ГЕРБ с демонстрация: На машините може да се гласува два пъти (ВИДЕО)

8655
ГЕРБ с демонстрация: На машините може да се гласува два пъти (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

На машините на предстоящия вот на 14 ноември може един избирател да гласува два пъти. Това показаха от ГЕРБ на брифинг на партията на примерна машина.

Обяснението е, че ако злонамерен избирател избере да гласува само за президент, преди да вземе картата може да поиска да гласува и за парламент. Според указанията на ЦИК той не може да гласува повече, ако се подпише и пусне отрязъка в урната.

Ако избирателят откаже да се подпише обаче би могло отново да му се даде възможност да гласува и за парламент, но никой няма да види, ако той избере да гласува отново за президент. Така злонамерен избирател би могъл да даде два пъти гласа си за президентския вот.

"Трети ден питаме какво е предназначението на 228 машини, които са складирани с машините на които ще гласуваме. За гласуване в друга страна? Или са за резервни части? Не ни се дават отговори и ни правят забележка защо задаваме въпроси.

Не в ролята си на политици, а в ролята си на граждани питаме. Когато няма отговори, няма доверие в изборния процес. Днес ще зададем още въпроси. Има ли пропуск в правилата за провеждане на избори, който позволява на гражданин да гласува още веднъж? Отговорът е: "Да, има." каза зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев.

„Всичко това е породено от моя бивш вицепремиер и министър – Христо Иванов. Този стожер на демокрацията, който иска да си присвои това име, ни се кара, че задаваме въпроси. Той знаел, че тези машини били в камион", оповести Борисов. 

"Те са без разлика от тези, които са сертифицирани. Ние зададохме елементарен въпрос – защо са при другите в държавен склад? Гледайки тази схема с четири човека, те може да са най-добрите IT специалисти. Как ние да сме сигурни, че този софтуер, братът като го провери, ще се окаже, че е верен наистина?

Христо Иванов: Виждаме един кръстоносен поход на ГЕРБ и ДПС срещу машинното гласуване

„България трябва да се промени дълбоко", смята съпредседателят на "Демократична България" „Трябва да има ясен вот за промян...

Вече като ги хванахме, че 228 машини са там и могат да начислят гласове или да намалят за някоя партия гласове, ги питаме – какво толкова им пречи да се броят разписките? Ще се подаде жалба и когато съдът разглоби машините, ще види какви са ги вършили", смята Борисов.

По думите му, той не се интересува дали депутатите от ГЕРБ ще са 65 или 75, но иска изборите да са честни.

Бившият премиер призова и другите партии да поискат отговори на въпросите за 228-те машини, както и защо няма да се броят разписките от машините, за да се провери протоколът от устройствата.

Бойко Борисов разкритикува служебния кабинет и президента Радев в управлението на кризите, в които е навлязла страната.

"Цените на горивата, на тока, на хранителните продукти, виждат умрелите, виждат, че в болниците издъхват. Безсмислено е вече. Изпусната работа", каза още той и прогнозира процедура по свръхдефицит, защото правителството днес е взело нов дълг.

ЦИК: Не сме поръчвали допълнителните 228 машини за гласуване

ЦИК излезе с позицията по случая с откритите допълнителни 228 машини за гласуване. От комисията са категорични, че не са възлагали заку...

Борисов посочи, че не се страхува от проверките на Бойко Рашков по изграждането на АМ "Хемус". "Единственото, което ме притеснява е, че Българите няма да имат път до Видин. Другото е, че като не се консервират обектите, ще се компрометират. Не ги оставяйте на природните стихии.

Ще започнат да ги събарят. Още нямат изградена системата за отводняване", каза още той. "Ако беше лесно, Тодор Живков щеше да я направи, а не да я спре до Ябланица. Ако беше лесно, другите щяха да я построят", каза още Борисов.

Адвокатът на Борисов бил в чужбина, обясни той и каза, че се връща във вторник и тогава ще заведе дело за клевета срещу Бойко Рашков.

"Името на банката било следствена тайна. А да кажеш, че е моя не е ли следствена тайна", каза той и попита защо след като ЦИК обясни, че въпросните 228 машини са предназначени за изборите на друга държава, защо се пазят в същия склад, в който и сертифицираните машини. "Толкова ли нямаше складове в София. Били по-встрани. Ама са в същия склад", посочи още той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Сини като знамето на ЕП и зелени като гората в България": ЦИК показа бюлетините за вота 2 в 1

След поредната катастрофа с жертви: Калин Стоянов иска драстичен скок на глобите

Киселова: Приетата забрана за реклама на хазарт е противоконституционна

ПП-ДБ искат извънредно заседание на НС заради увеличението на пенсиите

Надежда Йорданова: Към ПП-ДБ има атака след атака и скандал след скандал

Бойко Борисов: Иванов и Атанасов не искаха Асен Василев за финансов министър (ВИДЕО)

ЦИК определи реда на участие в процеса на удостоверяване

Военният министър иска България да се настани в европейската отбранителна база

"Продължаваме промяната" за пенсиите: Ограбване на българския народ няма да мине

Какво свършиха депутатите от 49-ото Народно събрание?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика