Импийчмънт на Румен Радев. Възможен ли е?

33707
Импийчмънт на Румен Радев. Възможен ли е?
Снимка: БГНЕС

С въпроса на главния прокурор до Конституционния съд ние влязохме в подготовка за импийчмънт на президента Румен Радев. Тази теза защити пред БНР политологът Даниел Смилов.

Според него, питането на Конституционния съд от страна на главния прокурор Иван Гешев би било безсмислено, ако не е част от подобен план - да се задейства процедурата за импийчмънт на президента Румен Радев.

Припомняме, че изненадващо главният прокурор потърси тълкуване от КС на чл. 103 от Конституцията и за възможностите за разследване на президента по обвинение за "държавна измяна". След това прокуратурата извади СРС-та срещу Радев с обяснение, че всъщност не са такива. Сагата между прокуратурата и президентството прие и гротескни размери, чийто връх сложи премиера Бойко Борисов, който вчера нарече секретарят на президента - "келеш", а журналистите - "мисирки". Щеше да е смешно, ако не беше тъжно, направо страшно - ВИЖТЕ ЗАЩО.

Бойко Борисов има съзнание на сикаджия и език на каруцар

Думите на премиера Бойко Борисов продължават да разбунват духовете в политическия и обществен живот на България. Поредното определение...

Според политолога Даниел Смилов думите на депутатите от ГЕРБ и особено на Георги Марков от народната трибуна днес потвърждават тази политическа логика. (ВИЖТЕ ОЩЕ КОМЕНТАРИ)

Actualno.com припомня, че Марков заяви в парламента в сряда: "Ние ще решим, защото имаме достатъчно брой депутати по волята на българските избиратели дали да искаме импийчмънт (на Румен Радев) или не. Можем да вкараме такава процедура, когато чуем решението на Конституционния съд."

Думите му са реакция на обръщението на президента Румен Радев към нацията, по време на което той сне доверието си от правителството на премиера Бойко Борисов. Подробности ЧЕТЕТЕ ТУК.

Даниел Смилов обясни и каква е процедурата:

Пое ли Иван Гешев по стъпките на Бойко Борисов?

Арести на големи фигури и гарантирано място в новинарските емисии. С това можем да свържем началото на 'царуването" на новия главен про...

"Импийчмънт е процедура за политическа отговорност. По нашата Конституция президентът не може да бъде разследван наказателно, единственият начин е той да бъде отстранен и процедурата е политическа. Това означава, че Народното събрание трябва да вземе решение с квалифицирано мнозинство и след това казусът отива в Конституционния съд и той се произнася дали президентът е извършил нарушение на Конституцията, или е извършил държавна измяна".

Ако президентът бъде свален от власт, вицепрезидентът ще поеме поста му, след което трябва да се проведат избори за държавен глава.

Възможно ли е постигането на мнозинство от 2/3 в този парламент?

Според Даниел Смилов в този парламент е трудно постижимо конституционно мнозинство от 2/3. И най-вероятно такава процедура въобще няма да бъде започната. Но според него все повече партии в НС доближават позицията си към тази на управляващите. (ОЩЕ КОМЕНТАРИ). Според Смилов от опозицията единствено БСП възприемат аргументите на президента, защото ДПС не искат предсрочни парламентарни избори.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

На комисия: Депутатите приеха спешни промени за служебните премиери

Подуправителят на БНБ каза би ли приел да е служебен премиер

И бившият депутат от ДПС Петър Чобанов не иска да е служебен премиер

Омбудсманът: Не мога да съм служебен премиер, ще подам оставка

“В грешка сте”: Атанасов обясни, че няма да има двойни депутатски заплати (ВИДЕО)

Денков за 20 г. България в НАТО: Съюзната сила е най-мощното послание за агресорите

Борисов търси Настимир Ананиев зад фикуса: Вижте да няма някой (ВИДЕО и СНИМКА)

Пеевски за 20 г. България в НАТО: Атлантическите ценности нямат алтернатива

Тошко Йорданов за двойните депутатски заплати: Надявам се хората да се вбесят

Радев не изключи сценария да не може да назначи служебен кабинет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика