Иван Христанов: Искаме постоянно полицейско присъствие на ГКПП "Капитан Андреево"

2499
Иван Христанов: Искаме постоянно полицейско присъствие на ГКПП "Капитан Андреево"
Снимка: БГНЕС

Искаме постоянно полицейско присъствие на ГКПП „Капитан Андреево“. Това заяви зам.-министърът на земеделието Иван Христанов в предаването „Лице в лице“ по БТВ. По думите му има непропорционално отношение на рисковете, които може да се сбъднат на ГКПП и отговорът, който досега е предоставяла държавата на тези рискове.

„Това е много тривиално упражнение, което се прави от почти всички компании и много правителства - анализират се рисковете, които могат да се сбъднат, и отговорът на тези рискове. Най-сериозният ни пропускателен пункт, който е между Азия и Европа, през който минават 2 млн. тона хранителни стоки годишно, от които 1,2 млн. подлежат на контрол, а 70 000 камиона за милиарди левове и стока, най-накрая застава една частна фирма, монополист, в абсолютно всичко с изключение на тясно специализираната дейност по фитосанитарния контрол“, заяви зам.- министърът. Той добави, че ги смущава това, че когато има толкова тясна точка и когато залозите са толкова големи, трябва и отговорът да е пропорционален.

ПП искат пълна проверка на санитарно-ветеринарния контрол на "Капитан Андреево" за последните 10 г.

ПП искат пълна проверка на санитарно-ветеринарния контрол на "Капитан Андреево" за последните 10 г. Това каза народният представител от...

Противодействието на престъпността е национален приоритет и изграждаме национална полиция, не частна полиция, коментира още той. Според него нито един критерий за оценка на риска не е бил покрит. Иван Христанов беше категоричен, че няма да има друга частна фирма на пункта. „Това, че там ще има частни фирми, наши близки, са пълни фантасмагории“, каза той.

Зам.-министърът съобщи, че от петък насам се е разгоряла сериозна медийна кампания срещу него, в която е била включена и КПКОНПИ. „Няма как да не си задавам въпроса кой седи зад това нещо, защото една малка фирма, както го представят, която извършва една ограничена дейност, няма ресурса да извърши подобно нещо. Затова колегите от „Продължаваме промяната“ вече няколко пъти заявяват, че тук има нещо по-голямо и, че то е насочено към цялата парламентарна група.

Според него става въпрос за интереси. „Отнемаме интереси, които явно на доста по-високо ниво, отколкото на тази фирма, биват засегнати“, обясни Христанов. Той попита защо няма камери. „Как може 10 години в помещения на държавата, в които се извършва контрол, да няма камери и да няма нито един запис. Това е нещо, което нас много ни тревожи“, отбеляза Христанов. Той обясни, че са се опитали да разберат къде изобщо са вързани камерите, но отговор не им е бил даден.

„Една седмица нашите екипи търсеха къде точно водят кабелите и накрая когато разбрахме, че не можем ние да го установим, поканихме колегите от полицията, те изпратиха екип от ГДБОП да дойде да провери къде точно водят камерите на тези камери“, разказа Иван Христанов. Оказало се е, че има 3 камери, наведени надолу, и няма записи. Тези камери са бутафория, няма нито един запис, нито една минута за последните 10 г., допълни зам.-министърът.

Росен Костурков: Предложението за подкуп към шефа на БАБХ е за 6 милиона лева

10 години една фирма, избрана по неясен начин от министъра на земеделието през 2012 година, е осъществявала три дейности, които са свър...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Удар по Асен Василев: ГЕРБ, ДПС и опозицията задължиха БЕХ да не разпределя дивидент

20 г. България в НАТО: Тагарев награди военни и цивилни (СНИМКИ)

"Правят глупост": Гроздан Караджов за спешните промени за служебните премиери (ВИДЕО)

Мария Габриел благодари на държавниците, тласнали България към НАТО

На комисия: Депутатите приеха спешни промени за служебните премиери

Подуправителят на БНБ каза би ли приел да е служебен премиер

И бившият депутат от ДПС Петър Чобанов не иска да е служебен премиер

Омбудсманът: Не мога да съм служебен премиер, ще подам оставка

“В грешка сте”: Атанасов обясни, че няма да има двойни депутатски заплати (ВИДЕО)

Денков за 20 г. България в НАТО: Съюзната сила е най-мощното послание за агресорите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика