Христо Гаджев: Няма да се връща наборната служба, нито да се обучават българи за войната в Украйна

3685
Христо Гаджев: Няма да се връща наборната служба, нито да се обучават българи за войната в Украйна
Снимка: БГНЕС

Хора, които са били на военна служба, и съответно се водят в резерв, могат да бъдат викани на мобилизационни сборове. Такива не са провеждани от години. Но е важно да се поддържа подготовката. Второто нещо е как ще се извършва военната подготовка на хора, които не са били в казарма или не са били военнослужещи след 2007 г. Комисията по отбрана чака Конституционния съд, това е конституционен въпрос. Това заяви пред журналисти народният представител от ГЕРБ-СДС и председател на парламентарната Комисия по отбрана Христо Гаджев, предаде БГНЕС.

Проектът на решение за определяне на военни формирования и структури за допълване на въоръжените сили във военно време и за определяне числеността на запаса за въоръжените сили по думите на Гаджев е свързан с искане на Министерския съвет, отправено до Конституционния съд. "Днес разбрахме, че то е било допуснато до разглеждане и предстои да видим решението на Конституционния съд", отбеляза той и подчерта, че няма как да влезе в повече детайли по темата, освен публичните, качени на сайта на Народното събрание.

Христо Гаджев: Решението да дадем оръжие на Украйна е закъсняло

Предоставяме на Украйна военна помощ, която ще помогне за защитата от дронове на украинските градове. Това заяви пред NOVA NEWS&nb...

Има ли намек да се викат хора да се обучават да войната в Украйна, Гаджев е категоричен, че няма. "Това си е изцяло български проблем, който произхожда от Конституцията", каза той. Конкретният член в Конституцията нито означава връщане на наборната служба, нито пък подготовка за изплащане на български граждани да се бият в Украйна.

По темата "Рамщайн" е станало ясно какви са били дискусиите, провели се там. "Народните представители имаха интерес да разберат как България е участвала в самото заседание, какви допълнителни срещи са правени извън общоизвестното", обясни Гаджев и допълни, че различните преговори, които се водят с участниците в този формат са също конфиденциални между Министерство на отбраната и другите страни. Той съобщи, че се водят преговори между МО и други наши партньори. "Чакаме да видим как ще приключат", каза председателят на Комисията по отбрана.

"Ако вариантите за предоставяне на заместваща техника, се бяха случили в началото на войната, сме щели да получим много по-добри възможности, отколкото сега. Първо нещата, които първите страни, които започнаха да предоставят техника, получиха, са наистина по-добри, съответно се изчерпват. А пък и самите съюзници, и страните от Европа, и от Северна Америка увеличиха и възможностите, и техниката, която пращат, защото в началото не предпочитаха да пращат западно производство, сега вече пращат", уточни той и каза, че "просто сме изпуснали момента".

От разговорите, които МО води с другите държави, включително и с Украйна, зависи дали ще се разглеждат варианти за изплащане на тежка техника. "Голямото съжаление е, че по времето на правителството на Петков е трябвало това да се случи. Гоним влака със закъснение", заяви още Гаджев.

България е един от основните доставчици на оръжия за Украйна

Това заяви депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев на въпрос има ли пренасочване на доставки на български оръжия от Афганистан за Украйна. Пре...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Назначиха нов заместник-министър на иновациите и растежа

Геновева Петрова: Очаква се интересна кампания, но със същите резултати

Росица Матева: Не очаквам хаос на изборите

Главчев: До 15 май изплащаме на земеделците парите по украинската помощ

ПП-ДБ внася искане за освобождаването на Росен Желязков

Румен Радев: Депутатите да проверят защо капацитетът по договора с "Боташ" остава неизползван

Без пенсия за репресирани: Комисия в парламента отхвърли идеята на ГЕРБ и ДПС

Асен Василев не е получавал призовка за разпит (ВИДЕО)

Петър Витанов обяви, че няма да се кандидатира за евродепутат

"Министерството не е хан": Асен Василев отрече да се е срещал с обвинените в контрабанда

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика