ГЕРБ се надява партиите да преосмислят позиции. Контактната група си говори с всички, въпреки отказите

4848
ГЕРБ се надява партиите да преосмислят позиции. Контактната група си говори с всички, въпреки отказите
Снимка: БГНЕС

Надявам се, че в следващите часове и дни, някои от другите парламентарни сили, ще преосмислят своята позиция. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ - СДС Десислава Атанасова след срещата с контактната група Плевнелиев - Паси. Групата бе създадена по идея на ГЕРБ с цел преговори с всяка парламентарна група в 48-ия парламент и търсене на съгласие по политики.

ОЩЕ: Групата Плевнелиев - Паси иска партиите да излязат от окопите, нещо като "Мисията невъзможна" и "Умирай трудно"

"Това беше една от стъпките за търсене на възможности за разговор. Много отдавна заявихме, че е време да седнем на масата, когато не можем заедно да търсим възможност за диалогичност чрез хора, които са извън активната политика, които да бъдат медиатори. Говорихме за темите на България, за предизвикателствата на кризата, включително през измерението на законодателния процес и през въпросите ще има ли Народно събрание в следващите месеци, ще положим ли всички усилия да има правителство. Ако това зависи от нашата парламентарна група ГЕРБ - СДС ние тези усилия ще ги положим до края. Надявам се, че в следващите часове, дни, някои от другите парламентарни сили ще преосмислят своята позиция", посочи председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС.

Атанасова  уточни тези групи да уточнят позицията си за разговори. "Не с нас. Ние отстъпваме и даваме възможност на други, на опитни хора, на хора извън политиката, които са водили преговори, участвали са в тежки процеси при вземането на тежки решения, когато също е имало кризи. Очаквам другите партии да осъзнаят, че без диалог няма решение", добави тя. 

По думите й без диалог няма съединение, а без съединение - няма сила. 

Атанасова отчете, че през последните три дни е станало ясно, че все пак трябва да се търсят решения и те трябва единствено да почиват на разума. "Ситуацията е изключително тежка. Много кризи има, с които да се справим и никой от българските граждани от нас не очаква упорство, не очаква политическото его да вземе надмощие", коментира председателят на ПГ на ГЕРБ - СДС. 

Тя отново отрече, че този избор не е бил като бъдещо коалиционно мнозинство. "Този избор беше възможен, защото системните партии проявиха разум и осъзнаха, че държавата е най-важна от всичко. От тук нататък, ако всички постъпват отговорно, ако се убедим, че тези решения чакат нас, не някой друг, ако се убедим в това, че всеки може да отстоява своята политическа теза, но има теми, по които България трябва да има ясна позиция, то поне разговори трябва да има", подчерта Десислава Атанасова.

Според нея само така може да се върви напред, а в противен случай политическото его ще вземе надмощие, а това не е поведение, което очакват българите. 

От своя страна Даниел Митов обърна внимание, че на Соломон Паси му се е налагало да говори със севернокорейски диктатор и това е било възможно. 

"Да си представим, че поне лидерите на политически формации в България, ще се държат по-разумно, ще имат разума и убедеността, че процедурата в една демокрация, е най-важна", добави той. Митов изрази надежда, че партиите могат да си сменят позицията. Той заяви, че от ГЕРБ са длъжни да са оптимисти и да работят системно. 

Томислав Дончев пък отчете, че еволюция в политическите партии в Народното събрание от радикалния политически егоизъм към по-висока отговорност.

"Надявам се тази еволюция да продължи", каза той. 

Според него, ако е възможно мнозинство в парламента, то трябва да е на база сходства на цели и принципи. "Няма да си позволим да имаме аритметично мнозинство", каза Дончев.

Освен с ГЕРБ Контактната група ще се срещне днес и с "Български възход". Предстои и среща с ДПС. На разговори бяха поканени всички парламентарно представени партии без "Възраждане", като писмени откази бяха изпратили от "БСП за България" и "Продължаваме промяната". Днес такъв отказ е изпратен и от "Демократична България".

Президентът в периода 2012-2017 г. Росен Плевнелиев, който е един от ръководителите на контактната група, заяви, че говори с всички, включително и с тези, които са отказали да участват в преговори с контактната група. 

"Получихме писмен отказ от и от "Демократична България", каза Плевнелиев. 

"Оставаме оптимисти, и търсейки съгласие по официален и неофициален начин, ще се опитаме да излезем с проект на декларация на 48-ото Народно събрание, която да се фокусира върху приоритетите и решенията, по които сме намерили пресечна точка", каза той и посочи, че виждат по-голямо поле на съгласие.

Всичко за преговорите за правителство - четете ТУК. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Асен Василев: Борисов не е в положение да поставя условия

"Русия осъществява директно терористични операции в България": Бойко Ноев с предупреждение

Ицо Хазарта: ПП-ДБ трябваше да избира между боб и леща, а хората искаха пържола. В менюто пържола нямаше

ПП: Парите за "Мини Марица Изток" ще се окажат недопустима държавна помощ

Премиерът с 11 000 лева заплата - на планина за Лазаровден и Цветница (СНИМКИ)

Прокуратура за предизборна употреба и бухалките на мутрите: Дълбоката държава през погледа на АКФ

"Асен Василев прибра 5,4 милиарда лева от енергетиката": Делян Добрев пак раздава присъди

Борисов: ПП фалшифицират документи, ще работя с тях само при доминираща роля на ГЕРБ

“Ченгеджийки номер“: Кирил Петков с първи коментар за фалшифицирането на документи

Главчев без заплата като външен министър, от каква сума се отказа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика