Иван Кръстев: Войната показа, че има украинска нация, а неин баща е Владимир Путин

8093
Иван Кръстев: Войната показа, че има украинска нация, а неин баща е Владимир Путин
Снимка: БГНЕС

"Едно от нещата е, че много от руснаците не разбраха защо Съветският съюз се разпадна. За Путин това се превърна в лична трагедия. Както и да завърши тази война, тя показа, че има украинска нация, която е различна от руската. Баща на тази нация, до голяма степен, е Владимир Путин". Това коментира в "Лице в лице" политологът Иван Кръстев.

"Преди 10 години 70% от украинците имат положително отношение към Русия. Днес над 80% имат негативното. Украинци отказват да говорят на руски, дори когато не говорят други езици. С разрушаването на Донбас бе разрушен руския свят, той изчезна. Украинците, които воюват с Русия няма да учат децата си на руски, империите се раждат на бойното поле, но умират в книжарниците", допълни той.

Иван Кръстев: Пандемията маркира същинското начало на 21 век

"Допреди това ние живеехме по определен начин, който смятахме за твърдо зададен – независимо дали беше правилен или не. И изведнъ...

Политологът припомни, че в началото Путин е определил правителството на Зеленски като окупационен режим, но руските армии не са посрещани като освободители. "В резултат на тази война Швеция и Финландия влизат в НАТО и границата с Русия се увеличава на 1400 километра. Говорим за ядрена война така, както не се е говорило в последните 45 години", подчерта Кръстев.

"Мнозина се страхуват, че ако украинските войски започнат освобождение специално на Крим, не само на Донбас, рискът от ядрена война става огромен", допълни той. "Общественото мнение твърдо застана зад Украйна. Европейците постепенно започнаха да виждат, че светът се променя, Европа е в икономическа война с Русия, тръбите за газ непрекъснато се развалят, Германия получава 20-25% от обещаните количества, тази война няма да завърши при примирие, това е нова реалност, имаше илюзии, че със санкциите Русия ще промени политиката си, то не се случи и при други санкции, но Русия в дългосрочен план плаща висока цена, те не са само 4-5% от БВП, а са десетки хиляди IT специалисти, които напуснаха страната и може би няма да се върнат. Идеята да не се дават визи на руснаци е погрешна. В Русия има хора, които не подкрепят тази война и да затвориш границите за тях, е огромен проблем", смята Кръстев. 

Политологът прогнозира ескалация на военните действия на фона на приближаващата зима. "Трябва да сме готови за неща, които мислим за невъзможни. Първо това се случи с пандемията, а сега с войната. С всичко се свиква – това е естествено. Трябва да бъдем подготвени за една по-дълга война. Посланията са, че няма да има мирни преговори", категоричен бе той.

Запитан за атентата срещу Даря Дугина и как това ще повлияе на ситуацията, Кръстев отговори: "Има очакване за ескалация, най-вероятно през зимните месеци ще има естествено замразяване на военните действия. Смъртта на Даря Дугина - не знаем кой я е взривил, но как тази смърт бе използвана. Няколко пъти съм виждал Дугин, той бе по-спорна фигура, ако се е виждал с Путин, то е било два-три пъти. Имперската позиция на Дугин е известна, тя превеждана, това е човек, който не прие разпада на СССР, за него евразийството се превърна в знаме. С тази идея през 2015 г. хората около Дугин започнаха атаки срещу Путин, че е предал Донбас и в резултат Дугин бе уволнен от държавния университет като професор. Това не бе идеологията на Русия. Но ето, че тя постепенно стана официална, самият Дугин заяви, че очаква не мъст, а победа? Какво означава това? Тази смърт кристализира определен тип напрежение в режима и Дугин стана много по-влиятелен." 

Иван Кръстев: Изборът на Байдан не означава, че Америка се е върнала в периода преди Тръмп

„Това са изборите, на които са гласували най-голям брой американци като абсолютно число. Поляризацията не е просто поляризация, а...

Как се развива войната в Украйна - следете на живо тук.

Относно спора около руския газ, политологът обясни: "Служебното правителство трябва да ни убеди, че връщането към преговорите с Газпром е неизбежно. Ако Русия и Газпром си позволяват такъв натиск срещу Германия, представете си как ще е спрямо България. Ако в политиката проявиш слабост, не се сърди, че другите ще се възползват от нея. Второ, правителството смята ли да преговаря за дългосрочен договор, нашият изтича през 2022 г., а това е промяна във външната политика. Трето, ние се държим все едно сме най-пострадали от тази енергийна криза, а изнасяме електроенергия, България е една от малкото страни, която може да компенсира газовите цени, живеем в свят където суровините и икономическите отношения много лесно могат да бъдат превърнати в оръжия". 

На въпрос ще има ли редовно правителство след 2 октомври, Кръстев прогнозира, че усещането му е, че ще се случи обратното на това, което политиците говорят - теорията им е, че стабилно управление няма да има. "Вярно е, че имаме повече пророци на глава от населението, но да изчакаме изборите да се проведат", пошегува се Кръстев. 

Иван Кръстев: Пандемията ни показа, че се нуждаем от по-силен Европейски съюз

"В рамките на това, което се случи, хората изведнъж като че ли се прилепиха повече към националните си държави. Имаше разочарование осо...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Асен Василев: Борисов не е в положение да поставя условия

"Русия осъществява директно терористични операции в България": Бойко Ноев с предупреждение

Ицо Хазарта: ПП-ДБ трябваше да избира между боб и леща, а хората искаха пържола. В менюто пържола нямаше

ПП: Парите за "Мини Марица Изток" ще се окажат недопустима държавна помощ

Премиерът с 11 000 лева заплата - на планина за Лазаровден и Цветница (СНИМКИ)

Прокуратура за предизборна употреба и бухалките на мутрите: Дълбоката държава през погледа на АКФ

"Асен Василев прибра 5,4 милиарда лева от енергетиката": Делян Добрев пак раздава присъди

Борисов: ПП фалшифицират документи, ще работя с тях само при доминираща роля на ГЕРБ

“Ченгеджийки номер“: Кирил Петков с първи коментар за фалшифицирането на документи

Главчев без заплата като външен министър, от каква сума се отказа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика