Радев свали доверието си от правителството на Борисов (ВИДЕО)

17432
Радев свали доверието си от правителството на Борисов (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

"Считано от днес официално снемам доверие от правителството, което не действа в интерес на българските граждани и носи отговорност за острата криза в българското общество". Това обяви президентът Румен Радев в специално "обръщение към народа" от "Дондуков" 2.

Разделението в момента е между порочната власт и милионите почтени българи. "В борбата за отстояването на нашите права аз съм редом с вас", каза още президентът. 

Преди няколко дни, по време на отчета на Румен Радев, на директен въпрос дали сваля доверието си от кабинета "Борисов 3", президентът отговори - Не. В същото време наблегна на проблемите, с които правителството не се справя. Целият отчет на президента и акцентите в него ВИЖТЕ ТУК.

Правителството на Бойко Борисов получи подобни критики и по време на поредния вот на недоверие, гласуван от народните представители. ВИЖТЕ ТУК.

Междувременно продължава да се развива и казусът с искането на главния прокурор Иван Гешев да бъде разтълкувано понятието "държавна измяна" от Конституционния съд. Прокуратурата извади СРС-та срещу президента, от които стана ясно, че е бил подслушван шефа на ВВС генерал-майор Цанко Стойков. ВСИЧКО ПО КАЗУСА ЩЕ НАМЕРИТЕ ТУК.

Основни моменти в изказването на президента Румен Радев:

Президентът започна обръщението си с това, че от 3 години призовава правителството на Бойко Борисов да работи "отговорно и ефективно в интерес на българските граждани", и то не като политически опонент, а "като държавен глава с мисъл и грижа за бъдещето на България".

За съжаление, това не се сбъдна, каза Радев. "Днес сме свидетели на остра криза в управлението на всички нива, липсата на воля за реформи и за борба с корупцията и разхищенията, методичното погазване на закона и морала доведоха България до парализа на цели обществени системи и институции, без аналог в историята на българския Преход."

Като пример президентът даде Перник и неговите жители, оставени без вода, "за което кабинетът отказва да поеме политическа отговорност".

"Разследвания на чужди медии и институции осветлиха разхвърлянето из цялата страна и горенето на чужди боклуци в наша централа, което трови въздуха и природата. България не е бунище и никой няма право да залага здравето на българите, за да излъчат печалба шепа бизнесмени с държавни протекции."

Кабинетът тихомълком прокарва реформа на Валутния борд, за чийто смисъл и основание, българите очакваха ясни разяснения, продължи президента.

"Законодателството се превръща в заложник на лобистки интереси, а бедността и неравенството се задълбочават. Търгува се дори с национален суверенитет в името на личното политическо оцеляване. Институции, призвани да бъдат независими и да отстояват закона, го погазват показно, превръщайки се в инструмент на властта. Държавни органи си позволяват да сплашват несъгласните и протестиращите. Налице е организирано настъпление срещу гражданските свободи.", продължи президентът Радев. 

"Това правителство и управление води до разпад на държавността и ни лишава от бъдеще като нация. На всичко това трябва да се сложи край. Считано от днес официално снемам доверие от правителството, което не действа в интерес на българските граждани и носи отговорност за острата криза в нашето общество.

Днес делението не е между леви и десни, столица и провинция, а между порочната власт и милионите почтени българи. В борбата за отстояването на нашите права аз съм редом с вас.", продължи президентът.

Според Румен Радев бъдещето на България е на страна, "в която гражданите не се страхуват от репресии, а се уповават на закона и морала". "Това е бъдещето на смелите и достойните българи, на младите и просветените, на възрастните, честните и отрудените. На всички, които ще възродим Отечеството. Да се обединим за справедливостта и държавността, за доброто на България.", завърши той.

Последните скандали между президентството и правителството на Бойко Борисов ВИЖТЕ ТУК.

Преди време премиерът Борисов забрани на всички министри от кабинета "Борисов 3" да коментират "конфликтите с други институции". ВИЖТЕ ПОДРОБНОСТИ.

 

* Цялото обръщение на президента Румен Радев можете да видите в следващото видео.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажове вече по закон трябва да са достъпни хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Забраната за реклама на хазарта мина на комисия, но едва ли ще стане факт

Петков: Пеевски и Борисов не притежават тази държава (ВИДЕО)

ПП-ДБ, БСП, "Възраждане" и ИТН свалиха председателя на парламента (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика