"Грийнпийс" дава на съд енергийната стратегия на служебното правителство

2452
"Грийнпийс" дава на съд енергийната стратегия на служебното правителство
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

"Грийнпийс" – България дава на съд Стратегическата визия за развитие на електроенергийния сектор на България (2023-2053 г.), предложена от служебния кабинет.

Екологичната организация внася жалба във Върховния административен съд срещу решението, с което Министерският съвет прие документа. От "Грийнпийс" настояват за отмяната му, като причините са "погрешно интерпретирани данни от анализите на енергийния пазар, цялостна липса на стратегия за развитие на възобновяеми източници и липса на прозрачност".

Стратегията беше представена през януари, като служебният енергиен министър Росен Христов заяви, че в нея е предвидено развитие на ядрената енергетика, включително изграждане на 4 нови ядрени блока, два от които да заместят 5-и и 6-и блок на АЕЦ „Козлодуй“. Планирано е производство на 9 гигавата енергия от ВЕИ до 2030 г., изграждане на ВЕЦ-ове по поречието на Дунав и плавно извеждане на въглищните мощности след 2030 г.

ОЩЕ: Росен Христов: За да има въглища, трябва да докажем, че сме част от Зелена Европа

„В Стратегическата визия има изобилие от неточни и неясни позовавания на факти, анализи и доклади, написани от други лица. Тя е изготвена при пълна липса на прозрачност, няма задължителната екологична оценка, не са изпълнени условията за включването на обществеността в разумни срокове. Не би следвало документи с толкова много недостатъци да бъдат приемани от институциите и да определят стратегическото развитие на важни национални сектори като енергийния“, подчертава адвокат Александър Коджабашев, цитиран от сайта на "Грийнпийс" - България.

„Стратегическата визия страда от липса и на стратегия, и на визия. В нея няма анализ на инвестиционните разходи, на дългосрочни прогнози за цените на електроенергията, на икономически анализи, които да подкрепят или отхвърлят една или друга технология. Изцяло отсъстват предложения за модернизация като умни мрежи, нет метъринг, децентрализирано производство, енергийни общности и други подобни, без които е немислим преходът към високотехнологични решения за производството и спестяването на потреблението на енергия“, коментира директорът на „Грийнпийс“ – България Меглена Антонова.

Росен Христов: Доставките на газ за 2023 година са подсигурени

Парламентът не гласува компенсациите за газ за битовите потребители. Това, което ние можем да направим е да търсим най-евтиния газ, так...

И преди това стратегическата визия, лансирана от Росен Христов, срещна редица критики. 

ОЩЕ: Кънев: Кажете на министъра, че енергийна стратегия не е нещо, което си чул в хоремага

ОЩЕ: С 30 г. енергийна стратегия залъгват ЕК и миньорите: Илиян Василев коментира

Аргументи в жалбата

Визията претендира да поддържа ролята на България като нетен износител на енергия и балансьор на енергийната система в региона. Не са отразени обаче намеренията на съседните държави да развиват собствени големи ВЕИ проекти, нито е направен анализ как осъществяването им би се отразило на конкурентоспособността на българската енергетика, съобщават от "Грийнпийс" - България.

Авторите посочват, че във Визията са заложени „общите европейски политики и цели за развитие на енергетиката и за ограничаване изменението на климата. В същото време обаче в нея не се залага развитие на ВЕИ, сравнимо с това в Европа. "Този недостатък заслужава да бъде обсъден, защото е вече добре известно, че намаляването на въглеродния отпечатък при производството на енергия не е възможно без развитие на възобновяемите енергийни източници", твърдят от еко организацията.

Росен Христов сигурен: ЕК ще оцени нашите усилия да предоговорим ПВУ

Енергийният министър Росен Христов оспори включени в Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) проекти и заяви, че е сигурен, че ЕК щ...

В доклада ясно е посочено, че за да постигне България желаното редуциране на емисии до 2030 г. (с 40% спрямо 2019 г.), ще има нужда от минимум 11 гигавата ВЕИ и 2 гигавата батерии. В плана на служебния кабинет обаче числата са намалени до 9 гигавата ВЕИ и 600 мегавата батерии, което коренно изкривява всички останали сметки.

Визията необосновано залага на енергийни мегапроекти, без да прилага никакви икономически и практически аргументи за тяхното реализиране, смятат от "Грийнпийс". Пример за това е „бъдещият язовир „Яденица“: първо, необходимостта от развитието на този проект не е мотивирана, особено в контекста на намаляващото количество на разполагаеми водни ресурси; второ, все още не е доказана техническата осъществимост на проекта и около него продължава да има неизвестност.

В областта на енергетиката са в сила множество планове и програми, с които всеки един следващ план или програма следва да се съобразяват и съгласуват. Няма нито едно доказателство, че при подготовката на Стратегическата визия е направен някакъв, макар и минимален опит това да бъде изпълнено. При изготвянето ѝ напълно се игнорират „Стратегията за устойчиво енергийно развитие на Република България до 2030 година, с хоризонт до 2050 година“ и Интегрираният план в областта на енергетиката и климата на Република България 2021-2030 г. (НПЕК), който дори е посочен като „централен документ“. Решението също така противоречи на Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ) относно по-рано поетите задължения на страната за намаляване на въглеродните емисии, твърдят от "Грийнпийс".

Във Визията е посочен извод за потенциален риск за електроенергийната система на страната, който е приписан на доклад на Електроенергийния системен оператор (ЕСО). В оценката на ЕСО обаче няма такова заключение. От симулациите дори става ясно точно обратното – риск не съществува. След направени 700 симулации на сценарии за затваряне на въглищните мощности няма никаква опасност за системата.

Росен Христов коментира темата днес така: "За съжаление, очевидно хората от "Грийнпийс" или не четат, или не слушат, или си правят пиар на гърба на Министерството на енергетиката, просто отчитат някаква дейност, че са активни".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Симеон Славчев ще води листата на ляво-патриотичната коалиция „БСП за България“ в Разград

Атанас Атанасов: Готови сме да преговаряме отново с ГЕРБ, но без Пеевски на масата

Окончателнa подредба: Нинова води в две листи за НС, Вигенин е водач на листата на БСП за ЕП

ГЕРБ: ПП-ДБ късат мостовете за разговори след изборите

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП

Настимир Ананиев сигурен, че ПП-ДБ няма да паднат на четвърто място на вота

БСП на пленум изчиства листите за евроизборите

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика