X
 
 

Избори 2017: Политиците обещават много, но не казват как ще го изпълнят

1432 9
photo of Избори 2017: Политиците обещават много, но не казват как ще го изпълнят
Снимка: БГНЕС
Остава на практика по-малко от седмица, преди всички ние да изберем отново кой да ни управлява. Общото усещане е, че голям печеливш от изборите едва ли ще има – и като политическа партия, още по-малко като избиратели. Защото усещането за нещо втръснало до безкрайност залива всеки с малко мозък в главата – пак много приказки и пак едва ли ще видим да бъдат свършени най-важните.

Кратък преглед на програмите на основните играчи показва голямо сходство – те са с големината на криминални романи, но сюжетът трудно грабва, ако почнеш да мислиш твърде много. Няма и как да е иначе – говорим за нашите политици.

Отчайващо

От логическа гледна точка впечатление правят езикът на обещанията – ще правим нещо, но КАК не е обяснено. Например – в икономическата програма на БСП четем, че в асортимента на търговските вериги с годишен оборот над 2 млн. лева задължително трябва да се въведат минимални прагове за произведени в България продукти. Праговете са – 51% от плодовете и зеленчуците в асортимента да са български, но само в сезона на производството им и 30% - извън него. Освен това 70% от млякото и млечните продукти, 25% месо и месни продукти, 75% вино и спиртни напитки и ... направо спирам да чета. Кой ще принуди веригите да зареждат по този начин, без да наруши правото на равнопоставена конкуренция – не е ясно. Кой ще каже кога точно започва и свършва сезонът на даден плод и зеленчук - не ми се иска да ми е ясно. За количеството българско производство на съответните продукти и дали ще стигне – ясно е, няма. Примери като червеният в програмите на различните партии – много.

Пари няма - действайте

Общо взето числа в програмите на политическите партии не липсват, но те са обещания, а не обяснения колко ще струват мерките им. Доста се залага на икономическия растеж – ГЕРБ например посочват, че при следващо тяхно управление БВП „може да надмине“ 100 млрд. лева, като прогнозите им са за 120 млрд. лева в края на пълния четиригодишен мандат. БСП искат „ускорен икономически растеж“, но прогноза няма. Реформаторският блок вижда „минимум 3% икономически растеж“, а ДПС прави като „Обединените патриоти“ - 300 лева минимална пенсия, но това можело да стане при над 6% икономически растеж. „Патриотите“, обаче, искат 20% от събраните данъци да си останат в общините. Никой не казва откъде точно ще дойдат парите за пенсии и колко ще струват тези обещания. „Нова република“ обещава 50% от данък общ доход и данък печалба да остават там, където са изработени, както и съкращаване на администрацията с 30% и повишение на заплатите ѝ, но според резултати от работа. Кой ще изчислява тези резултати и какви ще са критериите за формирането на резултата не е обяснено. Партията на Радан Кънев обаче е готова да вдигне средната пенсия до 700 лева, но с условието „повече платени осигуровки – по-висока пенсия“. Колко точно повече осигуровки, за да има 700 лева средна пенсия - пак не е ясно. Колко трябват - не се казва.

Далеч по-скромни с цифрите за икономиката са от „Воля“ на Веселин Марешки – намаляване с 30 ст. на цената на горивата до една година и достигане на цени около 1.80 ст. на литър. Марешки харчи много повече по отношение на демографската политика – например „стимулиране на раждаемостта с 1000 лв. за първо дете; 2000 лв. за второ дете и 3000 лв. за третото (за семейства над 21 години, със средно и по-високо образование)“. Дали обаче тази помощ е еднократна или всеки месец и за колко време – не е много ясно. За всеки първокласник обаче ще има по 100 лева за тръгване на училище и по 100 лева всяка учебна година на добрите ученици с редовно присъствие и добро поведение в училище „Воля“ обещава и десетгодишни безлихвени жилищни заеми (за семейства над 21 години, със средно и по-високо образование) за жилища до 60 квадратни метра с препоръчителна цена до 300 евро на квадратен метър. Същото Марешки дава и на „млади специалисти с висше образование с цел оставането им в страната“. Откъде ще вземе пари за всичко това - отговорът е там някъде, както е и истината.

Основният избор

Той се крие някъде в програмите на всички участващи партии. Крие се и в способността на българина да се досети кой досега е управлявал и какво е свършил, както и кой обещава на килограм без да обелва и дума как ще изпълни обещаното. Какво ще изберем – през следващата седмица, по същото време, ще знаем. А какво ще ни донесе изборът – и това бързо ще разберем.

ПРОГРАМАТА НА ГЕРБ

Даниел Вълчев: България не може си позволи ново ляво управление

България не може да си позволи ляво управление, каза Даниел Вълчев, член на Изпълнителния съвет на Реформаторски блок, на пресконференц...

ПРОГРАМАТА НА РЕФОРМАТОРСКИЯ БЛОК

ПРОГРАМАТА НА НОВА РЕПУБЛИКА

ПРОГРАМАТА НА ВОЛЯ

ПРОГРАМАТА НА БСП

Марешки ще наказва фалшиви новини, ще има "може би над 20%"

Ще въведем наказателна отговорност за фалшиви новини. Така лидерът на „Воля” Веселин Марешки отговори на въпрос дали е пред...

ПРОГРАМАТА НА „ДА, БЪЛГАРИЯ“

ПРОГРАМАТА НА „АБВ – ДВИЖЕНИЕ 21“

ПРОГРАМАТА НА „ОБЕДИНЕНИ ПАТРИОТИ“

ПРОГРАМАТА НА ДПС

Actualno.com

Етикети:

9 Коментара

Кафене

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 4 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Тези избори са много прости! Гласуваме за ориентацията на България! За Европа, или ЗА потъващата Русия, нашия двукратен окупатор! Шести руски партии в парламента + Марешки + РБ искат да ни връщат в Русия! Ако искаме да станем Сев. Корея - гласуваме за тях! Ако искаме европейско бъдеще и просперитет в рамките на ЕС - гласуваме за Нова Република с бюлетина №4!
 • Анонимен 4.1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Само Радан и Трайчо ще успеят да ни извадят от червеното тресавище, в което сме затънали!
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 3 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Политиците обещават много, но не казват как ще го изпълнят - типичен комуняшки подход! Кражбите и лъжите на комунягити започнаха 1944 г.! След 5 фалита на България след 1944г., които не са причинени от природни и военни действия, вие какво очаквате от БКП/БСП/ДС/ДПС/ГЕРБ/Атака/МакедонцЕ/ ПатрЕотЕ? Ако не гласуваме за Радан, Трайчо и Христо – следващия фалит не ни мърда!
 • Анонимен 3.1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Червените крадат от 1944г. до ден днешен! Само Христо, Радан и Трайчо ще успеят да ги спрат!
  : 1 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 2 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Гледали сме този филм не един и не не два пъти. Нито ГЕРБ, нито БСП имат намерение да си изпълняват обещанията. Ще почнат увъртанията, не сега, на края на мандата, след два мандата. Преди около две години и нещо, ГЕРБ взе властта с обещанието да правят реформи. Е, то бяха овъртания, да не се бърза, трябва да се махне ДПС. Нищо не се случи и сега ще е така. Затова призовавам всички, които подкрепят виж още ›› референдума, да гласуват за партия, която не е била в НС или да не гласува. В никой случай за ГЕРБ или за БСП, или за РБ, или за Патриоти, ДПС и т.н. Тези гледахме достатъчно и са нагли и немощни да направят нещо за нас
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  НЕ на всички тези руски еничари! ДА на Нова Република! За една просперираща България! Даго направим!
  : 1 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Браво на статията,най дебелите лъжи са от 1989,Всеки обещава и нищо малко асфалт и толкоз.
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  И той се рони :)
  : 0 !
 • Анонимен 1.2 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Най-дебелите лъже, глист червен, и кражбите започнаха 1944г.! Вие, гнидо червена 1, ограбихте пенсионния фонд на България, най-богатия български фонд! Да врите в АДА дано, изверги безродни!
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Нова надежда за Боян: Алпинист се върнал...

Дъщерята на българския алпинист Боян Петров - Теа Петрова разкри интересна случка, за която научила наскоро. Американски алпинист се з...