Гешев: Дори в дома на Борисов да беше намерен труп, МВР няма право да разследва

16680
Гешев: Дори в дома на Борисов да беше намерен труп, МВР няма право да разследва
Снимка: БГНЕС

"Дори да беше намерен вътре труп в дома на Борисов, МВР няма право да разследва, това се прави от следователи. Българската прокуратура, ако беше питана, тя щеше да прати следовател, а МВР го направиха, без да уведомят никого". По този начин главният прокурор Иван Гешев коментира ареста на бившия премиер Бойко Борисов, който бе извършен през март, а по-късно съдът го обяви за незаконен.

Обвинител номер едно участва в предаването "Първа точка" на "Капитал" и даде интервю пред Полина Паунова. В него той се обяви за правна реформа, коментира Бойко Борисов, Васил Божков и Делян Пеевски, като се върна назад към делото КТБ. Относно бившия премиер, заяви, че прокуратурата не е действала след ареста, "защото в България се спазват законите, законът е еднакъв за всички".

Политолог: Гешев и ГЕРБ не говорят вече за съдебна, а за правна реформа

Главният прокурор и някои представители на ГЕРБ не говорят вече за съдебна, а за правна реформа. За мен това е изместване на фокуса, ко...

"Когато някой е решил, че друг е лош, това не означава нищо. МВР няма право да разследва бивши министър-председатели", каза той.

През цялото интервю Гешев поддържаше тезата си, че политици искат да поемат контрола над прокуратурата за свои лични интереси, а ПРБ била неподвластна на политическо вмешателство институция. Той няколко пъти спомена името на Иво Прокопиев, но отказа да коментира в детайли санкционирания по "Магнитски" Пеевски.

На въпроса дали е готов да подаде оставка, Гешев отвърна: "Защо да подавам оставка?", отхвърляйки този вариант.

Разликата между съдебната и правната реформа

След като Иван Гешев написа 240 писма до отделните депутати и ги призова за правна реформа, главният прокурор обясни разликата между правната и съдебната реформа: "Разликата се прави само от практикуващите юристи, а не от българските политици. Правна реформа е това, което българските граждани очакват от 30 години – цялостни промени в българското законодателство, които да донесат справедливост. Като главен прокурор мнението ми е, че ако тези закони се променят, това е неудобно за някои политици и олигарси. Тази ситуация устройва всички и затова живеем в 30-годишен преход – това е цял човешки живот. Трябва да се променят реалните проблеми на българското законодателство, а не измислените проблеми като съдебна реформа", твърди Гешев, прехвърляйки топката в полето на законодателите.

Хакер пое отговорност за атаките в България, отправи заплахи към Иван Гешев

Съобщение със заплашително съдържание към главния прокурор Иван Гешев се появи в социалната мрежа "Телеграм". Потребител с име "KillMil...

Попитан кои са "измислените проблеми", той заяви, че това е "да смениш един висш магистрат и да си сложиш собствен човек, който смяташ, че ще ти е удобен, за да контролираш структура от съдебната власт, да обслужваш олигарси от задкулисието". "Няма как да смениш главния прокурор освен с Велико народно събрание, но никой не е чел Конституцията", твърди той, но отрече да визира своята собствена смяна.

Според Гешев неговият избор за главен прокурор бил "най-трудният": "Казват, че е непрозрачен. Как непрозрачен, когато продължи цял ден при отговори на стотици въпроси?".

На въпрос дали смята, че главният прокурор у нас се избира с политическо вмешателство, Гешев заяви, че политиците винаги искали "да контролират съдебната власт". "В моя избор не е имало политическо вмешателство", твърди обвинител номер едно.

"Във всяка държава има политическо влияние. В страните в ЕС има ясни правила и регламенти. Относно принципа с разделение на властите – имаше пропагандна теза, че аз не го споделям. Но аз казах, че разделението на властите е взаимен контрол. Няма как изпълнителната власт, законодателната и съдебната да не си взаимодействат. Това ще означава, че има три държави, няма как другите власти да не съдействат в този процес", смята той.

Как Гешев стана главен прокурор

Гешев пише на всеки нов депутат поименно, иска дебат за съдебната реформа

Главният прокурор Иван Гешев писа до всеки един от новите 240 народни представители и ги призова за дебат за съдебна реформа, съобщават...

Гешев отхвърли твърденията, че Сотир Цацаров бил избран от Бойко Борисов за главен прокурор преди него. "Винаги политиците са си мечтаели да въздействат върху тези процеси в съдебната власт, ще продължат да го правят. Аз съм неудобен, защото никой нищо не може да ми каже. В моя избор е било неуспешно. Имаше опити да не стана главен прокурор", каза той.

"Единственият човек, който може да ми каже нещо, е жена ми. Това е единственото мнение, с което се съобразявам", заяви още Гешев.

На въпрос защо е сменил мнението си, като първоначално не е искал да стане главен прокурор, а после се е кандидатирал, той отвърна: "Смених си мнението, защото се промениха обстоятелствата. Осъзнах, че вариантите пред прокуратурата са по-лоши, ако не се кандидатирам. Аз съм част от прокуратурата, винаги съм бил част от нея. Възприел съм го от отговорност към хората, които познавам, уважавам и които възприемам като приятели. Това е личен контакт и уважение към системата. Вярвах, че чрез тази позиция мога да внеса промяна в неща, които са неправилни. Прокуратурата – ние какво сме, едно бедно сираче, на което някой слага настойник – адвокат, професор, съдия? Не заслужаваме ли да се управляваме сами? Ние малоумни ли сме? Лесно е да сложиш външен човек, който да контролира прокуратурата, а не да сложиш вътрешен, който познава реалните проблеми", заяви Гешев.

Сам решил да стане главен прокурор и не знаел "за какво си го е причинил". Няма обяснение защо нямало други кандидати за поста. "Не съм се жертвал, беше ми интересно. Продължава да ми е интересно. Аз не бягам, а се бия", твърди Гешев.

Полина Паунова цитира главния прокурор, че бил само един "административен ръководител". "Ако това е вярно, с какво се биете и защо целият политически разговор се върти около прокуратурата?", попита тя. Гешев направи предположение, че зад тази атака срещу неговата институция стояли сериозни финансови интереси. "Ако е вярно, че проблемът е в прокуратурата - ние имаме 95% осъдителни присъди. Повече са присъдите, отколкото споразуменията. Ако приемем, че има 5% брак в нашата работа, колко държавни институции имат 5% брак? Да приемем, че сме 100% виновни, наказателното правосъдие е не повече от 10% от цялото правосъдие, защо тогава се обвинява прокуратурата? Политическият интерес, който седи зад това нещо, е овладяване на определени властови позиции и осъществяване на политически цели през правосъдната система. Тези хора не знаят как функционира прокуратурата", твърди той.

Пеевски иска правителство: Дайте да не се занимаваме със смешни теми, да мислим за хората (ВИДЕО)

Да мислим за хората, не за себе си. Трябва да има правителство, ако мислим за хората, а не за себе си. Това заяви на влизане в парламен...

На въпроса кои са "те" той отвърна: "Тези, които атакуват прокуратурата и техният интерес съвпада с руския интерес".

Корупцията и олигарсите

Гешев отговори с думата "естествено" на въпроса дали има корупция у нас. "Защо си мислите, че прокуратурата ръководи разследванията? Има съд, който постановява присъда. Има осъдителни присъди и за кметове, и за висши лица, и за депутати, влезли в затвора", каза той и се оправда с липсата на присъди за хора по високите етажи на властта.

Проблемът, по думите му, било законодателството, което нарочно не се променяло. "Има комплекс от проблеми, но не всичко е в прокуратурата. Трябва комплексна правна реформа", каза Гешев.

Той отказа да назове имена, когато беше коментирана темата с "олигарсите". "На няколко от тези повдигнахме обвинения и после станаха герои в медиите – например един олигарх от Дубай, който е санкциониран по „Магнитски“", каза той. "Пеевски пътува до Дубай", заяви Паунова, а Гешев отвърна: "А г-н Прокопиев пътува ли?".

Без последици за Божков и Пеевски: Българските институции сложиха край на черния списък "Магнитски"

България вече не поддържа черен списък на санкционираните от САЩ за корупция и свързаните с тях 64 компании, установи проверка на в. "С...

Попитан защо Бойко Борисов не е разпитан по делото КТБ по искане на адвокатите на Цветан Василев, главният прокурор каза: "Какво ще ни каже г-н Борисов, като го извикаме? Всички познават Цветан Василев. Той е един от тримата души, които управляват държавата по това време". На въпрос кои са останалите - той каза: "Ами не знам, числото 3 ми хрумна, сигурно са много повече".

"Ако това е вярно (и трябва да викаме Борисов на разпит), Кирил Петков всеки ден трябва да го разпитваме. Ще ми казва само някакви политически глупости. Един човек се разпитва в качеството си на свидетел, когато може да даде факти и обстоятелства от значение за разкриване на обективната истина", каза Гешев.

За Делян Пеевски

Гешев коментира липсата на името на Пеевски в делото за КТБ с думите - "защото хората, които са разследвали, са решили, че той няма отношение по този случай, няма доказателства на одиторите, които са извършили експертиза". "Това, което е установено, е, че всички кредити, които са свързани с депутата Делян Пеевски, са издължени на КТБ по законен начин. Това е установено в хода на разследването. Нас ни интересува кой е източил парите на гражданите от КТБ и ако Пеевски е получил кредити, те са възстановени – няма щета, за какво да го разпитваме? Разпитани са 500 свидетели и сме установили къде има престъпление и кои са виновните лица", твърди той.

Попитан как Пеевски от притежател на "Опел" е станал много бързо милионер, Гешев отвърна заядливо: "Г-н Прокопиев също стана милионер много бързо". Той отказа да коментира как така в САЩ видяха корупцията на депутата от ДПС и го санкционираха по глобалния закон "Магнитски", а в България той не е разследван. "Има досъдебно производство, което е прекратено преди 10-12 г. Има десетки проверки, които са правени през годините, ако говорим за депутата Пеевски. И за г-н Прокопиев има повдигнати обвинения.

На въпроса има ли корупция в съдебната власт, той каза: "Да, има, както има във всички служби".

За Васил Божков

Попитан защо не се е съобразил с показанията на санкционирания по "Магнитски" Божков, който твърди, че е корумпирал висши държавни фигури, Гешев използва добре отработената си теза: "Аз не се съобразявам с нищо, защото не съм наблюдаващ прокурор. Има конкретен наблюдаващ прокурор и съдия".

"Никога главен прокурор не се е самосезирал по собствена инициатива, за да отмени решение на наблюдаващ прокурор, ако то не е минало по тази верига. По делата на Божков са проверявани всички факти и обстоятелства, както и неговите твърдения. И после по неотложност беше образувано досъдебно производство", коментира той.

"Независимостта не е въпрос на законодателна уредба, а на вътрешно усещане на всеки магистрат. Аз съм бил всевластен и всемогъщ, но са ми снемани обяснения от 30 и няколко прокурори, снемани са ми обяснения в КПКОНПИ, обжалвали са ми дипломата във ВАС, дело за клевета са ми образували. Ако беше вярно, че прокурори не могат да ми търсят отговорност, щяха ли да ме разпитват толкова пъти?", пита Гешев.

Относно срещите всяка сряда в кабинета на премиера Борисов с Цацаров, на които и той е ходил като зам.-главен прокурор, Гешев каза, че тези срещи спрели, когато той станал главен прокурор. "Защото не смятам, че мястото на главния прокурор не е при изпълнителната власт".

За пачките и кюлчетата

Не бил запознат и с делото за "Мата Хари", но знаел, че Борисов е разпитван за всичко, което е свързано с него. Отделно, Гешев каза, че делото с пачките и кюлчетата от шкафчето на Борисов продължава.

"Всичко е проверявано, защото делото не е приключило. Трябва да е ясно – прокуратурата се занимава с наказателната отговорност, а не с административна и политическа отговорност. Не всичко, което представлява неморално, значи, че това е престъпление. Сигурен съм, че всичко е проверено. Един прокурор ми каза, че за снимките, които могат да представляват банкноти, са запитани конкретните банки – една европейска банка казва, че такава банкнота не съществува. Това е един от отговорите, чакат се още два. Делото продължава, скоро трябва да чакаме развръзка", каза главният прокурор.

За "Осемте джуджета" той коментира, че има 3-4 разследвания, 5-6 проверки с всякакъв характер, понеже става въпрос за отношения със семеен характер. "Това са десетки сюжетни линии, някои от които са проверени, други не са. ВСС установи, че няма нарушение на прокурорите. Минало е през съд", каза той.

На въпрос еднакъв ли е законът за всички граждани на България, Гешев отвърна: "Това е стремежът, а в природата съвършенство няма. В България това е изключение".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Гроздан Караджов: ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ искаха да покрият скандала около Нотариуса

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Нанков: Лъжа е, че настоящият регионален министър е кадър на ГЕРБ

Още една рокада в Агенция "Митници"(ВИДЕО)

Новият директор на „Митниците“: Заварих уплашени хора

Еврокомисар Илва Йохансон ни обеща конкретна дата за сухопътния Шенген

БСП ще праща доклада за "Боташ" на Европейската прокуратура (ВИДЕО)

Рюте към Главчев: Ще съдействаме пред Австрия за пълноправното ви членство в Шенген

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика