Има или няма преговори: ГЕРБ и ПП-ДБ на различно мнение (ВИДЕО)

1322

Има или няма преговори? Твърденията на партньорите в сглобката по темата се разминаха пред медиите. 

ПП-ДБ твърдят, че преговорите текат отдавна

По-рано през деня лидерът на ДСБ и съпредседател на ПП-ДБ Атанас Атанасов заяви в много кратко изявление пред медиите, че преговорите текат отдавна, както и че кой ще е председател на парламента ще е последното нещо, което ще бъде решено. 

Все още няма преговори, според ГЕРБ

"Все още никой не е потърсил контакт с нас. Знаете, че главен преговарящ от наша страна е г-жа Мария Габриел. Тя има ангажименти и е на конгрес на ЕНП с нашия лидер. Тя трябва да е в България, за да може да стартира този процес", заяви Теменужка Петкова, която е заместник-председател на парламентарната група на ГЕРБ.

По думите й преговорите могат да стартират при първия възможен и удобен за това момент, а именно, когато преговорният екип от  страна на ГЕРБ е в пълен състав и колегите им от ПП-ДБ изразят готовност преговорите да стартират. ОЩЕ: Или правим нещо истинско, както жените обичат да казват - брак, или повече не става така (ВИДЕО)

ГЕРБ: ПП-ДБ тласкат страната към избори

Заместник-председателят на групата на ГЕРБ в парламента определи гласуването на оставката на кабинета като прибързано действие от страна на ПП-ДБ. "Не е ясно каква е целта на тези прибързани действия. Дали да се използва това, че нашият лидер е в чужбина и Мария Габриел също я няма или това, което на практика нашите партньори от ПП-ДБ демонстрираха с този свой ход, е че те не желаят да се водят преговори. По-скоро това, което те искат, е да тласнат държавата към избори", смята Петкова. Тя обърна внимание, че предстоят и оценки на министрите и по думите й това е още една причина, поради която дейстивята на ПП-ДБ са странни. 

ГЕРБ смятат още, че от ПП-ДБ са показали и неуважение, тъй като са гласували оставката в отсъствието на Мария Габриел. ОЩЕ: Мария Габриел: ГЕРБ няма усещане за равнопоставеност в правителството (ВИДЕО)

Председателят на парламента Росен Желязков допълни, че големият въпрос е какво следва от това бързане. "Първото нещо е откриването на конституционната процедура с консултации и последващото връчване на мандати, което може да започне още от утре. Редно ли е преди да са се произнесли по направеното предложение, да се посочили ден, час и дата за консултациите по отношение на предложенията, които партньорите са направили, този въпрос да бъде предпоставен във времето с това бързане?", попита Желязков. Той обърна внимание, че от тук нататък таймингът е в президента. 

Томислав Дончев имаше друго обяснение за бързането на ПП-ДБ. "Това бързане може да означава и нещо друго, че това управление бяга от резултатите от собствената си работа", коментира той.

ГЕРБ ще продължи да настоява за формула на управление

"Ние ще продължим да настояваме за приемане на онази формула за управление, която да гарантира не само стабилност, но баланс, контрол и отчетност в коалицията, която трябва да бъде ангажирана с целия управленски мандат", добави Желязков.

Припомняме, че вчера ГЕРБ представиха своето предложение за споразумение за съвместно управление в рамките на мандата на 49-ото Народно събрание с ПП-ДБ и Механизъм за вземане на решения. В документа се предвижда, че след ротацията Мария Габриел ще бъде министър-председател и външен министър, а акад. Николай Денков ще е вицепремиер и образователен министър. Запазва се структурата на Министерския съвет с един вицепремиер и броя на министерствата. ОЩЕ: ГЕРБ показа коалиционното споразумение, държи Габриел да е премиер и външен министър

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Христанов: Притеснява ме как Кирил Петков заклеймява медии за това, че са част от мафията

И НСО се включи в хора: Отвърна на Кирил Петков за следящата го охрана

Минчев отрича да е замесен в "Да запазим Корал"

Прокуратурата реагира с 8 месеца закъснение по скандала с Кирил Петков и "Да запазим Корал"

Денков: Пеевски подвикваше на Желязков какво да прави

"Удар по ГЕРБ и ДПС": Напуснала ПП-ДБ партия подкрепи последното вето на Радев

Съдят Кирил Петков за клевета заради Румен Николов - Пашата

"Важно е да върнем доверието в машините за гласуване:" Започна въвеждането на устройствата (СНИМКИ)

"Ядоса се, че съм дал Пашата на прокуратурата": Кирил Петков за председателя на "Да запазим Корал"

"Използвай гласа си. Или друг ще реши вместо теб": Старт на предизборната кампания за ЕП (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика