ГЕРБ иска по милиард за саниране всяка година

2378
ГЕРБ иска по милиард за саниране всяка година
Снимка: БГНЕС

Волята ни е да увеличим програмата за енергийна ефективност с още 1 млрд. лв. за 2017 г., но трябва да получим подкрепа от НС. Това каза на брифинг в НС министърът на регионалното развитие в оставка Лиляна Павлова.

Припомняме, че вчера изведнъж стана ясно, че финансовият лимит по програмата е изчерпан и тя трябва да бъде временно замразена.

Лиляна Павлова: Временно спрете санирането, в оставка сме

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова спря Националната програма за енергийна ефективност на многофами...

"Мандатът на програмата и финансовия ресурс, първоначално заложен и одобрен е 1 млрд. лв., с опцията да бъде увеличаван така, както е заложено в програмата на правителството на Бойко Борисов. В последствитази програма бе представена и разисквана в НС и получи подкрепата да бъде реализирана в този обхват и обем, включително в размер на 1 млрд. лв. В механизмите на програмата имаме няколко институции. От една страна МРРБ, което издава методически указания и след за изпълнението й, споразумение с МФ по отношение на трансферите, които държавата да изплаща и основна финансираща институция Българска банка за развитие, която сключва договори с общините, които са основен двигател на програмата и възложители на договорите за изпълнение за всяка една сграда поотделно“, поясни Павлова, цитирана от "Фокус". 

„Предвид, че правителството е в оставка и предстои разглеждане и приемане на второ четене на бюджета, оттук нататък следващата стъпка е, каквато е и нашата воля да увеличим програмата, както беше заявено и от министър-председателя с още 1 млрд. лв. за 2017 г. За да се случи това трябва да получим мандат и подкрепа от НС, за да може да бъде увеличена. Дотогава временно трябва да преустановим сключването на нови договори за включване в програмата. Това са фактите и истините“, каза още регионалният министър в оставка.

Тя допълни, че независимо кой е на власт, ГЕРБ ще настоява всяка година да се отделят 1 млрд. лева за саниране. „Всички неистини, които изказват тези, които до вчера опонираха на програмата и с манипулации и агресивна антикампания срещу тази програма работиха 2 години, днес изведнъж се оказа, че я подкрепят“, заяви Павлова, визирайки левицата.

От своя страна финансовият министър в оставка Владислав Горанов каза, че временното спиране на програмата е за да се разбере дали тя получава същата подкрепа, както досега. „Мога да уверя следващите правителства, че програмата е финансово обезпечена до размера й, който е одобрен от парламента. Тя няма да тежи по никакъв начин на следващия бюджет и няма да останат непокрити ангажименти по тази програма“, каза Горанов.

Два нови санирани блока ще бъдат открити в Габрово

Нови два санирани жилищни блока по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради ще бъдат открити в гра...

Мнение

По-рано днес програмата за саниране коментира и икономистът Петър Ганев от Института за пазарна икономика.

"Това е една от най-лошите фискални програми. Тя беше пропагандно въведена. Решава частен проблем, което не е работа на държавата и създава очаквания, че ще го реши за всички. По тази логика трябва да правим разходи за саниране до 2100-ната година. Казва се, че парите били подсигурени. Това не е вярно. Подсигурен е заем и този заем се връща от бюджета. Т.е в момента тези, които санират, харчат едни пари, които в бъдеще данъкоплатците ще трябва да платят", обясни той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Пеевски: Служебното правителство незабавно да отмени решението си за частната детска болница

ПП изключи депутата Стоян Георгиев

Радев призова кабинетът да преосмисли решението за частна детска болница

Йотова критикува и частната детска болница, и промените в хазарта

Много войводи, малко четници: Станишев за разделението в ляво

Радев: Без социална справедливост всяко общество е обречено на несигурност

„Сиела Норма“ ще осигурява машинното гласуване на вота 2 в 1 през юни

Мая Манолова: С Григорова сме бойци - тя като синдикалист, аз като бивш омбудсман

Депутатите приеха ветото на президента върху Закона за насърчаване на инвестициите

Парламентът прие измененията в договора за самолетите F-16

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика