ИТН засега не успя да забави приемането на еврото

1827
ИТН засега не успя да забави приемането на еврото
Снимка: БГНЕС

Бюджетна комисия в парламента отложи гласуването на искането на "Има такъв народ" за изработване на анализ за ползите от въвеждането на еврото у нас, което целеше забавяне на целия процес по включване на България в Еврозоната.

Искането е внесено от ИТН, начело с Любомир Каримански, беше за анализ, който да се изготви от Министерството на финансите и БНБ. Той трябва да съдържа основните политики на Еврозоната, както и на икономическата и финансова политика на България, състоянието на българската икономика, очакваните промени, ползи, разходи, рискове и предизвикателства, както и ефектите от въвеждането на еврото в другите държави. Подготовката му със сигурност ще отложи заложеният в плана срок за въвеждането на еврото в България, който е 1 януари 2024 г. Повече за предложението на партията на Слави Трифонов - четете тук.

На днешното заседание депутатите решиха да отложат тази точка за следващата седмица, за да изчистят текстовете, така че да не се спира изпълнението на техническата подготовка по въвеждане на еврото.

"Това трябва да е фундаментът, върху който да се изготви национален план за приемане на еврото. Парламентът трябва да приеме решение такъв анализ да бъде входиран", заяви по време на дебатите Каримански.

Той отново подчерта, че ИТН са за присъединяване към еврозоната, но "по ясен, логически и завършен цикъл, а не прибързано". Анализът според него ще даде яснота и каква информационна кампания трябва да се проведе сред обществото. Каримански подчерта, че това вече е правено във всички страни, приели еврото, включително и Хърватия.

Управителят на БНБ: Сега или възможно най-скоро трябва да влезем в Еврозоната

Сега или възможно най-скоро трябва да влезем в Еврозоната. Това каза управителят на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев по вр...

"Този анализ се изработва в момента съвместно с БНБ, до седмица-две ще се стиковаме и ще сме готови. Грешка е да се стопира техническата подготовка за приемане на еврото, докато излезе анализът", заяви финансовият министър Асен Василев. Той подчерта, че ако се забави процесът, приемането на еврото от 1 януари 2024 г. се поставя под риск. "По-добре е да си запазим тази опция", каза Василев. 

Управителят на БНБ Димитър Радев също защити тезата, че не трябва да се спира работата по техническата подготовка, защото в противен случай приемането на еврото от 2024 г. ще е почти невъзможно. " Има огромен размер от административна и логистична работа и на този етап вече трябва да има указания от правителството за подготовката на държавния сектор, както и указания към частния сектор. Ние сме в края на пътя, не трябва да започваме да бягаме обратно по пътя", каза Радев. "Моето притеснение е, че очаквате от БНБ политически отговори. Ние може да дадем само експертни оценки, а вие политиците трябва да вземете информирано решение", добави Радев. 

Радев коментира и ситуацията с оттеглянето на ИТН от коалицията. "Целият процес на присъединяване към еврозоната в голяма степен е функция на политическия процес. Ние имаме сериозна промяна в този процес от вчера. За това много е важно как този процес ще се развие оттук нататък. Това може да ускори или да забави въвеждането на еврото в България", каза Димитър Радев. И допълни: "Аз не искам да бъда саркастичен или критичен, но ние не може да си позволим на всеки три месеца да актуализираме бюджета. Това ще ни разстрои тотално работата. Ние вече сме в бюджетната процедура за следващата година".

Каримански настоя парламентът да даде срок до 31 юли за внасяне на стратегическия анализ. "Едва ли един месец ще забави целият процес по подготовката на приемането на еврото", посочи той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Ако ще се замеряме с комисии...": ГЕРБ искат парламентът да провери твърденията на Христо Грозев за корупция (ВИДЕО)

ПП-ДБ искат временна комисия за пътната карта на ГЕРБ и Турски поток (ВИДЕО)

Манол Пейков и депутати от "Възраждане" почти се сбиха в кулоарите на парламента

Борисов: Мераклии за премиери винаги ще се намерят (ВИДЕО)

Настимир Ананиев каза какво ще прави с двойните си заплати

ПП-ДБ не са обсъждали Андрей Гюров като кандидат за служебен премиер: Говори Явор Божанков

ИТН настоя за нови машини за гласуване

Тагарев: Не знам военното разузнаване да е работило срещу Атанас Атанасов

Конституционните капани за служебно правителство: Обяснение

НАТО не е доминирано от САЩ: Говори бивш военен министър

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика