Георги Близнашки: Ще пледираме за избори "2 в 1"

9130
Георги Близнашки: Ще пледираме за избори "2 в 1"
Снимка: БГНЕС

Ще пледираме днес в Народното събрание за избори "2 в 1" – предсрочни парламентарни и референдум, ако ни бъде дадена възможност да изложим нашата гледна точка по въпроса. Това каза проф. Георги Близнашки, председател на Инициативния комитет за провеждане на национален референдум за изборна реформа и преподавател по конституционно право в предаването "Преди всички" на БНР.

Юристът добави: „Това, което бих предложил днес е Народното събрание да приеме, да подкрепи референдума по принцип и да се даде десетина дни срок да се прецизират въпросите“.

Ако парламентът пренебрегне изборния референдум, ще има масов протест, казва проф. Близнашки

Напълно ясно е, че управляващото мнозинство се страхува от референдум за изборните правила и ще направи и невъможното, за да няма такъв...

Професор Близнашки е готов за редакция на въпросите. Инициативният комитет поддържа, че трите питания трябва да останат така, както са внесени. Юристът добави: "Нямам нищо против някои текстове да се прецизират. Примерно за мажоритарния вот изрично да се подчертае, че става дума за смесената избирателна система 50 на 50, примерно, за да бъдат удовлетворени и политическите партии и гражданското общество“.

В коментар на това дали допуска, че е възможно мнозинството днес да реши да има отделно гласуване за всички един от трите въпроса, като приеме само задължителното гласуване, проф. Близнашки заяви: „Не е правомерно. Това ще бъде в разрез със закона. Предното незаконосъобразно действие. Това е много опасно за българската демокрация, защото хората искат цялостна реформа на политическата система. А тя ще започне с реформа на изборните правила.“

„Продължава да се оспорва подписката, идеята за реферeндум. В правната комисия разговорът беше много по-съдържателен, разговор по същество. Мисля, че доста неща се изясниха. Но за съжаление и в двете комисии не се стигна до оформяне на решения“, заключи проф. Георги Близнашки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика