X
 
 
 

Избори 2017: Политиците обещават много, но не казват как ще го изпълнят

1239 9
photo of Избори 2017: Политиците обещават много, но не казват как ще го изпълнят
Снимка: БГНЕС

Още по темата

Остава на практика по-малко от седмица, преди всички ние да изберем отново кой да ни управлява. Общото усещане е, че голям печеливш от изборите едва ли ще има – и като политическа партия, още по-малко като избиратели. Защото усещането за нещо втръснало до безкрайност залива всеки с малко мозък в главата – пак много приказки и пак едва ли ще видим да бъдат свършени най-важните.

Кратък преглед на програмите на основните играчи показва голямо сходство – те са с големината на криминални романи, но сюжетът трудно грабва, ако почнеш да мислиш твърде много. Няма и как да е иначе – говорим за нашите политици.

Отчайващо

От логическа гледна точка впечатление правят езикът на обещанията – ще правим нещо, но КАК не е обяснено. Например – в икономическата програма на БСП четем, че в асортимента на търговските вериги с годишен оборот над 2 млн. лева задължително трябва да се въведат минимални прагове за произведени в България продукти. Праговете са – 51% от плодовете и зеленчуците в асортимента да са български, но само в сезона на производството им и 30% - извън него. Освен това 70% от млякото и млечните продукти, 25% месо и месни продукти, 75% вино и спиртни напитки и ... направо спирам да чета. Кой ще принуди веригите да зареждат по този начин, без да наруши правото на равнопоставена конкуренция – не е ясно. Кой ще каже кога точно започва и свършва сезонът на даден плод и зеленчук - не ми се иска да ми е ясно. За количеството българско производство на съответните продукти и дали ще стигне – ясно е, няма. Примери като червеният в програмите на различните партии – много.

Пари няма - действайте

Общо взето числа в програмите на политическите партии не липсват, но те са обещания, а не обяснения колко ще струват мерките им. Доста се залага на икономическия растеж – ГЕРБ например посочват, че при следващо тяхно управление БВП „може да надмине“ 100 млрд. лева, като прогнозите им са за 120 млрд. лева в края на пълния четиригодишен мандат. БСП искат „ускорен икономически растеж“, но прогноза няма. Реформаторският блок вижда „минимум 3% икономически растеж“, а ДПС прави като „Обединените патриоти“ - 300 лева минимална пенсия, но това можело да стане при над 6% икономически растеж. „Патриотите“, обаче, искат 20% от събраните данъци да си останат в общините. Никой не казва откъде точно ще дойдат парите за пенсии и колко ще струват тези обещания. „Нова република“ обещава 50% от данък общ доход и данък печалба да остават там, където са изработени, както и съкращаване на администрацията с 30% и повишение на заплатите ѝ, но според резултати от работа. Кой ще изчислява тези резултати и какви ще са критериите за формирането на резултата не е обяснено. Партията на Радан Кънев обаче е готова да вдигне средната пенсия до 700 лева, но с условието „повече платени осигуровки – по-висока пенсия“. Колко точно повече осигуровки, за да има 700 лева средна пенсия - пак не е ясно. Колко трябват - не се казва.

Далеч по-скромни с цифрите за икономиката са от „Воля“ на Веселин Марешки – намаляване с 30 ст. на цената на горивата до една година и достигане на цени около 1.80 ст. на литър. Марешки харчи много повече по отношение на демографската политика – например „стимулиране на раждаемостта с 1000 лв. за първо дете; 2000 лв. за второ дете и 3000 лв. за третото (за семейства над 21 години, със средно и по-високо образование)“. Дали обаче тази помощ е еднократна или всеки месец и за колко време – не е много ясно. За всеки първокласник обаче ще има по 100 лева за тръгване на училище и по 100 лева всяка учебна година на добрите ученици с редовно присъствие и добро поведение в училище „Воля“ обещава и десетгодишни безлихвени жилищни заеми (за семейства над 21 години, със средно и по-високо образование) за жилища до 60 квадратни метра с препоръчителна цена до 300 евро на квадратен метър. Същото Марешки дава и на „млади специалисти с висше образование с цел оставането им в страната“. Откъде ще вземе пари за всичко това - отговорът е там някъде, както е и истината.

Основният избор

Той се крие някъде в програмите на всички участващи партии. Крие се и в способността на българина да се досети кой досега е управлявал и какво е свършил, както и кой обещава на килограм без да обелва и дума как ще изпълни обещаното. Какво ще изберем – през следващата седмица, по същото време, ще знаем. А какво ще ни донесе изборът – и това бързо ще разберем.

ПРОГРАМАТА НА ГЕРБ

ПРОГРАМАТА НА РЕФОРМАТОРСКИЯ БЛОК

ПРОГРАМАТА НА НОВА РЕПУБЛИКА

ПРОГРАМАТА НА ВОЛЯ

ПРОГРАМАТА НА БСП

ПРОГРАМАТА НА „ДА, БЪЛГАРИЯ“

ПРОГРАМАТА НА „АБВ – ДВИЖЕНИЕ 21“

ПРОГРАМАТА НА „ОБЕДИНЕНИ ПАТРИОТИ“

ПРОГРАМАТА НА ДПС

Редактор:

Етикети:

9 Коментара

Кафене

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 4 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  Тези избори са много прости! Гласуваме за ориентацията на България! За Европа, или ЗА потъващата Русия, нашия двукратен окупатор! Шести руски партии в парламента + Марешки + РБ искат да ни връщат в Русия! Ако искаме да станем Сев. Корея - гласуваме за тях! Ако искаме европейско бъдеще и просперитет в рамките на ЕС - гласуваме за Нова Република с бюлетина №4!
 • Анонимен 4.1 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  Само Радан и Трайчо ще успеят да ни извадят от червеното тресавище, в което сме затънали!
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 3 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  Политиците обещават много, но не казват как ще го изпълнят - типичен комуняшки подход! Кражбите и лъжите на комунягити започнаха 1944 г.! След 5 фалита на България след 1944г., които не са причинени от природни и военни действия, вие какво очаквате от БКП/БСП/ДС/ДПС/ГЕРБ/Атака/МакедонцЕ/ ПатрЕотЕ? Ако не гласуваме за Радан, Трайчо и Христо – следващия фалит не ни мърда!
 • Анонимен 3.1 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  Червените крадат от 1944г. до ден днешен! Само Христо, Радан и Трайчо ще успеят да ги спрат!
  : 1 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 2 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  Гледали сме този филм не един и не не два пъти. Нито ГЕРБ, нито БСП имат намерение да си изпълняват обещанията. Ще почнат увъртанията, не сега, на края на мандата, след два мандата. Преди около две години и нещо, ГЕРБ взе властта с обещанието да правят реформи. Е, то бяха овъртания, да не се бърза, трябва да се махне ДПС. Нищо не се случи и сега ще е така. Затова призовавам всички, които подкрепят виж още ›› референдума, да гласуват за партия, която не е била в НС или да не гласува. В никой случай за ГЕРБ или за БСП, или за РБ, или за Патриоти, ДПС и т.н. Тези гледахме достатъчно и са нагли и немощни да направят нещо за нас
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  НЕ на всички тези руски еничари! ДА на Нова Република! За една просперираща България! Даго направим!
  : 1 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 1 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  Браво на статията,най дебелите лъжи са от 1989,Всеки обещава и нищо малко асфалт и толкоз.
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  И той се рони :)
  : 0 !
 • Анонимен 1.2 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  Най-дебелите лъже, глист червен, и кражбите започнаха 1944г.! Вие, гнидо червена 1, ограбихте пенсионния фонд на България, най-богатия български фонд! Да врите в АДА дано, изверги безродни!
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Ева Илуз: Храбри сме, когато показваме чувствата си!

Ева Илуз е културолог, изучаващ темите, свързани с историята...