Ивайло Мирчев: Защо по времето на Борисов гоненето на руски дипломати беше толкова трудно?

11231
Ивайло Мирчев: Защо по времето на Борисов гоненето на руски дипломати беше толкова трудно?
Снимка: БГНЕС

"Бившият премиер Бойко Борисов трябва да даде отговори защо по негово време гоненето на руски дипломати беше толкова трудно и страхува ли се той от Владимир Путин". Това заяви депутатът от “Демократична България” Ивайло Мирчев пред БНР.

По думите му, България е взела правилното решение, отстранявайки 70 руски дипломати и лица с дипломатически статут, някои от тях маскирани като готвачи, охранители, градинари и други. Това предизвика политически трус, тъй като БСП се обявиха "против", казаха, че Кирил Петков взел решението еднолично и заявиха, че няма да водят преговори с "Продължаваме промяната", ако той е премиер. Министър-председателят в оставка контрира, че до стъпката се е стигнало след доклади на службите, че дипломатите работят против интересите на България, но призна за своя грешка в цялостната комуникация.

"Последният доклад е от втората седмица на юни, а изгонването става в четвъртата седмица на юни. По-притеснителното е защо сега има политическа воля, има държавна воля да бъдат изгонени толкова руски "дипломати", а в предните години при достатъчно данни за такива това не се е случвало", коментира Мирчев в предаването "Преди всички".

“Част от изгонените 70 дипломати, които не са дипломати, са назначени като готвачи, но всъщност не са готвачи. Използват най-различни длъжности, за да осъществяват дейностите си”, каза той.

Според Мирчев на закритото заседание на парламента вчера са се чули притеснителни факти за размера на руската агентурна мрежа в страната.

Коя държава има най-много дипломати у нас и колко точно са руските?

След като България обяви 70 руски дипломати за "персона нон грата", в публичното пространство възникна уместния въпрос колко точно е об...

"По-важното е, че се чуха изключително притеснителни неща за размера на руската агентурна мрежа в страната и нивото на проникване в държавните институции. Имаме уверението на ДАНС, че ще вземат всички необходими мерки да гарантират интересите на страната", добави той.

Ивайло Мирчев припомни, че “Демократична България” има стратегия за депутинизацията на страната. Спрямо Русия България трябва да спре да се държи като съпруга, жертва на домашно насилие. "Демократична България” тук сме на една вълна с действията на правителството”, каза той.

Според него не се осъзнава добре от всички политически сили, че този момент е исторически. “Вчерашното изявление на лидера на БСП ни приближава повече към избори", отбеляза още той. "Евентуални избори сега ще доведат откровено проруски партии, с доста повече депутати в Народното събрание. "Възраждане" се очаква да увеличат неколкократно депутатите си, същото се отнася и за партията на бившия служебен премиер Стефан Янев, което го разглеждаме като опасност за промяна на геополитическата орбита на България”, добави той.

ОЩЕ: Иво Мирчев твърди: Притеснителни данни за мащаба на руската шпионска дейност в България

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика