Илин Димитров: Самолетните билети ще поскъпнат двойно за 2-3 години

2093
Илин Димитров: Самолетните билети ще поскъпнат двойно за 2-3 години
Снимка: Pixabay

Председателят на Комисията по туризъм д-р Илин Димитров предупреди, че съществува опасност от изкривяване на пазарните принципи на свободната конкуренция в авиационния сектор и това застрашава туристическата индустрия в рамките на Европейския съюз. Той отправи предупреждението по време на участието си в Конференция на председателите на комисии на парламентите на 27-те държави членки на Европейския парламент относно Европейските политики в полза на гражданите - във Вал дьо Лоар, Франция.

Темите на форума, който се проведе под знака на френското председателство на Европейския съюз, са Общата селскостопанска политика на ЕС (ОСП), регионални фондове и устойчив туризъм в новия контекст на Зеления пакт.

В своето обръщение към участниците в рамките на сесията, посветена на устойчивия туризъм и Зеления пакт, Илин Димитров призова европейските си колеги да подкрепят блокирането на стойността на керосина и биогоривата, които се очаква да скочат двойно. На фона на предвижданата двойно по-висока такса върху въглеродните емисии и изискването компаниите да се задължават да включат повече биогорива в самолетното гориво, до две или три години ръстът на самолетните билети също ще скочи двойно и ще повлече фалити за много авиопревозвачи.

Самолетните билети поскъпват сериозно

Поскъпването на самолетните билети изглежда неизбежно. Основната причина са по-високите разходи за гориво. Към това трябва да се добави...

Следователно, с нарастващите неблагоприятни разходи само в рамките на съюза пътуванията във връзка с ваканции и свободното време до страни извън ЕС ще станат по-привлекателни. Пакетът на Европейската комисия Fit for 55 е амбициозен план за опазване на климата. Но това би представлявало пакет от стимули за авиокомпании и туристически дестинации извън Европа, които не се придържат към същите климатични или социални стандарти на ЕС.

Необходими са спешни законови поправки, за да се избегне този сценарий, предупреди Илин Димитров.

Председателят на Комисията по туризъм предлага три мерки: Квотата на устойчиви авиационни горива (SAF) трябва да бъде финансирана от всички авиокомпании по маршрути извън ЕС, напр. чрез налог на SAF, който насърчава нарастването на пазара на SAF за конкретна цел.; Ваканционните пътувания трябва да се третират еднакво, независимо дали крайната дестинация е страна член на ЕС. Това може да се постигне с безплатни квоти за търговия с емисии (ETS-Allowences) за туристически маршрути или чрез споразумения за права на трафик.; Не трябва да се въвежда данък керосин. Това ще бъде пакет от икономически стимули за автократични държави, които не спазват климатичните и социалните стандарти на ЕС.

Българският представител използва трибуната на Конференцията, за да предупреди, че сега е моментът да се възрази срещу тези мерки и да призове за широка дискусия през няколкото месеца, предхождащи окончателното решение, преди очакваното през юни приемане на европейска директива.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кирил Петков: Пеевски не би посмял да ми каже тези неща, ако бяхме без охрана (ВИДЕО)

Хореограф се закле като депутат от ГЕРБ в последния ден на парламента

Вицепрезидентът: Отстраняването на Росен Желязков е странно

"Петков ще скимти пред вратата в Банкя": Пеевски обяви, че в сърцето на Борисов има място за всички

Кирил Петков: Борисов има голям врат - Пеевски виси на него и го задушава (ВИДЕО)

Бивш военен министър обясни защо правителството промени договора за F-16 и какво следва

ЦИК отказа участието на "Атака" на изборите, ето защо

ИТН: Христо Иванов е родител 1 и 2 на Конституцията и се роди "То" (ВИДЕО)

Борисов за ПП-ДБ: Всичко е загубено в отношенията ни (ВИДЕО)

Надежда Йорданова с ясен знак, че ПП-ДБ могат да са в опозиция след изборите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика