Инициативен комитет иска ДНК тестове за политици и нова Конституция

3147
Инициативен комитет иска ДНК тестове за политици и нова Конституция
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

Инициативен комитет „Има такъв народ за смяна на системата” иска референдум, свикване на Велико народно събрание и промени в Конституцията като за целта тръгва да търси нови политици, които ще бъдат проверявани с полиграфи и ДНК тестове. Това обяви инициаторът Христо Попов, който призна, че наименованието на ИК е заигравка с името на партията на Слави Трифонов и представяйки се отбеляза, че е участвал в кастинга за политици на Трифонов и изработването на програмата за спасението на България, но не се е включил в учредяването на партията. „Скоро след това, с други българи от чужбина попълнихме документи за иницииране на Европейска гражданска инициатива за мораториум върху корумпираните държави, ЕК я одобри и сега тече събиране на подписи, за да стане закон в ЕС“, поясни той.

„Тези инициативи не мисля, че ще бъдат достатъчни, за да променят системата в България и затова инициираме референдум“, заяви Попов и уточни, че ще искат освен разпускане на правителството и ВНС, и „други противоречиви искания“, защото, както обясни – „за да може един референдум да бъде задължителен за парламента, трябва максимално много хора да се включат и затова колкото по-противоречиви са въпросите, толкова повече дебат и внимание ще му отдели обществото“. Сред набелязаните въпроси са дали България да напусне ЕС и дали премиерите да бъдат обявени за национални предатели, съобщи Попов. Подписката започва от 1 март, обяви още той.

„Цената на уредите полиграф за тест на лъжата и за ДНК тест спадна до 100 лв. Не могат да се използват в съда, но може да се използват от избирателите за контролиране на кандидатите. Дори агенти могат да бъдат хванати. Сега много хора са набедени за агенти. Нищо лошо няма, ако някой иска да си изчисти името да се провери“, добави Попов.

Защо сега е моментът да се промени системата в България, Попов обясни с постиженията в технологиите - дигиталният компютър под формата на смартфони се оказа в джоба на всеки, от 1991 г. е разработена системата за криптиране и анонимно съхранение на информация, наречена блокверига. С нея максимата, че не е важно как се гласува, а кой брои гласовете става отживелица, категоричен е той и като аргумент посочи растящото доверие в биткойна. Той изрази съжаление, че много хора трудно ще си дадат ЕГН-тата в референдума, заради теча на данни от НАП и категорично се противопостави на твърденията, че системите могат да бъдат хакнати. „Блокверигата не може да бъде хакната, няма централизирана управляваща система. Доказано е. Единственият начин е ако има извънземни с 1 милион пъти по-мощни компютри от сегашните“, заяви Попов.

Цветанов за референдума на Слави: ГЕРБ ще работи за промяната на избирателната система

През септември ще бъде избран новият Висш съдебен съвет. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цв...

Той залага и на нови методи за провеждане на избори и отчитане на резултатите и презентира изпробвани и пробиващи си път методики чрез оценки в Италия и САЩ. „България е колкото някоя от американските общини. Проф. Атанасов от Чикаго е произлязъл от тези земи. Защо не в България тази система да се въведе за първи път на национално ниво“, добави Попов.

Ето какво сподели още той за замисляния референдум: „Срещу нас работи масовата психоза, която беше създадена чрез теча от НАП. Това ще ни затрудни да съберем ЕГН-та и подписите на хартия. Затова смятаме да прескочим и да се обърнем директно към президента. Ако съберем 500 000 телефонни номера и президентът се обади на представителна извадка, това означава, че не са измислени, те са на реални хора, които наистина го искат. Разбира се в прерогативите на президента е да откаже или приеме. Но ако приеме, той ще успее да изчисти имиджа си от атаките срещу него, че само говори и нищо не прави. Ако наистина инициира референдум, подкрепен от народа, това ще отпадне“.

"В рамките на подписката за национален референдум ще обиколим всички общини и ще търсим честни, способни и необвързани граждани, за да съставят нов политически елит“, обяви Попов и добави: „Ако има съмнения за тяхната честност - ще използваме теста за лъжата“. Той подчерта, че всичко ще е на доброволен принцип.

Попов обяви още, че с колегите си замислят да въведат „текуща демокрация – всеки момент с пинкод да си изтеглите гласа от един представител и да го дадете на друг“, което според него ще гарантира, че избраниците няма да злоупотребяват.

Обяснявайки визията си, той направи разбор на политическия живот в страната, изборните нагласи и активност:

Ще донесе ли повече стабилност мажоритарната система?

За или против мажоритарен вот? По този въпрос спориха Велизар Енчев, противник на този тип избор на парламенти и защитника му Боян Атан...

„Ръководната роля на партиите е водеща в сегашната система и управляваща е винаги синята партия“, която по думите му е базирана на „шизоиден страх“ от връщане на съветския режим и връщане на частна собственост. „Тази партия събира ехото на протестния вот, който е закъснял с 30 години. Тази партия винаги е вождистка. В тази роля са били СДС, НДСВ, сега и ГЕРБ. Във всички сини партии лоялността към лидера е по-важна от уменията на отделните хора в партията – няма демократичност. На опашката й се редят други подгряващи формацийки, които според модата биват медийно подтискани или промотирани, ако лидерът се отклони или съответно следва общата евроатлантическа линия“, коментира Попов.

Червената партия, по думите му играе ролята на опозиция винаги. „Тя е базирана на безнадеждна носталгия към социализма. Червената партия вербализира с многословие гафовете на управляващите и така ги прави нещо нормално, приемливо и банално“.

ДПС е уникална за България, коментира Попов и уточни – „Тя се държи в резерв. В случай, че народът се опомни, емоционалната реакция на избирателите по религиозна, етническа или езикова принадлежност дава възможност да бъде спретната контрареволюция, ако извънсистемните играчи започнат да придобиват глас“.

Повечето българи знаят за тази политическа реалност и не гласуват, но поради миролюбивия си характер се примиряват с това, коменитра той и обобщи: „Българите масово или емигрират, или заемат позицията: „ти ме лъжеш, че ми плащаш, аз те лъжа че работя“.

Колегата му Иван Станчев изтъкна, че има уникално разположение на звездите за промяна в България и рецитира свое стихотворение, озаглавено „Бог е българин“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика