Говорят младите политолози: Политиката като "Ку-ку" и "Каналето"

4944
Говорят младите политолози: Политиката като "Ку-ку" и "Каналето"
Снимка: Ивайло Илиев/Actualno.com

“Говорят младите политолози“ е авторска поредица на Actualno.com, в която представяме мненията на новото поколение млади политолози по важните обществени въпроси. Голяма част от тази нова вълна анализатори вече придоби популярност в публичното пространство. Всички те са обединени под един общ знаменател – експертност, адекватна преценка и широта на мненията.

Няколко дни преди окончателната развръзка относно бъдещето на 47-ото Народно събрание в поредицата ви представяме коментарите на младите анализатори относно публичността на политическия процес в последните седмици, както и какви са очакванията за новите турбуленции в страната.

Разговорът ни по темата е с двама бивши председатели на Студентския клуб на политолога към Софийския университет "Св. Климент Охридски" и политолози Дария-Лора Дачева (вляво) и Атанас Радев (вдясно).

Ето какво ни отговориха те:

В навечерието сме на последните дни от преговорите за третия проучвателен мандат. Как според вас оттекват в обществото всички бурни политически процеси от последните седмици и има ли печеливши и губещи?

Дария-Лора Дачева: Последните дни на преговорите олицетворяват нестабилността на политическия елит, който затвърждава силния антагонизъм, на който беше обречен още от самото начало. Основавайки се на отрицание и враждебност, репертоарът неминуемо се изчерпва и оттеква в обществото като засилваща се липса на релевантност и легитимност. Губещи в политическия дебат са всички, освен "Възраждане". Както виждаме от всички социологически проучвания, доверието към партията продължава да нараства именно заради системността в антисистемната концепция, която беше и основна за протестите от 2020 г. Те единствени успяха да поемат инерцията на обществото, което излезе на улицата като “анти-ГЕРБ” и по-късно стана “анти-всички”, докато партньорите от четворната коалиция продължават да работят само и единствено с архиетипа на промяната. Друг субект, който би спечелил от нови избори е “Български възход”, който, според социологическите проучвания, ще измести партията на Слави Трифонов в парламентарната арена. Единственият диалог, който формацията на Стефан Янев би могла да води, е със социалистите и “Възраждане” заради сходните възгледи за Русия и войната в Украйна. Зависимостите на путинистката партия биха били голям препъникамък при формирането на нов коалиционен парламент с присъствието на “Демократична България”.

Атанас Радев: Не смятам, че в тази ситуация можем да говорим за печеливши и губещи, а по-скоро за загубата на ценно време. Ясно е, че държавата няма да изчезне след тези избори, но фактът, че се задълбочава политическата криза, е показателен, че някъде има грешка. Според мен тази грешка е в червените линии, които се поставят, отсъствието на диалог и ясна програма за действие. Отсъствието на държавническо мислене от страна на политическите лидери и в частност на президента е отражение и на картината в обществото.

Формацията на Стефан Янев би могла да разговаря единствено с "Възраждане" и БСП, казва Дария-Лора Дачева.

Три парламента и пет нереализирани мандата по-късно какво очаквате да е политическото бъдеще на „Има такъв народ“?

Дария-Лора Дачева: Ситуацията от последната година ясно показва грешката на “Има такъв народ” в парламента и в публичното пространство. От позицията на първа политическа сила на изборите през юли 2021 г. до непреминаваща бариерата от 4% по проучванията през юли 2022 г., “Има такъв народ” продължава да се приема като “стожер” на “изчегъртването”. Това, обаче, трудно би могло да донесе добри резултати, когато реториката на партията е сценаристка - политиката не е “Ку-ку” и “Каналето”. Колкото и забавно е да се следят постовете на Слави Трифонов в социалните мрежи, лесна е преценката за несъстоятелност в компетентността на партията.

Атанас Радев: Мисля, че политическо бъдеще и “Има такъв народ” са в противоречие, там никога не е имало нещо политическо - нито мисъл, нито поведение, а да не говорим за действия. “Има такъв народ” мисля, че завърши своето шоу на политическата сцена и показа своята зависимост от интереси, различни от тези на нейните избиратели. Безспорно историята ще отдели внимание на този политически проект, тъй като в противоречие на всякаква логика успяха да провалят три парламента и да допринесат за най-дълго управлявалия служебен кабинет.

Какви са прогнозите ви за едни евентуални нови избори – повечето мнения на анализаторите показват, че ситуацията няма да е много по-различна и ще е още по-трудна относно търсене на формула за следващата власт?

Дария-Лора Дачева: Не смятам, че ситуацията би се променила значително на едни нови избори. Въпреки прогнозите за връщането на ГЕРБ като първа политическа сила, не виждам възможност за различна коалиция освен подобна на сегашната. “Санирането” ѝ със сигурност ще доведе до по-голяма устойчивост и ефективност, но това би се случило само когато борбата за лидерство излезе от дневния ред. Смятам, че ни предстои доста по-трудна политическа година, която би могла да се разреши с работа в конкретика и загърбване на бойкорашковския модел на държание и комуникация.

Атанас Радев: Смятам, че ситуацията няма да е по-различна от гледна точка на фрагментацията и броя на партиите в парламента, но от друга страна е важна предизборна кампания, тъй като тя ще даде основа, на която да стъпи бъдещото мнозинство. Отпадането на ИТН е под въпрос, защото са близо до 4-те процента, а техният електорат взема решение дали ще гласува в хода на кампанията и се мобилизира дни преди изборите. Дали ИТН ще влязат ще си проличи по време на кампанията. "Демократична България" представлява интерес дали ще се коалира с “Продължаваме промяната” и да съживят образа на СДС от 90-те години. Тъй като и двете формации се стремят към един и същи електорат, но и от друга страна ПП от центристка партия се оформя като дясна, анти-руска, проевропейска, младежка партия, което е навлизане в полето на ДБ. "Възраждане" от друга страна увеличават своята подкрепа с оглед на войната в Украйна, но появата на проекта на Стефан Янев също ще повлияе на резултата им. Мисля, че ролята на Янев и проекта му е силно преувеличена, тъй като той стои доста в страни от това, което се случва и няма ясни позиции. Ако черпи примери от Слави Трифонов като не казва нищо, то подхода му е грешен, защото няма харизмата и разпознаваемостта на шоумена.

Политическо бъдеще и “Има такъв народ” са в противоречие, изтъква Атанас Радев.

Автор на поредицата е Ивайло Илиев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Главчев пред посланици: България ще участва активно във възстановяването на Украйна

Предизборно: По 100 лв. месечно отгоре за храна в МВР

„Левицата“ представи водачите си за двата вида избори на 9 юни

Христанов: Притеснява ме как Кирил Петков заклеймява медии за това, че са част от мафията

НСО опроверга Денков за преустановената охрана

Минчев отрича да е замесен в "Да запазим Корал"

Прокуратурата реагира с 8 месеца закъснение по скандала с Кирил Петков и "Да запазим Корал"

Денков: Пеевски подвикваше на Желязков какво да прави

"Удар по ГЕРБ и ДПС": Напуснала ПП-ДБ партия подкрепи последното вето на Радев

Съдят Кирил Петков за клевета заради Румен Николов - Пашата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика