ГЕРБ поиска Волен Сидеров да се оттегли от Антикорупционната комисия

17003
ГЕРБ поиска Волен Сидеров да се оттегли от Антикорупционната комисия
Снимка: БГНЕС

От ГЕРБ искат оставката на Волен Сидеров като председател на Парламентарната комисия за борба с корупцията заради станалите известни в последните дни факти и обстоятелства около неговите пътувания и заради разхищението на средства, свързани с тях. Това заяви на брифинг в парламента днес депутатът Десислава Атанасова, предаде БГНЕС.

Според Атанасова така се рушал и без това ниският авторитет на Народното събрание. Атанасова намекна и за това как се харчат парите на данъкоплатците без обаче да има доказателства дали Сидеров е харчил свои пари или средства от субсидията на "Атака".

„В последните дни станаха известни доста скандални факти и обстоятелства около пътуванията на един народен представител от 42-то Народно събрание, който е председател на Комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси – Волен Сидеров, т.нар. златен пръст, стайно цвете. Недопустимо е отново да се руши авторитетът на Народното събрание. Той вече е може би под санитарния минимум от подобни изявления на бивши народни представители от ПГ на „Атака”, от настоящи публикации във всички национални медии за това как се харчат парите на българските данъкоплатци. От ПГ на ГЕРБ и нашите представители в Комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси ще инициираме искане за освобождаване на Волен Сидеров като председател на комисията”, заяви Атанасова. „Надяваме се, че членовете на тази комисия ще подкрепят нашето искане”, добави тя. В ПГ на ГЕРБ предстои да бъде обсъдена промяна в Закона за политическите партии.

Депутати от ГЕРБ ще инициират подписка в постоянната комисия за борба с корупцията за отзоваване на Сидеров, за което е необходимо по правилник искане на повече от половината от членовете й. Народният представител от ГЕРБ Александър Ненков нарече поведението на Сидеров "корупционно поле на изява", а фотосите с образа на депутата от "Атака" - "грозни снимки".

Депутатът от ГЕРБ Снежина Маджарова, която е член на комисията, заяви, че е предвидена процедура, съгласно която може да бъде предсрочно освободен председател на постоянна комисия по искане на повече от половината членове на съответната комисия. „Ние, членовете на комисията, сме трима. Инициираме подписка, като се надяваме останалите членове да се присъединят към нашето искане за предсрочно освобождаване на г-н Волен Сидеров. Недопустимо е точно този, който трябва да се бори с корупцията, да става символ на безразборното харчене на средства, независимо от това дали са от партийна субсидия, дали има основателни съмнения за произхода на средствата, които са похарчени до настоящия момент”, добави Маджарова.

Депутатите от ГЕРБ и персонално Десислава Атанасова не пожелаха да отговори на въпрос на БГНЕС защо преди време председателят на Правната комисия Искра Фидосова не даде отговори по подобен казус. Тогава Фидосова бе посетила за дълго, извън депутатската ваканция, екзотична дестинация и поради тази причина оглавяваната от нея правна комисия не можа да започне работа навреме. Атанасова препоръча да отидем в Монтана и да си зададем въпросите към бившия народен представител от ГЕРБ.

Партиите могат да харчат субсидиите си за каквото искат, казва председателят на Сметната палата

Приходите на политическите партии у нас са строго наблюдавани и законовата уредба е много стриктна, но по отношение на разходите това и...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика