Главчев се съмнява, че резултатите от референдума ще минат едно към едно в парламента

1868
Главчев се съмнява, че резултатите от референдума ще минат едно към едно в парламента
Снимка: БГНЕС

Няма необходимото мнозинство да бъдат екстраполирани резултатите от референдума едно към едно. Всичко друго са вариации. Ако има промени, те ще се приближават в малка или голяма степен от това, което са поискали гражданите. Не мисля, че може референдумът да бъде пренесен 100% в изборното законодателство. Това заяви председателят на Народното събрание Димитър Главчев в ефира на БНТ.

Actualno.com
припомня, че в средата на юни тази година проектът на ГЕРБ за промени в Изборния кодекс, с който трябва да се въведат мажоритарни избори, беше отхвърлен на първо четене от Народното събрание.

"За" проекта гласуваха само от ГЕРБ, които са вносители, и "Воля" на Веселин Марешки - общо 98 народни представители. Против бяха 121 депутати от БСП, ДПС и "Обединени патриоти", 1 се въздържа.

Главчев: Ред е парламентите на България и Македония да затвърдят постигнатото от Борисов и Заев

Ред е на парламентите на България и Македония да потвърдят и продължат това, което направиха двамата премиери – Бойко Борисов и З...

По-рано на ниво Правна комисия промените в Изборния кодекс бяха приети с гласовете на ГЕРБ, ДПС и "Воля". Няколко часа по-късно обаче от ДПС се отказаха да подкрепят мажоритарния вот в пленарна зала.

Новият парламентарен сезон

Новият политически сезон ще започне по традиция с изявления на парламентарните групи, каза Главчев. Предстои ни председателство на Съвета на ЕС, имаме събития с вътрешната и икономическата комисия, а председателството ще е във фокуса на парламента в неговото парламентарно измерение, посочи още той.

Избор на членове на ВСС от парламентарната квота

Процедурата за избор на членове на ВСС от парламентарната квота е стартирала. Промените в Конституцията, които бяха трудно постигнати в предишното Народно събрание, са основата на базата на всички останали промени, заяви Димитър Главчев.

Нинова: Шеста седмица българският парламент не работи

Искаме оставката на председателя на парламента Димитър Главчев, защото шеста седмица българският парламент не работи, заседаваме по 23 ...

За пръв път имаме толкова прозрачна и открита процедура, имаме разделяне на две квоти - съдийска и прокурорска, има и изслушвания. Кандидатите трябва да са с висок професионализъм и морални качества, отбеляза още председателят на парламента.

Антикорупционното законодателство

Предложеният законопроект на правителството ще бъде предмет на обществено обсъждане. Няма нищо лошо в това да има и други законопроекти, именно в дебатите и в обществото се достига до правилния модел, коментира Главчев. Смятаме, че законът на правителството е добър и в процеса на общественото обсъждане ще се чуят и нови идеи, ще се изчистят детайли. Борбата с корупцията е основен приоритет, защото, елиминирайки я, се пренасочват средства към други сектори, категоричен бе председателят на НС.

Антикорупционният закон трябва да бъде факт до края на годината и трябва да е ясен органът, който ще се бори с корупцията и с незаконно придобитото имущество, уточни Главчев.

Образованието сега е приоритет на приоритетите на управлението, посочи още Главчев, като напомни за увеличението на учителските заплати от 15 септември. За новия парламентарен сезон Главчев препоръча да не се политиканства, а да се прави политика.

Политическият сезон започва утре с основна тема „Избори”

Часове остават до старта на новия политически сезон. Утре започва есенната парламентарната сесия, информира bTV. Въпреки че още вчера ...

Той похвали българската външна политика през последните месеци, като отбеляза, че всички признават нейните постижения.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Гроздан Караджов: ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ искаха да покрият скандала около Нотариуса

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Нанков: Лъжа е, че настоящият регионален министър е кадър на ГЕРБ

Още една рокада в Агенция "Митници"(ВИДЕО)

Новият директор на „Митниците“: Заварих уплашени хора

Еврокомисар Илва Йохансон ни обеща конкретна дата за сухопътния Шенген

БСП ще праща доклада за "Боташ" на Европейската прокуратура (ВИДЕО)

Рюте към Главчев: Ще съдействаме пред Австрия за пълноправното ви членство в Шенген

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика