Импийчмънт? Тагарев: Президентът не е изпълнил решение на парламента за военната помощ за Украйна

15039
Импийчмънт? Тагарев: Президентът не е изпълнил решение на парламента за военната помощ за Украйна
Снимка: Ивайло Илиев/Actualno.com

"Имаше случаи с решението от 9 декември, чиято първа точка е изпълнена. Тя казва какво точно да се даде. Седма точка е изпълнена до някаква степен, която говори за опресняване на боеприпаси. Категорично не е изпълнена шеста точка, която казва да продължи да се оказването на военнотехническа помощ на Украйна в зависимост от заявените потребности и нашите възможности".

Това обяви в първото си телевизионно интервю на поста военен министър Тодор Тагарев.

На въпрос дали неспазването на решението на парламента за помощта за Украйна би довело до импийчмънт на президента Радев, военният министър отказа да отговори, но от думите му се разбра, че нашите възможности не са изчерпани и служебното правителство не е реализирало в пълнота тази военна подкрепа. Това де факто означава, че държавният глава и кабинета му не са изпълнили решение на Народното събрание.

"Макар това помощта, която сме оказали, се оценява високо. Въоръжението е съответствало на украинските потребности и е била в много добро техническо състояние", подчерта Тагарев и уточни, че стойността и вида на техниката остават класифицирана информация.

"Продължаваме да изпълняваме решението на Народното събрание, анализирайки изискванията на Украйна и на нашите възможности. Те са не само материална помощ, но и помощ в подготовка на украински военнослужещи, която ще се осъществява или на наша територия, или на територията на страна съюзник. Не става дума за въпрос за изпращане на наши военни в Украйна", каза Тагарев.

Иначе министърът на отбраната допълни, че поддържането на МиГ-вете ни струва десетки милиони.

ОЩЕ: Керемедчиев за новия кабинет: Очаквам да излязат доста пикантерии за помощта за Украйна

"Има търг в момента и има две оферти за предоставяне на двигатели. Ще извадим от въоръжение тези самолети след много малък брой години и те няма да са нужни на никого. Други страни си дадоха старото въоръжение и получиха друго, или много сериозни компенсации. Ние пропуснахме тази възможност", заяви още министърът на отбраната.

По думите му няма информация българските МиГ-ове да са търсени. "Полша и Словакия предоставиха техните самолети преди няколко месеца. Беше създадена тази авиационна коалиция от страни съюзници, които се обединиха около предоставянето на F-16. Украйна не проявява интерес към нашите МиГ-ове", допълни Тагарев.

Той подчерта, че това по никакъв начин няма да забави модернизацията и въоръжаването на армията.

"Това, което смятам да направя е да се запозная с наследството е като изтегля някои документи, които вече са вкарани в Народното събрание. Например инвестиционната програма по две причини – едната е, че трябва да се запозная много задълбочено с тази с включените в нея проекти, втората причина е, че изненадващо малко и двете приложения в тази програма бяха засекретени. Това са проектите, които Министерството на отбраната възнамерява да осъществи до 2032 г., а стойността им е за милиарди", завърши още новият министър на отбраната в кабинета "Денков-Габриел".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Заради катастрофата с Кирил Петков: Отстраниха шефа на областното пътно управление във Варна

Главчев се зае да проверява катастрофата с Кирил Петков: Разпореди проверка на асфалтирания път

ЦИК отново забрани представянето на резултатите от вота преди края на изборния ден

Депутатите изслушват Главчев за увеличението на пенсиите

Премиерът с предизборна намеса - даде на ДАНС спирането на Симеоновския лифт

Няма смисъл: Социална комисия не прие увеличението на пенсиите, защото вече е факт

ГЕРБ-СДС ще предложи законодателни промени за развитие на туризма

Туристическият бранш на среща с ГЕРБ - СДС във Варна: В последните две години липсва чуваемост. Стабилност имахме до 2020 година

Проф. д-р Костадин Ангелов: Водоснабдяване, туризъм и ново бъдеще за затворената жп гара са сред приоритетите на ГЕРБ-СДС за Елена

Прехвърлянето на топката за Симеоновския лифт започна: Председателят на СОС посочи кой е виновен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика