И областните администрации ще извършват заверки на документи с “апостил”

10614
И областните администрации ще извършват заверки на документи с “апостил”
Снимка: МВнР

Министерството на външните работи (МВнР) да се раздели с монопола да извършва заверки на документи с "апостил". Това предлага вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева с поправка на нормативната уредба, предаде БГНЕС.

Мерките са част от кампанията на управляващите по подобряване на административното обслужване и намаляване на административната тежест.

ЕК рестартира процедура срещу България заради електронните документи

Рестарт на наказателна процедура срещу България за неизпълнение на изискването за създаване на единно звено за контакт за задължителния...

Към настоящия момент извършването на заверка и легализация на всички видове документи на български и чужди граждани, ведомства и институции, които са от компетентността на МВнР, в които се включват и заверките с “апостил” на документи, издавани от всички общински администрации, се обслужва от 10 служители на дирекция “Консулски отношения“ на МВнР, които приемат и обработват документите на две гишета. За едногодишен период тези служители извършват общо около 360 000 броя заверки, от които около 20 000 броя са заверки с “апостил” на документи, издавани от общинските администрации.

При сега действащата нормативна уредба дейностите по заверка с “апостил” на документи, издавани от общинските администрации, се извършват от Министерството на външните работи.

По този начин всяко физическо лице, което има нужда от услугата трябва да пътува до София или респективно да ползва услугите на посредник, което на практика изисква допълнително време и води до по-високи финансови разходи за гражданите и бизнеса, пишат от МВнР.

Много държави, особено такива с по-голяма по размер територия, практикуват заверката с “апостил” да се прави не само от органи на централната администрация, както е у нас, но и от териториални органи, с оглед ускоряване на процеса и облекчаване на гражданите, на които да не им се налага непременно да пътуват до столицата. Възлагането на тези функции на областните администрации няма да доведе до необходимост от използване на допълнителни човешки, технически или технологични ресурси, извън тези, с които те вече разполагат. Същевременно би спестило време и средства на гражданите, които живеят извън София, и би намалило вероятността от опашки.

Държавата не знае защо се искат някои документи, от 17 години не спазва закон за бюрокрацията

В част от случаите ние не знаем коя администрация на какво законово основание иска даден документ от гражданите. Това призна вицепремие...

С предлаганите изменения, всяка от 28-те областни администрации ще поеме извършването само на част от тези 20 000 заверки (годишно), а именно заверката с “апостил” на документи, издавани от общинските администрации. На практика, възлагането на тези функции на областните администрации няма да доведе до съществено допълнително натоварване на служителите. Важно е и обстоятелството, че извършването тази дейност не е свързано с необходимост от допълнителна квалификация на служителите или наличието на специфична експертиза в тази област, отбелязват още от МВнР.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Петков: Пеевски и Борисов не притежават тази държава (ВИДЕО)

ПП-ДБ, БСП, "Възраждане" и ИТН свалиха председателя на парламента (ВИДЕО)

Пеевски за обединението срещу Желязков: Видяхте неограничения кеш на коалицията на пудела (ВИДЕО)

Борисов: Честито на новата сглобка, ние се отървахме от ПП (ВИДЕО)

Проблем с кворума в парламента, ГЕРБ и ДПС опитват да спасят Росен Желязков

ИТН: ПП-ДБ провалиха кворума, спасявайки Росен Желязков (ВИДЕО)

Искрен Митев и "Възраждане" в пореден сблъсък: Стигна ли се до бой в парламента?

Не се очертава лесна и стабилна коалиция: Политолози за очакванията след изборите

Председателят на ЦИК се надява да няма пак "кодове" за машините

Росица Матева: ЦИК работи за честни избори 2 в 1

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com