ГЕРБ и "Обединени патриоти" още си говорели само за програма, не за министерства

2466
ГЕРБ и "Обединени патриоти" още си говорели само за програма, не за министерства
Снимка: БГНЕС

Говорим само за принципите на управление, за цялостна управленска програма в рамките на четиригодишен мандат. Не говорим още за министерства, за квоти. Няма и възражение от страна на патриотите ГЕРБ да представи предложението за ново правителство. Това заяви бившият вътрешен министър Цветан Цветанов относно преговорите за нов кабинет.

До 10:00 часа днес (6 април) ГЕРБ трябва да представи вариант за управленска програма, след това „Обединени патриоти” трябва да си кажат забележките и утре, 7 април, разговорите ще продължат, уточни още Цветанов. Няма разговори за напускане на ЕС и на НАТО, добави той във връзка с присъствието на Волен Сидеров при „Обединени патриоти”. На Цветанов му бяха припомнени емблематични изказвания на Сидеров – че трябва да излезем от ЕС и НАТО, като това щяло да стане, ако „Атака” е на власт, както и че ГЕРБ е „по-турска партия, отколкото ДПС”. В отговор Цветанов посочи, че „животът променя хората” и първородният син на Сидеров е изиграл роля. Изведохме като основно мото „България над всичко”, каза още Цветан Цветанов. Убеден съм, че след 19 април ще имаме формирано правителство, заяви той.

Местан поиска оставката на ЦИК, не се съобразила с решение на ВАС за гласуването в чужбина (ВИДЕО)

Това не може да остане ненаказано. ЦИК незабавно трябва да подаде оставка и да бъде разследвана за самоуправство. Незабавно следва да б...

Бившият вицепремиер не пропусна да изтъкне, че откакто ГЕРБ съществува, десницата в България печели всички избори. Той изкара и статистика за „малките десни партии” – те изкарали най-лош резултат в историята през 2017 година. Притеснен съм, че 270 000 граждани си дадоха гласа за партии, които не ги представляват в парламента, каза Цветанов.

Относно провалилата се промяна в Закона за българското гражданство, Цветанов коментира, че Румен Радев явно иска да направи България президентска република. Сега можем да кажем на г-н президента, че му остават още две седмици в управление (бел. ред. - чрез служебното правителство). Българският президент няма законодателна инициатива, категоричен беше бившият вицепремиер. Той не видя нищо некоректно в решението на ЦИК изселниците в Турция да си попълват декларациите за гласуване на български език сами. Вторият човек в ГЕРБ обеща, че партията на Борисов няма да допусне законова промяна за уседналост, а "патриотите" изглежда били на същото мнение. БСП и президентът Радев искаха да отклонят България от европейския ѝ път, но ГЕРБ и силната десница не допуснаха това да се случи, добави Цветанов, според когото заради отмяната на постановление 208 за бежанците и редакцията му можем да загубим евросредства.

Според Цветанов ролята на българския парламент трябва да бъде засилена, като това искали и „Обединени патриоти”. Когато имаме силен парламент, не е толкова важно кой е в правителството, беше тезата му, изказана пред Нова телевизия. Цветанов отрече да има желание да стане председател на Народното събрание. Той уточни и, че Цецка Цачева може да стане депутат, ако Ивайло Московски стане министър в новото правителство.

Гледната точка на "Обединени патриоти"

Преговорите между ГЕРБ и Патриотите се преместиха в парламента

Патриотите и ГЕРБ се събраха на втори кръг преговори за съставяне на кабинет в Народното събрание. В парламента са лидерите на Обедине...

До правителството още не сме стигнали, на програмата за управление сме. Подходът е първо да се изчистят конфликтните теми. Това заяви Искрен Веселинов от „Обединени патриоти”.

По думите на Веселинов конфликтните теми са свързани преди всичко с политиката по доходите и Изборния кодекс. Още не сме се разбрали, нямаме никакво съгласие, разработват се различни варианти, уточни „патриотът”. Имаме абсурдна ситуация, в която през последните 4 години 300 хил. пенсионери са изпаднали под линията на бедност, добави той и уточни, че ГЕРБ иска да се оправят „фалшивите ТЕЛК пенсии” и от тези пари да има увеличение на пенсиите като цяло. За „Обединени патриоти” обаче това не било приемливо – трябвало да има ясен предварителен ангажимент за вдигане на пенсиите.

Никой от „Обединени патриоти” не е казал, че иска конкретни имена да са министри. Тази тема ще бъде разисквана след като има съгласие по програмите, добави той.

Относно вота от чужбина, Веселинов подчерта, че проблемът е само с Турция. Една мека форма на образователен ценз е най-подходяща според мен, каза „патриотът”, изразявайки задоволство, че на вече миналите предсрочни парламентарни избори изселниците в Турция са били ефективно накарани да попълват задължителната декларация за гласуване на български език. Той е съгласен същият подход да бъде приложен за ромските гета, като тепърва ще се обсъжда дали това е възможно и според конституцията.

ГЕРБ: Служебният кабинет май не разбра, че БСП загуби изборите (ВИДЕО)

Служебното правителство май не е разбрало, че БСП не са спечелили изборите. Така от ГЕРБ коментираха опита на служебния кабинет "Герджи...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

„Сиела Норма“ ще осигурява машинното гласуване на вота 2 в 1 през юни

Мая Манолова: С Григорова сме бойци - тя като синдикалист, аз като бивш омбудсман

Депутатите приеха ветото на президента върху Закона за насърчаване на инвестициите

Парламентът прие измененията в договора за самолетите F-16

Ваня Григорова: С Мая Манолова сме добре допълващи се вектори

Атанас Атанасов: Всички говорят за „Корал“, какъв е скандалът?

Второ извънредно заседание на парламента за един ден

В Украйна е пристигнала нова военнотехническа помощ от България

Божанов: Част от забраната на реклама на хазарт противоречи на европейското право

Докъде стигна България с инфраструктурата за F-16 Block 70: Говори началникът на отбраната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика