Георги Найденов: Българите зад граница са близо 3 милиона. Това е най-големият електорат, който не може да бъде купен

5280
Георги Найденов: Българите зад граница са близо 3 милиона. Това е най-големият електорат, който не може да бъде купен
Снимка: ПП Българско лято

Ръководителят на Отдела за работа с българи в чужбина на „Българско лято“ Георги Найденов коментира ситуацията със сънародниците ни в чужбина, паспортната мафия, гласуването отвъд граница и дългосрочната стратегия на партията за българската диаспора.

„Не събираме електорат с обещания – търсим съмишленици чрез действия“

- Вие сте специалист по международни отношения в „Българско лято” и работите с българите в чужбина. Какви са настроенията там?

- Преди часове се прибирам от Сърбия. Там бяхме с колегите от международния отдел. Посетихме банатските българи, за да се запознаем с подготовката за изборите зад граница. Проблемът е, че там нямат никаква информация за адреси на изборните секции, която трябва да получават от консулствата и посолствата в съответните държави. За огромно мое съжаление, наблюдавам, че 90% от нашите посолства и консулства са изключително неефективни и отказват да предоставят всякаква информация, свързана с гласуване зад граница

- Винаги организирането на избори в тези области е свързано с доста разправии. Като че ли не ги долюбваме много и властта няма много голям интерес те да гласуват по-масово.

- Напълно подкрепям. Аз комуникирам с българи от цял свят. Българите зад граница са 2,5-3 млн. и това е най-големият електорат, който е неподкупен, не може да бъде пресиран и манипулиран. Аз ги наричам интелигентни избиратели, тъй като много от нашите сънародници четат, информират се и много добре знаят за кой да гласуват. И точно по тази причина нашите посолства и консулства са направени изцяло нефункциониращи, за да може статуквото да бъде запазено. Един конкретен пример - преди три седмици бях в Албания, където има 200 000 българи. Те са разпръснати в 12 окръжни града и бяха признати и за малцинство от албанското правителство, което по принцип не признава малцинства. От тези 200 000 само 17 000 са с български лични карти. Това са българи, които са такива по произход. Българи в Поградец, в Корча, в Преспа, в Горно бърдо, в Тирана, в Елбасан, в Дуръс... И какво се получава там. Буквално бях изпреварен от представител на една политическа партия, която организира нещата по следния начин. В Преспа се плащат едни пари и нашите сънародници се карат с автобуси към Тирана и инструктирано им се казва, за кой да гласуват.

Васил Божков: Всички ги е страх от нас, защото ще сменим модела (ВИДЕО)*

Идеологът на Гражданска платформа „Българско лято” Васил Божков даде интервю за Веселин Дремджиев от ТВ1. - Г-н Божков, бя...

- Имаше политици, които казваха, който иска да гласува, да се качи на самолета и да си дойде до България.

-Защо това трябва да е така? Румънците например имат над 800 секции за румънци извън граница. Хората зад граница искат да гласуват, те искат да участват в политическия процес в България и са най-големият инвеститор в България. Например сектор земеделие, който е първичен за образуването на нашия БВП дава 4,2%, а българите в чужбина образуват 4%.

- Каква е вашата връзка, като политическа партия, с диаспората?

-Г-н Божков, още при учредяването на партията, искаше да организираме Център за работа с българи в чужбина. Той прерасна в международен отдел. „Отношението е малко нещо, с огромно значение“, както е казал Марк Твен. Искаме да покажем на българите в чужбина, че те не са забравени. Защото, повярвайте ми, те са забравени не само от държавата, те са забравени от Бог, през последните 15 години. Ние искаме да покажем, че за разлика от другите партии, не желаем да събираме електорат с обещания. Ние искаме да събираме съмишленици - чрез действия. Тоест първо ние трябва да направим нещо за нашите сънародници в чужбина, а после да очакваме подкрепа в замяна. Където сме отишли не сме агитирали, защото това е демокрация, а есенцията й е всеки да гласува по съвест, кой за когото иска.

- Ако влезете в 46-ия парламент, какво ще направите за българите в чужбина?

„Българско лято“ пита ЦИК – защо ще се гласува в частни домове, автосервизи и кръчми?

При проверка в официалния списък на избирателните секции в ЦИК, от „Българско лято“ са установили наличието на множество се...

- Гражданска платформа „Българско лято” има разработена стратегия за българите в чужбина и много елементарно, в 9 точки, сме разписали, какво искаме да направим. Давам пример за най-бързо осъществимите две. Първо прословутата законова поправка за възстановяване на българското гражданство. Наблягам на възстановяване, защото хора скочиха и казаха ще давате гражданство, на който падне. Не, тези хора имат право да го получат, защото са българи. И това ще ликвидира паспортната мафия в България. Тя основно от това се облагодетелства и паспортите в момента вървят между 5 и 25 хил. евро. В същото време например унгарците и румънците имат улеснени процедури и дават гражданство на банатските българи. И второто е тотална реорганизация и преструктуриране на персонала по нашите консулства и посолства.

- Поддържа ли вашият идеолог Васил Божков връзка с българите в чужбина?

От създаването на центъра за българи в чужбина той направи десетки онлайн срещи с наши сънародници в поне 14 държави. Той им показа, че има някой, който мисли и иска да работи за тях. Не само по време на избори, а дългосрочно. Говорим за дългосрочна стратегия от над 15 години. Не само до деня до изборите, както за съжаление правят другите политически партии.

-          Какви са очакванията ви за гласуването в чужбина за изборите в неделя?

Ще има изключително висока избирателна активност. Над 350 000 българи очаквам да упражнят правото си на глас. И знайте, че има някой, който мисли за вас - в лицето на международния отдел на Гражданска платформа „Българско лято”. Искаме да помогнем с най-добри чувства и искаме да заслужим вашето доверие, за да можем за в бъдеще да ви помагаме все повече и повече. За да държим българщината и българите в чужбина живи и будни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

БНТ "забрави" да излъчи пълното интервю със служебния премиер, липсва ключова част за Даниел Митов

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика