Член на ВСС: До края на май може да приключи процедурата по искане за освобождаване на Гешев

2501
Член на ВСС: До края на май може да приключи процедурата по искане за освобождаване на Гешев
Снимка: БГНЕС

До края на май е възможно да приключи процедурата във Висшия съдебен съвет по искането за освобождаване на главния прокурор Иван Гешев. Това обяви пред БНР съдия Атанаска Дишева, която е член на ВСС.

Атанаска Дишева: Думите на Иван Гешев към мен бяха заплаха

След като на Гешев бъде връчено предложението на шестимата членове на прокурорската колегия, той разполага със срок от една седмица за становище и искане за събиране на доказателства. След това трябва да бъде насрочено заседание по редовността и допустимостта на предложението и след това следва разглеждане и гласуване по същество.

Според Дишева изслушването, дебатите и гласуването по предложението за предсрочно освобождаване е възможно да минат само в едно заседание. Нужни са 17 гласа, за да бъде прието предложението за отстраняване на главния прокурор.

Дишева не изключи възможността, ако това Народно събрание се задържи, да бъдат избрани нови членове на ВСС, а ако Гешев бъде освободен, сегашният състав на ВСС поне да започне нова процедура по избор на главен прокурор. Според нея предходното поведение на членовете на Висшия съдебен съвет "не може да бъде меродавно" за база, на която да се прецени как биха гласували в новата ситуация.

Според Дишева причините за предсрочно освобождаване на главния прокурор се коренят още във времето, преди той да бъде избран на този пост и в действията и бездействията му по време на неговия мандат.

"Има действия или бездействия (на Иван Гешев - б.р.), които могат да бъдат подведени под разни състави на Наказателния кодекс. В публичното пространство има множество и журналистически разследвания, и изявления, изложения на доста квалифицирани и опитни юристи, които определят поведението му като такова", коментира тя и добави:

Охрана, полиция и кучета: Иван Гешев пристигна в България при безпрецедентни мерки за сигурност

Главният прокурор Иван Гешев се завърна от САЩ късно снощи с полет от Франкфурт. На столичното летище Гешев беше посрещнат при засилен...

"Изнасянето на преден план на това, за което е внесено предложението на шестимата членове на ВСС за освобождаване на Гешев, изглежда като дребна простъпка в сравнение с онова, за което има данни и за което се твърди в поведението на главния прокурор, та да не се мислим, че това е, образно казано, най-лошото, което е направил - това, за което е внесено предложението".

"Иска ми се да вярвам, че колегите просто са осъзнали какво всъщност представлява поведението на главния прокурор и затова са написали това мотивирано предложение за неговото предсрочно освобождаване. Дали е катарзис - трябва тях да попитате. Необяснимо е за мен самата поведението им, защото знаете вероятно, че в четвъртък ние имахме повод да се занимаваме с този въпрос. Аз самата го повдигнах, предложих чак другата седмица да се занимаваме, но те отказаха. Същите тези, които сега са вносители на предложението. Какво ги е мотивирало, не мога да кажа", коментира още Атанаска Дишева.

Според бившия софийски прокурор Николай Кокинов исканата оставка на Гешев е "част от сделката за правителство". Пред bTV, на въпрос независими ли са съдебните кадровици, той каза, че "изведнъж събитията се насложиха твърде синхронизирано, с резки темпове промениха визията си членовете на ВСС".

Според него е редно и би било добре за Гешев да даде "все пак някакво изявление, коментар, тъй като много станахме коментарторите, анализаторите, а той мълчи".

"Не мога да кажа, че е сигурно, че си отива. Чисто математически обаче не бих заложил на оставането му", заяви още Кокинов. "Всички в тази държава сме свързани донякъде като политиката, може би и прокуратурата понякога е пристъпвала в нея", коментира той първите прозвучали от заместника на Гешев - Борислав Сарафов, обвинения, че обвинението е нагазило в политиката. Не намирам за удачно прокурори да излизат по площади и съдебни палати, работата им е съвсем различна, както и тази на съдиите. И двете страни като че ли пристъпват границата с някакво скрито удоволствие, каза още бившият градски прокурор.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Промените в Закона за хазарта: Защо сега и кой всъщност печели?

Обучителният център на BILLA в София отваря врати за посетители

Съдилищата не искат да гледат дела срещу кадруването в държавните фирми

Укрепват подпорната стената, която рухна на АМ "Струма" (СНИМКИ)

Теглят номерата на машините за удостоверяване на вота 2 в 1

Прогноза за времето - 29 април 2024 г. (понеделник)

Най-важните новини за деня: 28 април 2024 г.

Седмична прогноза за времето за 29 април - 5 май 2024 г. (ГРАФИКА)

Добри новини за храните на борсите

Натоварен трафик по границите с Румъния

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com