Избори 2017: Политиците обещават много, но не казват как ще го изпълнят

8167
Избори 2017: Политиците обещават много, но не казват как ще го изпълнят
Снимка: БГНЕС

Остава на практика по-малко от седмица, преди всички ние да изберем отново кой да ни управлява. Общото усещане е, че голям печеливш от изборите едва ли ще има – и като политическа партия, още по-малко като избиратели. Защото усещането за нещо втръснало до безкрайност залива всеки с малко мозък в главата – пак много приказки и пак едва ли ще видим да бъдат свършени най-важните.

Кратък преглед на програмите на основните играчи показва голямо сходство – те са с големината на криминални романи, но сюжетът трудно грабва, ако почнеш да мислиш твърде много. Няма и как да е иначе – говорим за нашите политици.

Отчайващо

От логическа гледна точка впечатление правят езикът на обещанията – ще правим нещо, но КАК не е обяснено. Например – в икономическата програма на БСП четем, че в асортимента на търговските вериги с годишен оборот над 2 млн. лева задължително трябва да се въведат минимални прагове за произведени в България продукти. Праговете са – 51% от плодовете и зеленчуците в асортимента да са български, но само в сезона на производството им и 30% - извън него. Освен това 70% от млякото и млечните продукти, 25% месо и месни продукти, 75% вино и спиртни напитки и ... направо спирам да чета. Кой ще принуди веригите да зареждат по този начин, без да наруши правото на равнопоставена конкуренция – не е ясно. Кой ще каже кога точно започва и свършва сезонът на даден плод и зеленчук - не ми се иска да ми е ясно. За количеството българско производство на съответните продукти и дали ще стигне – ясно е, няма. Примери като червеният в програмите на различните партии – много.

Пари няма - действайте

Общо взето числа в програмите на политическите партии не липсват, но те са обещания, а не обяснения колко ще струват мерките им. Доста се залага на икономическия растеж – ГЕРБ например посочват, че при следващо тяхно управление БВП „може да надмине“ 100 млрд. лева, като прогнозите им са за 120 млрд. лева в края на пълния четиригодишен мандат. БСП искат „ускорен икономически растеж“, но прогноза няма. Реформаторският блок вижда „минимум 3% икономически растеж“, а ДПС прави като „Обединените патриоти“ - 300 лева минимална пенсия, но това можело да стане при над 6% икономически растеж. „Патриотите“, обаче, искат 20% от събраните данъци да си останат в общините. Никой не казва откъде точно ще дойдат парите за пенсии и колко ще струват тези обещания. „Нова република“ обещава 50% от данък общ доход и данък печалба да остават там, където са изработени, както и съкращаване на администрацията с 30% и повишение на заплатите ѝ, но според резултати от работа. Кой ще изчислява тези резултати и какви ще са критериите за формирането на резултата не е обяснено. Партията на Радан Кънев обаче е готова да вдигне средната пенсия до 700 лева, но с условието „повече платени осигуровки – по-висока пенсия“. Колко точно повече осигуровки, за да има 700 лева средна пенсия - пак не е ясно. Колко трябват - не се казва.

Далеч по-скромни с цифрите за икономиката са от „Воля“ на Веселин Марешки – намаляване с 30 ст. на цената на горивата до една година и достигане на цени около 1.80 ст. на литър. Марешки харчи много повече по отношение на демографската политика – например „стимулиране на раждаемостта с 1000 лв. за първо дете; 2000 лв. за второ дете и 3000 лв. за третото (за семейства над 21 години, със средно и по-високо образование)“. Дали обаче тази помощ е еднократна или всеки месец и за колко време – не е много ясно. За всеки първокласник обаче ще има по 100 лева за тръгване на училище и по 100 лева всяка учебна година на добрите ученици с редовно присъствие и добро поведение в училище „Воля“ обещава и десетгодишни безлихвени жилищни заеми (за семейства над 21 години, със средно и по-високо образование) за жилища до 60 квадратни метра с препоръчителна цена до 300 евро на квадратен метър. Същото Марешки дава и на „млади специалисти с висше образование с цел оставането им в страната“. Откъде ще вземе пари за всичко това - отговорът е там някъде, както е и истината.

Основният избор

Даниел Вълчев: България не може си позволи ново ляво управление

България не може да си позволи ляво управление, каза Даниел Вълчев, член на Изпълнителния съвет на Реформаторски блок, на пресконференц...

Той се крие някъде в програмите на всички участващи партии. Крие се и в способността на българина да се досети кой досега е управлявал и какво е свършил, както и кой обещава на килограм без да обелва и дума как ще изпълни обещаното. Какво ще изберем – през следващата седмица, по същото време, ще знаем. А какво ще ни донесе изборът – и това бързо ще разберем.

ПРОГРАМАТА НА ГЕРБ

ПРОГРАМАТА НА РЕФОРМАТОРСКИЯ БЛОК

ПРОГРАМАТА НА НОВА РЕПУБЛИКА

ПРОГРАМАТА НА ВОЛЯ

Марешки ще наказва фалшиви новини, ще има "може би над 20%"

Ще въведем наказателна отговорност за фалшиви новини. Така лидерът на „Воля” Веселин Марешки отговори на въпрос дали е пред...

ПРОГРАМАТА НА БСП

ПРОГРАМАТА НА „ДА, БЪЛГАРИЯ“

ПРОГРАМАТА НА „АБВ – ДВИЖЕНИЕ 21“

ПРОГРАМАТА НА „ОБЕДИНЕНИ ПАТРИОТИ“

ПРОГРАМАТА НА ДПС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика