Габриел обеща иновации, инвестиции в регионите и ползи за всички

2394
Габриел обеща иновации, инвестиции в регионите и ползи за всички
Снимка: European Parliament

Българският кандидат за еврокомисар Мария Габриел обеща да работи за развитие на науката, иновациите, цифровизацията и приобщаването на европейските граждани. Това стана ясно по време на изслушването ѝ в Европейския парламент

Габриел, която е кандидат за комисар с ресор "Иновации и младеж", ще се придържа към принципа си "хората в центъра на политиките", съсредоточавайки се върху директните ползи в ежедневието им. Тя обеща да работи за една по-приобщаваща Европа, без разлика между малки и големи, където никой да не бъде изоставен.

Кои еврокомисари може да се провалят на изпита в ЕП?

Двайсет и шестимата членове на Европейската комисия с председател Урсула фон дер Лайен, която започва работа на 1 ноември, ще бъдат изс...

Новият ѝ ресор е напълно новаторски и е свързан с фундаментални изследвания и насърчаване на иновациите. Водещите програми в него трябва да работят съгласувано, за да имат ефект в ежедневието на европейските граждани.

Ако бъде избрана за еврокомисар, тя обеща да работи за "Европа на талантите, но и Европа на сърцата".

"Европа трябва да запази водещата си роля в науката, с по-голям принос от САЩ и Китай. Но за да стане това, програмата за научни изследвания трябва да остане отворена", каза Габриел.

Нужна е по-добра съвместна работа при научните изследвания и иновациите. За целта трябва да се създаде нов европейски съвет на иновациите, който да допълва Европейския институт за иновации и технологии.

За ЕС на иновациите, за нови граждански инициативи, както и за продължаваща работа по геополитическите интереси, са друга част от приоритетите, които отбеляза тя.

Мария Габриел ще е комисар за иновациите и младежта (ВИДЕО)

Мария Габриел ще е комисар, който отговаря за иновациите и младежта. Това съобщи председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен. Припомняме,...

Мария Габриел смята да увеличи ангажиментите за младежта в в рамките на програмата "Хоризонт Европа". Тя ще работи, за да се увеличи европейския бюджет в тази област от 120 млрд. евро, тъй като това не е разход, а инвестиция и трябва да отговаря на глобалните предизвикателства. 317 млрд. евро е инвестирала Европа в научните изследвания, което е над нивото от 2%, но ако може да стигне до 4%, ще има и по-добър шанс за регионите, допълни тя.

По програмата "Еразъм" тя смята да работи в посока по-голямо приобщаване, както и по посока на екологичните дейности. В рамките на тази програма ще се работи и върху различните прояви на културата, както и за равнопоставен достъп на всички. Габриел обеща да си сътрудничи с финансовите министри и министрите на образованието, за да се увеличи бюджета на "Еразъм" и да се създаде европейско пространство за образованието.

Спортът е много важно средство за интеграция на мигрантите и за превенция на младежите да попадат в капана на радикализацията, изтъкна тя. Габриел даде за пример проектите в ЕС, с които европейски младежи могат да помагат на мигрантите и на хората в нужда, като Корпуса за солидарност.

Науката трябва да е по-близо до гражданите и затова Габриел смята да стартира инициатива, наречена "Науката се среща с регионите, науката се среща с училищата". Тя обеща да обърне внимание и на културното наследство и неговата цифровизация.

По всички свои проекти и дейности българския еврокомисар ще поддържа непрекъснат и активен диалог с ЕП, като той ще бъде включен в тях като съзаконодател.

Румен Радев за бъдещите отговорности на Мария Габриел: Не меря ресорите с финансовия им обем

Президентът определи като важен ресорът „Иновации и младеж“, който се предвижда България да получи в новосформираната Евро...

Иновациите са решението на трудния преход, през който преминават въглищните региони. Те се нуждаят от инвестиции, но и запазване на социалната справедливост. "Трябва да помогнем на тези региони, да направим така че те да не загубят изцяло конкурентоспособността си", призова българката.

Тя обеща и подкрепа за малките и средни предприятия, както и лаборатории за творчество и иновации, от които да се възползват те.

Габриел ще предложи мерки срещу "изтичането на мозъци" и финансови стипендии за хората, които искат да се върнат в родните си държави.

Постигането на независимост на Европа, хващането на новата вълна иновации, изисква инвестиции. Ако изостанем в технологиите, няма да можем да осигурим технологична независимост, подчерта тя.

Кандидатът за еврокомисар разкри план за цифрово образование, който ще се осъществи догодина и ще постави акцент върху медийната грамотност. Така ще се борим и с фалшивите новини.

Габриел: Необходимо е да инвестираме в нови технологии

Българският еврокомисар Мария Габриел откри четвъртото издание на Конференцията „Цифров живот и дизайн“ в Брюксел. Пред над...

Европейските университети ще дадат една от пистите за признаване на квалификации, това трябва да стане до 2025 г. Друга цел е до 2021 г. да има електронна европейска студентска карта.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика