ГЕРБ намекна, че ПП-ДБ трябва да направят отстъпки за връщане на доверието

6795
ГЕРБ намекна, че ПП-ДБ трябва да направят отстъпки за връщане на доверието
Снимка: БГНЕС

"Трябва да съумеем да върнем доверието в процеса - ако съставът на кабинета бъде достатъчно балансиран". Така председателят на парламента Росен Желязков от ГЕРБ коментира пред bTV преговорите за съставяне на редовно правителство с втория мандат чрез ротация на премиерите между Николай Денков и Мария Габриел.

"Това означава, че трябва да се ангажира формулата за експертен, а не политически кабинет – не кабинет с политически задачи, който още в първите седмици ще взриви доверието. И ще се сочи ГЕРБ за виновен, че е развалил кабинета. Тук е изключително важна ролята на ДБ – те бяха застъпници за експертен кабинет и нямаха претенции за свои представители. Ако не може да се възстанови доверието, няма начин да се върви към реализация на този мандат", заяви Желязков на фона на изтеклите записи от Радостин Василев, направени по време на Националния съвет на "Продължаваме промяната".

Явор Божанков: Не трябва да оставяме страната в ръцете на президент, подкрепящ Русия

"Всяка цена си заслужава, ако видим България в Шенген и еврозоната. А не да оставяме страната в ръцете на президент, който казва: "Руси...

В тях се чуват притесненията на Кирил Петков и Асен Василев за "изпирането" на Бойко Борисов и рисковете за управление с ГЕРБ. ОЩЕ: АУДИО: Пълен запис от Радостин Василев на заседанието на "Продължаваме промяната"

"Мисля си, че нейната (на Мария Габриел - бел. ред.) позиция в момента ще е като на човек, на когото са счупили доверието. Може да бъде възстановено, ако от ПП-ДБ кажат, че Мария Габриел ще отиде при президента да получи проучвателния мандат – това е мое лично мнение", каза още председателят на парламента.

Росен Желязков каза, че не е слушал записа, а само е чел заглавията и коментарите. Има няколко въпроса – за причините да се извади, за последиците, за разговорите с втория мандат, смята той. „Дали е свързано с това да се минира процеса по съставяне на правителство с втория мандат, това по-скоро е реторичен въпрос. Ако се твърди, че този разговор е компилиран, сглобяван, трябва да получим уверението, че всичко казано не е вярно. Ако не е компилиран процес, тогава дали всичко казано е искрено?“, добави той.

„Не искаме да взимаме рязко политическо решение, като имаме предвид, че нашите симпатизанти настръхват от тази тема“, добави Желязков.

Ицо Хазарта: А чували ли сте записи на Пеевски, на Радев, на "Възраждане"?

"Майка ми доста често в последната година и половина ме пита: "Добре бе, Ице - защо не им ги казвате на хората нещата така, както ти ми...

Днес Изпълнителната комисия на ГЕРБ ще се събере да направи анализ от гледна точка на мандата, каза той. "Видимо е, че нашите усилия да се състави кабинет, не бяха лесни, но бяха свързани с нашето усещане за отговорност. Те са плод на нашето желание да има редовно правителство и законодателен орган, който да приеме политиките ни. Ние приехме Асен Василев да е министър на финансите и Мария Габриел да е втори ротационен премиер. Това са отстъпки. Притеснява ни дали това са били искрени намерения“, коментира председателят на парламента.

За разплакването на Мария Габриел, както твърди Кирил Петков в записа, Желязков каза: "Който познава Мария, знае, че тя не е от момичетата, които плачат. Този разказ има белезите на една много неприятна презентация на жената в политиката като нещо много ретроградно. Тази интерпретация е вредна, защото не е изобщо европейска".

А има ли полза Борисов да пере имиджа си през пералнята на ПП-ДБ? "Такъв въпрос никога не е бил обсъждан", отвърна Желязков.

Попитан за думите на лидерите на ПП, че "правителство ще има, докато Борисов се страхува от Гешев и Радев", той отговори: "Ако имаше тема за страх и за политическо поведение, вчера гласуванията по НПК щяха да са съвсем различни, ГЕРБ нямаше да е в залата. Политическото поведение говори повече от всякакви твърдения". ОЩЕ: Парламентът прие окончателно механизъм за разследване на главния прокурор

И Кирил Петков пусна пълния запис: Горд съм, че с тези хора променяме България

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" публикува пълния запис от заседанието на партията късно в неделя вечерта. Припомням...

Относно съгласуването на специалните служби с чужди посолства, което се чува в записа, Желязков определи предложението като "изключително ненормално". "Тези неща се правят след оценения риск-анализ. Не се правят партийно или по лични съображения. Моето предложение е да не се правят незаконни неща", добави председателят на Народното събрание.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Слави Трифонов срещу Борисов в София: ИТН подреди листите

"Никой не е доволен от министрите": Говори служебният министър на културата

Борислав Сандов повежда евролистата на "Зелено движение"

Изтича срокът за промени в партиите и коалициите за изборите

Ваня Григорова не затваря вратата за голямо ляво обединение за изборите

Красимир Вълчев предупреди, че идва "голяма ножица" за общините заради Асен Василев

Премиерът инициира среща по проблемите на педиатрията

ГЕРБ подреди листите, ето къде ще води Бойко Борисов

Главчев дава частната детска болница на ДАНС и прокуратурата

Кога България влиза в ОИСР: Главчев разкри какво му е казал генералният секретар

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика