Георги Близнашки за изборния референдум: Малко остана

23590
Георги Близнашки за изборния референдум: Малко остана

Събрали сме около 300 хил. подписа, но е малко трудно да се каже точната бройка, защото работим с  доброволци. Това заяви професорът по конституционно право Георги Близнашки, който е начело на инициативен комитет за събиране на подписи за референдум относно предложенията на президента Росен Плевнелиев относно изборния процес.

Професорът каза, че доста от доброволците искат нови и нови бланки, за да събират подписи. Близнашки подчерта, че щом бъдат събрани поне 500 хил. подписа, Народното събрание е задължено да насрочи референдум. Парламентът има три месеца срок да провери валидността на подписите и да насрочи след това плебисцит, макар че няма упоменат точен срок за това, уточни Близнашки в сутрешния блок на Нова телевизия.

Пунктовете за събиране на подписи за референдума са ясни

На Фейсбук страницата на Бойко Борисов бяха публикувани списъци с пунктовете на Инициативния комитет в цялата страна за събиране на под...

Близнашки добави, че парламентът може да измени и конкретизира въпросите, поставени от президента, но не може да ги направи тотално различни. А въпросите са - мажоритарен елемент, задължително гласуване, електронно гласуване при изборен вот, припомни преподавателят в Софийския университет.

Категорично казвам, че някои заглавия в българските медии относно „активизиране” на роми, за да се наберат подписите, не отговарят на истината. За сметка на това имаме например изпратени писма от Германия с подписи, като хората си пращат личните данни по пощата, за да се възприемат и приложат предложенията на президента.

Академичният преподавател заяви, че най-важното е сега да се съберат подписите. За пръв път имаме шанс да повлияем на тази политическа система, която депутати и министри изобщо не желаят да реформират. Не трябва да забравяме, че България е там, където има поне един българин, завърши професорът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика