчени открито и единствено в полза на данъкоплатците на България.

Убеждението на компанията е, че е недопустимо да потърси от клиентите си претендираните от НАП суми със стара дата. В този смисъл „Еконт“ реши да поеме изцяло изплащането на сумите.

„Не желая да бъда в съдебни отношения с държавата, чийто министър съм“, сподели като свой личен мотив Николай Събев, основател на компанията „Еконт“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кирил Петков: Росен Желязков не беше свободен

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика