Георги Свиленски: На консултациите президентът няколко пъти се опита да критикува БСП

2928
Георги Свиленски: На консултациите президентът няколко пъти се опита да критикува БСП
Снимка: БГНЕС

Тонът, с който президента се отнесе към нас днес, наистина беше малко по-висок и на няколко пъти той се опита да хвърля критика върху БСП. Това коментира в "Още от деня" по БНТ председателят на ПГ на социалистите Георги Свиленски.

"Аз от първия ден на този служебен кабинет казвам, че БСП беше подложена на критика и от президентската институция, и от кабинета. Тази критика днес я чуха всички български граждани, като Румен Радев казваше непрекъснато "вашият кабинет, вашето правителство". Аз обаче искам да напомня, че това наше правителство беше с неговите министри - Асен Василев и Кирил Петков той ги вкара в политиката".

Нинова след консултациите: Ако получим третия мандат, ще положим усилия (ВИДЕО)

"Ако получим третия мандат, ще положим усилия, разбира се. Най-важното е да има редовно правителство и парламентът да работи дълго и ст...

На въпрос обидени ли си са БСП на "Продължаваме промяната", след като миналата седмица Асен Василев заяви в "Още от деня", че засега не вижда социалистите като коалиционен партньор, Свиленски отговори: "Ако за г-н Василев и колегите от ПП хартиената бюлетина е залогът за тяхното оцеляване - пожелаваме им успех. Българските граждани трябва да имат възможност да гласуват. Аз съм човекът, който най-много е защитавал машинното гласуване и винаги, когато човек греши, трябва да си признае и да търси правилно решение".

Според Свиленски е малко вероятно правителство да бъде съставено с първия мандат, но коментира, че днес БСП са успели да убедят президента колко е важно да се приеме бюджет за 2023 г. докато текат преговорите.

"Президентът сподели, че е чул същото нещо от синдикати, неправителствени организации. Хубавият резултат е, че разбрахме, че вече се мисли върху повишаване на минималната работна заплата. Служебното правителство беше категорично, че тя не трябва да се повишава и трябва да остане 710 лв. След като казахме нашите аргументи, получихме съгласие, че трябва да се мисли за вариант това нещо да бъде променено".

В Конституцията е записано, че правителството до 31 октомври трябва да внесе бюджет, а работата на народните представители е да го отхвърлят, посочи Георги Свиленски. "Притесненията на президента бяха кой ще носи отговорност, ако сработи популизмът, аз го попитах кой ще носи отговорност, ако март месец, ако юни месец няма правителство. Проведохме консултации с всички парламентарни групи за базово съгласие, което да не счупи бюджета и да не счупи държавата. Намерихме такова съгласие", каза той.

Нинова към Радев: Времето, което дадохте за консултации, е загубено

„Времето, което дадохте на партиите за преговори, е загубено. Няма резултат от преговори, ако изобщо се водят такива, за съставян...

Конгресът на БСП ще се проведе на 11 и 12 февруари 2023 година, обяви Георги Свиленски и заяви, че твърденията в медиите за подписки и по-ранно провеждане на конгреса са спекулации.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Симеон Славчев ще води листата на ляво-патриотичната коалиция „БСП за България“ в Разград

Атанас Атанасов: Готови сме да преговаряме отново с ГЕРБ, но без Пеевски на масата

Окончателнa подредба: Нинова води в две листи за НС, Вигенин е водач на листата на БСП за ЕП

ГЕРБ: ПП-ДБ късат мостовете за разговори след изборите

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП

Настимир Ананиев сигурен, че ПП-ДБ няма да паднат на четвърто място на вота

БСП на пленум изчиства листите за евроизборите

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика