Газовият посредник, посочен от Делян Добрев в спора за "скъп руски газ през посредник", даде отговор

18564
Газовият посредник, посочен от Делян Добрев в спора за "скъп руски газ през посредник", даде отговор
Снимка: iStock/Guliver

Редица представени в публичното пространство твърдения със сигурност са некоректни, особено що се касае за доставките на газ за България през май 2022 г. Това се казва в позиция на компанията МЕТ Енерджи.

В позицията не се посочват конкретни хора и твърдения, но напоследък името на МЕТ беше много често споменавано от бившия енергиен министър Делян Добрев. "Какво е МЕТ? Основният посредник при препродажбата на руски газ. МЕТ си назначиха директор на Булгаргаз под благосклонния поглед и със съдействието на Асен Василев", писа Добрев във Фейсбук. Часове по-късно той даде и пресконференция, на която продължи темата: "Както може да видите от момента, в който го назначи, започна да купува газ от собствената си фирма. Има сделки, при които газ е купуван скъпо от фирма МЕТ и е продаван обратно на същата фирма МЕТ - евтино. Разликата е 7 млн. само за месец. С две фактури. Няма заплати, ток, суровини и други разходи".

"Ние имаме ясна позиция - Асен Василев, Кирил Петков, с посредници от април досега изсмукаха от държавата стотици милиони при действащ договор с "Газпром" на 260 лв. в момента" - това заяви малко преди обявяването на позицията лидерът на ГЕРБ и експремиер Бойко Борисов.

Кой е посредникът, който ще ни помага да скъсаме с руския газ?

Компания, в която 80% дял държат нейните служители, се явява основен търговски посредник за доставката на природен газ за България след...

Сега от МЕТ отговарят в общ план точно на такъв тип думи - в седем точки. Компанията посочва, че на първо място авансова фактура не означава окончателна фактура. Именно Добрев показваше фактури пред камерите. Освен това, от МЕТ казват, че получават газ от "Булгараз" по специална програма за освобождаване от синьо гориво, наложена от ЕК и след това, съгласно условията на програмата, МЕТ е задължена да доставя закупения газ само на клиенти в България. Ето и какви са седемте точки:

1. МЕТ не разполага с информация и не носи отговорност как и по какви критерии са поканени доставчици на газ от Булгаргаз ЕАД за периода май 2022 г.

2. За да бъде одобрен доставчик на природен газ за периода, компанията се явява на регламентиран търг с ценово предложение, което е одобрено от Булгаргаз ЕАД през април 2022.

3. Цената, спрямо която е сключена сделката, е индексирана. Тя зависи от котировките на цените на газа в Европа, които, както всички знаем, са динамични и бързо променящи се.

4. В съответствие с изложеното в т.3, индексираната цена не е била изцяло определена към датата на сключване на сделката (април 2022 г.) и при издаването на авансовата фактура поради заложения пазарен механизъм на ценообразуване.

Шефът на "Булгаргаз": Няма да влезем в спирала от държавни финансови инжекции

Финансовото състояние на "Булгаргаз" е стабилно, дружеството работи на оперативна печалба, а това, което е необходимо са оборотни средс...

5. През м. май 2022 г. МЕТ получава от Булгаргаз ЕАД единствено годишни договорени количества по програма за освобождаване на природен газ (ПОГ), наложена от Европейската комисия с цел прекратяване на монополното положение на Булгаргаз ЕАД.

6. Задължението на Булгаргаз ЕАД за тази годишна доставка е възникнало на 15.11.2021 г., в резултат на процедура, обявена и проведена на Газов хъб Балкан. Договорът за доставка е подписан с предишния Изпълнителен директор на Булгаргаз ЕАД – Николай Павлов.

7. Съгласно условията на ПОГ, МЕТ има задължението да доставя закупения газ на клиенти в страната.

"До настоящия момент (от 2017г.) компанията е изтъргувала 1,9 млрд.куб.м. природен газ, а доставките за крайни клиенти в България за същия период са над 670 млн. куб.м. През 2021 г. МЕТ Енерджи Трейдинг България реализира доставки на 9.5% (319 млн. куб.м.) от крайното потребление на природен газ за българската икономика. Основните ни клиенти са от възлови сектори на българската индустрия, в това число: металургия, храни, керамика и стъкло, хартия, строителни материали, химия, производство на електрическа енергия, газоразпределителни и топлофикационни дружества", добавят от МЕТ.

ОЩЕ: Енергийният министър заговори за преговори с "Газпром" следващата седмица

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Правителство или предсрочни избори: Габриел отива при Радев с окончателно решение

Преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ приключиха без коментари пред медиите

Желязков: Основната ни цел е премахването и на сухопътния контрол в рамките на Шенген

Слави Трифонов: На две магарета слама не могат да разделят, но ще дойде черен лебед (ВИДЕО)

Анализатори: Спорът е за регулаторите и съдебната власт, а не за министрите

ЦИК обяви обществена поръчка за евроизборите с една особеност

ТАСС: Повечето руснаци в България гласуваха за Путин

БСП: България час по-скоро трябва да отиде на избори

"Защо Министерство на културата е дарено на корумпираните простаци от ГЕРБ?": Велислав Минеков

Преговорите завършват в следващите 24 часа, ПП-ДБ не са съгласни с имена в кабинета (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика