И Първанов намекна за оттегляне на подкрепа от правителството

16519
И Първанов намекна за оттегляне на подкрепа от правителството

Бихме оттеглили подкрепата си при натрупване на критична маса от негативни решения, разминавания с програмната декларация – документа, който беше приет с наше участие. Това заяви председателят на АБВ Георги Първанов на пресконференция в парламента.

Лидерът на АБВ посочи, че партията му се старае да бъде фактор на стабилност на това управление, а негативният сценарий, ако е възможност, не е желан. „Не сме влезли в подкрепата, партньорството, за да мислим как да излезем”, посочи Първанов. Той увери, че от АБВ няма да скачат при всеки конкретен повод. Според него за спирането на „Южен поток” вина има най-малко сегашното правителство, но голяма е вината на първия кабинет на ГЕРБ. Според председателят на АБВ вина за създалата се ситуация с „Южен поток” имат шест правителства. "Виновна е Тройната коалиция и лично тогавашния премиер Сергей Станишев, че не направи необратими енергийните тези проекти. Ако 2009 година нещата се бяха случили тогава, нямаше да имаме сегашните последици", каза още Георги Първанов.

Протест и контрапротест заради Слави Бинев

Около 150 души се събраха на протест в градинката пред "Кристал" срещу назначението на Слави Бинев за председател на парламентарната ко...

За "Южен поток"

От спирането на „Южен поток” България ще загуби възможността за 5000 нови работни места. Част от тях бяха започнали да се отварят във връзка със строежа”, добави Първанов и посочи, че експерти са изчислявали, че около 1 млрд. евро са загубите ни от неучастието в строително-монтажните дейности. „Това е тежка загуба в перспектива. Много се спори по това какво губим в най-широк смисъл - дали губим 400 млн. евро или 600 млн. долара. Това е малко самоцелен ход”, заяви Първанов.

Според бившия президент заради спирането на проекта "Южен поток" може да имаме проблеми с доставките на газ още тази година. "Надявам се да не го усетим още тази зима", добави той. Първанов прогнозира, че вече не можем да очакваме снижаване цените на природния газ, а по-скоро тяхното увеличаване, а страната ни ще чака цената, която ще бъде определена от Турция и Гърция. Тезата на бившия президент е коренно различна от тази на дългогодишния ни посланик в Москва Илиян Василев. В свой пространен анализ Василев напомня, че България купува 1000 куб. метра газ за около 410 долара, докато дори Украйна обжалва и поиска цена под 300 долара. А в Турция "Газпром" обеща отстъпки, които могат да достигнат до 100 долара по-ниска цена, отколкото сега Русия ни продава, пише Василев. Факт е, че официално никой никога не е оповестявал каква е цената на природния газ, който купуваме от Русия сега, извън "Южен поток".

"С обявените намерения от Русия и Турция, идеята за диверсификация на снабдяването с природен газ губи своята перспектива. С удивление чух от министъра на енергетиката, че ако получаваме газ от Турция и Гърция, това е диверсификация. От шансът да бъдем енергиен център на Балканите, да бъдем основният разпределител на природен газ за региона, ще бъдем потребител", заяви Георги Първанов и посочи, че вече има нов монополист на енергийния сектор в региона, визирайки Турция.

Симеонов и Каракачанов лека-полека бият отбой

Възможност за решение относно спорните назначения в правителството и парламента има. Това стана ясно след изявления на лидера на НФСБ В...

Според Първанов, пред нас се очертава не просто да купуваме природен газ от Турция, но и ток. "След това, което стана в последните дни, при така създадените отношения, това означава, че стратегически партньор на енергийните отношения става Турция за Русия. Не виждам перспектива за "Белене" и това обрича енергетиката за дълъг период от време”, подчерта лидерът на АБВ.

"Големият шлем е притежание на Ердоган с всички последици, които ще има за нас тази промяна", коментира той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика