ИТН предлага КЕВР да определя две тарифи за газ, парно и ток

2073
ИТН предлага КЕВР да определя две тарифи за газ, парно и ток
Снимка: БГНЕС

Депутатите Тошко Йорданов, Александър Александров и Момчил Иванов от парламентарната група на "Има такъв народ" са внесли предложение за изменение и допълнение на Закона за енергетиката.

От партията на Слави Трифонов предлагат съществени промени във Фонд "Сигурност на електроенергийната система" (ФСЕС), Българската независима енергийна борса (БНЕБ), функциите на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), както и във ВиК сектора.

Според промените КЕВР ще може да определя по-ниски цени на електрическата и топлинната енергия, на природния газ и на водата, когато се потребяват количества, необходими за задоволяване на основни нужди.

Вносителите на промените в Закона за енергетиката посочват, че през втората половина на 2021 г. цените на електроенергията и на природния газ са се повишили много и бележат тенденция на прогресивно нарастване. Вследствие на междусистемната свързаност на България със съседните страни - Румъния и Гърция, на пазарен сегмент "Ден напред" в страната ни се се е отчело драстично повишаване на цените на електроенергията за бизнеса на платформата, администрирана на БНЕБ.

Предлагат промени в Закона за енергетиката - за "устойчивост на компенсирането и по-добър инвестиционен климат"

Устойчивост на дейностите по компенсиране на клиентите заради високите енергийни цени, предвидимост в работата на икономическите субект...

Същевременно, поради общото повишаване на цените на електроенергията и природния газ, публичните предприятия в енергийния сектор отчитат ръст в своите приходи, което увеличава техните печалби. За разпределяне на натрупаната печалба се предлага те не само да бъдат отнесени към фонд "резервен" на съответното дружество или да бъдат разпределяни като дивиденти към едноличния собственик на капитала (акционерите на дружеството), а да бъдат използвани за осъществяване на държавната политика в сектора на енергетиката. Освен това, предлаганите промени предвиждат средствата да бъдат използвани и разходвани целево, отново за дейност в сферата на енергетиката - за подпомагане и компенсации.

От "Има такъв народ" предлагат да бъдат законово регламентирани целеви вноски от производителите на електрическа енергия, които са публични предприятия. 

Вносителите припомнят, че предложението от страна на Европейската комисия от 23 март 2022 г., което предстои да бъде разгледано в Съвета и Европейския парламент, предвиждащо държавите членки да имат контролни (междинни) нива на запълване на газохранилищата към 1 ноември, би означавало задължение за поддържане на неснижаем остатък. Изпълнението на тези задължения изисква допълнителен финансов ресурс, извън нормалната търговска дейност. Заради това се налага необходимостта от предвиждането на адекватен механизъм за покриване на извънредните разходи на енергийните предприятия на природен газ, възникнали в резултат от наложените им допълнителни задължения за обслужване на обществото. Според депутатите това би могло да стане със средства от Фонд "Сигурност за електроенергийната система", след одобрена от Министерски съвет програма, свързана с непрекъснатостта и сигурността на доставките на природен газ. 

В Преходните и заключителни разпоредби на промените на Закона за енергетиката от ИНТ предлагат КЕВР да определя различни цени на електроенергията, парното, газа и водата в зависимост от консумираното количество.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика